Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Варіант 2.




Крок 3.

ЛІКУВАЛЬНА СПРАВА ТА ПЕДІАТРІЯ.

Квітень

Варіант 2.

2008 2 варіант
B D C A C
B E D C C
A D D E B
A C E E B
C B A A C
C A B E C
C E E A C
E A B D C
D E B C C
A E B D A
E C D C C
E B D E E
B B A D C
E E C A C
E D B D C
C E B B D
E C A B D
B B B E C
E E D E B
D A D A B
D D E C E
D B E A D
D C C A D
A E E B E
E D E B A
E D E B E
C A D B C
B E D D B
A D B E A
C D D E B
E C B C E
C D E A B
C C E D E
C A B B C
A C B A E
D B C A A
B B D E A
B E D D B
A E C C A
D C A C C

 

 



1. Хворий 28-ми років, через 2 години після вживання в їжу невідомих грибів, від­чув зниження рухливості та зосереджено­сті. Зазначений стан змінився потім на збу­дженість та агресію. Під час огляду: пору­шення орієнтації, незрозуміла мова. Через 4 години печінковий запах з рота, непри­томність. Який синдром спостерігається в хворого?

A. Гепатолієнальний синдром

B. Гостра печінкова недостатність

C. Холестатичний синдром

D. Іктеричний синдром

E. Портальна гіпертензія

2. За одну годину до планової операції - лапароскопічної холецистектомії, хворому 46-ти років в/м ввели премедикацію: атропін 0,1 % - 0,6 мл, димедрол 1 % - 2 мл, промедол 2% - 1 мл. Через 10-12 хвилин з'явилися головний біль, нудота, задишка, набряк обличчя. Дихання поверхневе, ЧДР- 28/хв, AT- 60/20 мм рт.ст. Згодом знепритомнів, з'явилися судоми, пульс та дихання відсутні. З чого потрібно розпочати надання невідкладної допомоги?

A. Внутрішньовенне введення поліглюкіну -400 мл

B. Проведення І етапу серцево-легеневої реанімації

C.Внутрішньовенне введення преднізолону -120 мг

D. Внутрішньовенне введення супрастину 2% - 2 мл

E. Внутрішньовенне введення адреналіну 0,1 % - 1 мл

3.11-ти місячний хлопчик раптово впав з важким переривчастим подихом. Зупини­лось дихання, з'явився ціаноз, серцебиття припинилося, легкі судомні рухи, що су­пpоводжувались сечови­пускан­ням і дефекацією. Об'єктивно: відсутність свідомо­сті, дихання і серцевих скорочень, реакції зіниць на світло, рогівкового та кон'юнктивального рефлексів. Який найбільш ві­рогідний діагноз?

A.Синдром раптової смерті

B.Діабетична кома

С Епілептичний статус

D. Менінгоенцефаліт

E. Кардіогенний шок

 

4. У роділлі із стенозом мітрального отвору III ступеня перші своєчасні пологи тривають 8 годин. Роділля сидить у ліжку, опустивши ноги. Скарги на задишку, дихає відкритим ротом, обличчя і верхня частина тіла вкриті краплями поту, ціаноз. На віддалі чути хрипи, а з рота виділяється пінисте, з домішками крові, харкотиння. Ps- 130-150/хв. Яке ускладнення настало під час пологів?

A. Набряк легенів

B. Хронічна серцева недостатність

С Напад бронхіальної астми

D. Миготлива аритмія

Е. Пароксизмальна тахікардія

5. Хвора 65-ти років госпіталізована до реанімаційного відділення в коматозному стані. Хворіє на цукровий діабет II типу 10 років. Останні 2 тижні спостерігалася ви­ражена поліурія, полідипсія. Глюкоза сиро­ватки крові - 30 ммоль/л. рНартеріальної крові - 7,3. Осмолярність плазми крові – 350 мосм/л. Хворій встановлено діагноз: діабе­тична гіперосмолярна кома. Який основ­ний патогенетичний механізм коми?

A.Підвищення канальцевої реабсорбції

B. Підвищення клубочкової фільтрації

C.Дегідратація

D.Гіпонатріємія

E.Гіпокоагуляція

6. У хворого під час переливання 50 мл еритромаси з'явилися загальна слабкість, лихоманка, тахікардія, AT- 65/50 мм рт.ст., сеча кольору "м'ясних помиїв". Чим зу­мовлена важкість стану?

A. Гіпертермічний синдром

B. Гіповолемічний шок

C. Переливання несумісної еритромаси

D. Гостра серцева недостатність

E. Анафілактичний шок

7. Дитина народилася від II пологів в термі­ні гестації 41-42 тижні. Крик відсутній. Ди­хальні рухи аритмічні, ЧСС- 110/хв. Шкірні покриви з ціанотичним відтінком. У навколоплідних водах домішки меконію. Що слід зробити першочергово?

А. Санація верхніх дихальних шляхів

B. Оксигенотерапія вільним потоком

C.Інтубація трахеї з відсмоктуванням слизу

D. Штучна вентиляція легень

E. Проведення тактильної стимуляції

8. Хворий 29-ти років впав у яму. Скар­житься на сильний біль в правому плечі. Об'єктивно: правий плечовий суглоб де­формований, в ділянці головки плечової кістки западіння. Праве передпліччя під­тримує здоровою рукою. Спостерігається пружність пасивних рухів у плечовому су­глобі. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Перелом великого горбка плечової кістки

B. Перелом малого горбка плечової кістки

C. Вивих акроміального кінця ключиці

D. Перелом хірургічної шийки плечової кістки

E. Вивих головки плечової кістки

9. Бригада "швидкої допомоги" викликана до хворої 25-ти років, яка 2 години тому на­зад з суїцидальною метою прийняла 90 таблеток ізоніазиду. Об'єктивно: стан вкрай важкий, непритомна, AT- 80/40 мм рт.ст., Ps- 120/хв., ЧДР- 36/хв., судоми. Які ліку­вальні заходи повинні бути виконані в пер­шу чергу?

A. Негайне транспортування до відділення, яке обладнане апаратом "штучна нирка"

B. Гемоділюція та стимулювання діурезу

C.Введення антидоту - вітаміну В6

D.Підтримання вітальних функцій (дихан­ня та кровообігу)

E. Раннє виведення отрути за допомогою зондового промивання шлунка

10. У хворого 23-х років після вживання гальмівної рідини наступила анурія, яка триває 5-й день; рівень креатиніну підвищився до 0,569 ммоль/л. Яка лікувальна тактика в даному випадку?

A. Гемодіаліз

B. Плазмаферез

C.Сечогінні засоби

D.Дезінтоксикаційна терапія

E. Антидотна терапія

11. У травмованого футболіста виявлено перелом обох кісток передпліччя в його середній третині. На якому рівні слід ви­конати іммобілізацію кінцівки при наданні першої допомоги?

A. Від променевозап'ясткового суглоба до верхньої третини плеча

B. Від кінців пальців до здорового надпліч­чя

C. Від променевозап'ясткового до ліктьо­вого суглоба

D. Від кінців пальців до ліктьового суглоба

E. Від кінців пальців до верхньої третини плеча

12. У вагітної 21-го року, у 33 тижні вагітно­сті, з'явилися різкий біль голови, зниження гостроти зору, слуху, нудота, біль в епігастрії. AT- 180/100 мм рт.ст. на обох руках, Ps- 65/хв, ригідність м'язів потилиці, по­зитивний симптом Керніга. Також спосте­рігаються розлад дихання та акроціаноз. Який реанімаційний захід необхідно провести вагітній на даному етапі?

A. Сечогінні препарати

B. Кортикостероїди

С Краніоцеребральна гіпотермія

D.Протисудомні засоби

E. Штучна вентиляція легень

13. У хворого 67-ми років скарги на розпи­раючий біль над лобком, неможливість по­мочитись протягом 12 годин. Раніше стра­ждав на дизурію. Об'єктивно: над лобком пальпується наповнений сечовий міхур. Під час ректального дослідження - проста­та збільшена, щільно-еластична, з чіткими контурами, без вузлів. На УЗД ємність сечового міхура – 600 мл. Простата об´ємом 36 см3 однорідна. Яке захворю­вання най­більш вірогідно стало причиною гострої затримки сечі?

A.Туберкульоз простати

B. Гіперплазія простати

C.Рак простати

D.Склероз простати

E.Хронічний простатит

14. У солдата після виходу з осередку ураження ОР з'явилося погіршення зору, біль голови, загальна слабкість, відчуття неста­чі повітря. Об'єктивно: ціаноз слизових, фібрилярні посмикування м'язів обличчя. В легенях жорстке дихання, незвучні сухі свистячі хрипи; відмічається брадикардія. AT- 90/60 мм рт.ст. Який лікарський засіб з
індивідуальної аптечки використовується для надання першої медичної допомоги?

A.Афінін

B. Цистамін

C.Ізонітрозин

D.Атропін

E.Будаксим

15. У чоловіка 66-ти років на 6-й день пі­сля оперативного втручання на жовчови­відних шляхах з'явилася лихоманка. З чим, найбільш вірогідно, це пов'язано?

А. Ателектаз

В. –

C.Резорбція крові з черевної порожнини

D.Ендотоксичний шок

E. Інфікування рани

16. Хворого 30-ти років з гострим перегрі­ванням організму, тепловим ударом після роботи в умовах підвищеної температури, непокоїть нестримне блювання. Який роз­чин для внутрішньовенного введення слід застосувати для купування цього явища?

A.Гіпотонічний розчин глюкози

B. Розчин атропіну сульфату

C.Гіпертонічний розчину натрію хлориду

D.Поляризуюча суміш

E.Розчин церукалу

17. Жінка 52-х років госпіталізована до від­ділення невідкладної допомоги з епілепти­чним нападом. Першою дією під час на­дання медичної допомоги у даному випад­ку є:

A. Зафіксувати язика

B. Ввести в/в струминно 50% розчин декс­трози

C. Викликати медикаментозну пентобарбіталову кому

D.Ввести в/в 5 мг діазепаму з наступним введенням фенітоїну

E. Упевнитися у прохідності дихальних шляхів та достатньої оксигенації пацієнтки

18. Під час прогулянки за містом потерпілого вкусила невідома змія. В перші хви­лини після укусу показано:

A. Накладання джгута проксимальніше міста укусу

В. Інтенсивне відсмоктування отрути з рани ротом

C. Припікання місця укусу джерелом висо­кої температури

D. Інтенсивний масаж місця укусу

E. Обколювання місця укусу новокаїном

19. Дільничний лікар оглянув хворого 27-ми років, який протягом 3-х днів самостій­но лікувався з приводу ГРВІ. На 4-й день: t0- 39,0С, обличчя одутле, гіперемоване; склерит. На слизовій оболонці щік. в
ділянці нижніх кутніх зубів виявлено дрі­бні сірувато-білі плями, які не знімаються. На обличчі та верхній частині тулуба - плямисто-папульочний висип. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Геморагічна гарячка

B. Скарлатина

C. Краснуха

D.Ієрсиніоз

E. Кір

20. Під час переливання нативної плазми із замісною метою у хворої з'явилися скарги на різку слабкість, тяжке дихання. Об'є­ктивно: дихання зі свистом, шкіра ціанотична, вкрита холодним потом, тахікардія, пульс ниткоподібний. AT- 80/50 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести першочергово?

A.Реополіглюкін

B. Строфантин

C.Анальгін

D.Преднізолон

E.Еуфілін

21. Хворий звернувся до лікаря на 8-й день хвороби зі скаргами на підвищену темпе­ратуру тіла до 39°С, дифузний біль голови, поганий сон, закреп. Початок хвороби по­ступовий. При огляді: блідість шкірних по­кривів, t°- 39.2°С, Ps- 68/хв. Печінка збільшена. Яка тактика дільничного лікаря?

A.Госпіталізація до пульмонологічного відділення

B. Госпіталізація до неврологічного відді­лення

C. Госпіталізація до терапевтичного відділення

D.Госпіталізація до інфекційної лікарні

E. Призначити амбулаторне лікування

22. Працівник АЕС під час аварії отримав нерівномірне опромінення з переважним опроміненням ділянки живота в дозі понад 6 Гр. Коли можуть з'явитися ознаки енте­роколіту в потерпілого?

A. Через 1-2 дні

B. Через 1-2 години

C. Через З тижні

D. Через 1 тиждень

E. Через 1-2 місяці

23. У дитини зупинка серця. Після інтубації та ШВЛ шкірні покриви почервоніли,ЧСС- 40/хв., AT- 55/30 мм рт.ст. Яка по­дальша тактика?

A. Призначення серцевих глікозидів

B. Призначення глюкокортикоїдів

C. Призначення допаміну

D. Введення 0,1% розчину атропіну

E. Інфузія сольових розчинів

24. Вагітна в терміні 32-х тижнів госпіта­лізована до лікарні. Перенесла вдома на­пад еклампсії. Об'єктивно: AT- 190/110 мм
рт.ст., пастозність обличчя і гомілок. В се­чі: білок - 3.30/00. Пологові шляхи до по­логів не готові. Розпочато інтенсивну ком­плексну терапію. Яка подальша тактика ведення вагітної?

A. Терміновий кесарський розтин

B. Інтенсивна терапія протягом 2-х тижнів

C.Пологостимуляція простагландинами

D. Інтенсивна терапія протягом 4-х тижнів

E. Пологостимуляція окситоцином

25. Хворий 46-ти років під час відрядження відзначив слабкість, спрагу, сухість у роті, головний біль, сонливість. Незабаром приєдналися нудота, блювання, зростаючий біль у животі. З підозрою на "гострий жи­віт" госпіталізований до хірургічного відділення, де знепритомнів. Об'єктивно: дихання шумне, шкіра суха, гіпотонія м'язів,
зрота - запах мочених яблук. З якого роз­чину слід розпочати інфузійну терапію?

A. Поліглюкін

B. Гемодез

C.Реополіглюкін

D.Розчин глюкози

E. Фізіологічний розчин

26. Хвора 43-х років оглянута на місці по­жежі у лісі бригадою швидкої медичної допомоги. Встановлено: відсутність свідомості, опіки І ступеня 15% поверхні тіла. AT- 70/40 мм рт.ст., Ps- 128/хв., дихання ча­сте, поверхневе. Аускультативно: жорстке дихання, послаблене в нижньобокових від­ділах; хрипів немає. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Отруєння продуктами горіння пластма­си

B. Опіковий шок

С Отруєння фосфорорганічними сполука­ми

D. Гіповолемічний шок

Е. Отруєння чадним газом

27. У морі втопився чоловік 54-х років, якого вдалося найти і евакуювати на берег. Об'єктивно: свідомість відсутня, обличчя бліде, дихання не прослуховується, пульс ниткоподібний. Після проведення реаніма­ційних заходів хворого вдалося врятувати. Яке ускладнення може розвинутись най­ближчим часом?

A. Гостра дихальна недостатність

B. Зупинка дихання

C.Набряк легень

D.Енцефалопатія

E. Зупинка серця

28. Під час медичного огляду у хворого похилого віку раптово наступила зупинка кровообігу. Невідкладно розпочато комплекс серцево-легеневої реанімації. Вра­ховуючи вік хворого, яке найбільш типове ускладнення реанімаційних заходів бажа­но попередити?

A. Надходження повітря по стравоходу до шлунку, його розрив та кровотеча

B. Перелом ребер та груднини з ушкоджен­ням легень відламками ребер

C.Вивих суглобів нижньої щелепи та вини­кнення больового шоку

D. Перелом хребта в шийному відділі та розрив спинного мозку

E. Виникнення пневмо- або гемотораксу при проведенні ШВЛ

29. Жінка 74-х років скаржиться на пеку­чий оперізуючий біль у правому верхньо­му квадранті живота та епігастральній ді­лянці з іррадіацією в спину. Під час огляду: патологічне напруження передньої черев­ної стінки відсутнє. На УЗД - жовчний мі­хур без особливостей. Рівень амілази крові - в нормі. Який діагноз найбільш вірогі­дний?

A. Herpes zoster

B. Дивертикульоз сліпої кишки

C.Безкам'яний холецистит

D.Загострення хронічного панкреатиту

E. Пенетрація виразки цибулини 12-ти палої кишки

30. Хворому 48 років. Контакт формаль­ний. Орієнтування у місці, часі, власній особистості збережене. Збуджений, на мі­сці утримується з утрудненням. На обличчі страх, постійно озирається на вікно, двері,
просить міцніше їх зачинити. На питання "Що відбувається?", відповів: "Мене пере­слідують і хочуть вбити". Тактика лікування?

A. Препарати літію

B. Анксіолітики

C.Нейролептики

D.Снодійні

E. Антидепресанти

31. Після аварії на Чорнобильській АЕС певна територія України була забруднена радіонуклідами. В залежності від щільно­сті забруднення виділяють 4 зони. Який рівень забрудненості по цезію і стронцію (в Кu/км2 ) в зоні відчуження, де забороне­но проживання людей?

A. Більше 35 Кu/км2

B. Більше 15 Кu/км2

C. Більше 10 Ки / км2

D.Більше 20 Ки/ км2

E. Більше 40 Ки/ км2

32. Чоловік 40-ка років зловживає алкого­лем. Висловлює скарги на постійний біль у епігастральній ділянці. У процесі обсте­ження виявлені зміни протоки підшлунко­вої залози - множинні ділянки звуження з
послідуючим розширенням. Яка з перера­хованих операцій найбільш показана паці­єнту?

A.Дистальна панкреатектомія

B. Тотальна панкреатектомія

C.Латеральна панкреатоєюностомія

D.Дистальна панкреатоєюностомія

E.Сфінктеротомія

33. У хворого з політравмою необхідно здійснити заміщення дефіциту циркулю­ючої крові за допомогою препаратів крові та кровозамінників. Який препарат слід використати для зберігання коагуляцій них властивостей крові?

A. Оксигенотерапія

B. Глюконат кальцію

С Свіжозаморожена плазма

D.Тепла кров

E.Кров двотижневої заготовки

34. Група військовослужбовців доставлена на ПМП із зони хімічної атаки, протига­зом скористалися з запізненням. Скарг не висловлюють. При огляді: збуджені, ейфоричні, неадекватно виконують інструкції.
У одного постраждалого зорові галюцина­ції. У всіх тахікардія до 100-110/хв., мідріаз. З боку органів грудної клітки та живота без особливостей. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Отруєння загальноотруйними БОР

B. Отруєння БОР нервово-паралітичної дії

C.Отруєння БОР психотоміметичної дії

D.Отруєння ФОС

E. Отруєння БОР шкірно-наривної дії

35. Хворий 70-ти років з алкогольним анамнезом госпіталізований до лікарні зі скаргами на біль у животі та блювання, які турбують його вже декілька днів. Клінічне обстеження виявило сплутаність свідомо­сті, тремор, асцит. Артеріальний тиск у по­ложенні лежачи - 107/60 мм рт.ст., у вер­тикальному положенні - 104/60 мм рт.ст. При лабораторному дослідженні: Na+- 126 ммоль/л, К+ - 2,8 ммоль/л, рН- 7,6, рСО2 - 34 мм рт.ст., бікарбонати - 36 ммоль/л. Який тип порушень кислотно-лужної рівноваги спостерігається?

A. Респіраторний та метаболічний алкалоз

B. Респіраторний алкалоз

С Метаболічний ацидоз

D. Метаболічний алкалоз

E. Респіраторний ацидоз

36. Чоловік 75-ти років госпіталізований до відділення невідкладної допомоги з при­воду болю в животі з іррадіацією в спину. Під час огляду виявлена гіпотензія та пуль­суюча болісна маса в ділянці живота. Яка тактика ведення пацієнта?

A. Проведення дослідження з метою ви­ключення гострого інфаркту міокарда

B. Негайне проведення КТ

C. Негайне проведення УЗД органів черев­ної порожнини

D.Негайне переведення до операційної

E. Здійснення реанімаційних заходів у від­діленні невідкладної терапії з в/в введенням рідини

37. Хворий 68-ми років, що страждає на миготливу аритмію, раптово відчув біль у правій гомілці, з'явилось значне змен­шення об'єму рухів у кінцівці. Об'єктив­но: права стопа бліда, холодна, чутливість на гомілці та стопі знижена. Пульсація на стегновій артерії збережена, дистальніше - відсутня. Який діагноз у хворого?

A. Гострий тромбофлебіт глибоких вен

B. Емболія правої стегнової артерії

С Тромбоз стегнової артерії

D. Попереково-крижовий остеохондроз

E. Гострий тромбофлебіт варикозних вен

38. У хворого 45-ти років 3 дні тому виник гострий тромбоз підколінної артерії. На час огляду: блідість та іктеричність шкір­
них покривів, загострені риси обличчя. Ps- 120/хв., AT-100/40 мм рт.ст.; виражений на­бряк гомілки з наявністю синьо-багрових плям, ділянок мацерації і стікання ексудату з іхорозним запахом; є підшкірна емфізема гомілки. Сприятливий для життя прогноз
можливий при:

A. Проведенні адекватної корекції водно-сольового обміну

B. Негайній ампутації кінцівки на рівні нижньої третини стегна

C. Негайній ампутації кінцівки на рівні верхньої третини гомілки

D. Призначенні антибактеріальних препаратів непрямої дії

E. Проведенні інтенсивної дезінтоксикаційної терапії

39. До приймального відділення лікарні доставлена дитина 10-ти років зі скаргами на рідкі випорожнення до 15 разів на добу, блювання. Об'єктивно: температура тіла 35,8˚С сухість слизових, еластичність шкіри значно знижена, на животі - "стояча складка", значно знижений м'язовий тонус. Випорожнення у вигляді "рисового відвару". Які заходи будуть найбільш ефективні при лікуванні захворювання?

A.Регідратаційна терапія

B. Дієтотерапія

C.Антибіотикотерапія

D.Ферментні препарати

E.Кортикостероїдні препарати

40. Дитина народилася в асфіксії тяжко­го ступеня, обумовленою меконіальною аспірацією. Об'єктивно: загальний ціаноз, спонтанного дихання немає. ЧСС- 90/хв., без тенденції до зростання. З чого потрі­бно розпочати реанімацію?

A.Тактильна стимуляція хребтової зони

B. Штучна вентиляція легень

C.Закритий масаж серця

D.Відсмоктування вмісту трахеї

E.Введення медикаментів

41. Внаслідок аварії на хімічному підпри­ємстві відбувся викид невідомої суміші га­зів, в складі якої можуть бути пари хлору
та азотної кислоти. Через деякий час у ро­бітників цеху з'явився кашель, сльозотеча, дряпання в горлі, головний біль; у деяких
- виражена задишка. Правильною такти­кою лікаря є:

A. Інфузійна терапія, інгаляція лужними розчинами

B. Проведення антидотної терапії в амбу­латорних умовах

C. Оксигенотерапія, введення дихальних аналептиків

D.Термінова госпіталізація до стаціонару всіх постраждалих

E. Промивання шлунка, проведення форсо­ваного діурезу

42. Після введення в/в 10 мл 2,4% розчи­ну еуфіліну хвора раптово відчула слаб­кість, запаморочення, нудоту, знепритом­ніла. Об'єктивно: AT- 60/30 мм рт.ст., Ps-110/хв., слабкого наповнення. Тони серця
ритмічні, приглушені, акцент II тону над легеневою артерією. Дихання - везикуляр­не, з подовженим видихом, поодинокі сухі хрипи. Що слід застосувати в першу чергу?

A. Діазолін

B. Дибазол

C.Строфантин

D.Церукал

E. Мезатон

43. Хворий 32-х років надійшов через пів­години після травми на будівництві (бе­тонна плита впала на нижні кінцівки). Об'єктивно: свідомість збережена, відмі­чається рухове і мовне збудження, погана
контактність, голос глухий. Шкіра бліда, покрита холодним потом. Ps- 90/хв. АТ-100/60 мм.рт.ст. Тонус м'язів підвищений. Про який патологічний стан слід думати?

A. Гострий післятравматичний психоз

B. Перерозподільний шок

С Синдром тривалого стиснення

D.Травматичний шок у стадії компенсації

E.Травматичний шок у стадії декомпенсації

44. У 10-ти річної дитини з гострою кро­вовтратою різке падіння артеріального тиску, виражена загальмованість, спрага. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, вкриті липким холодним потом, пульс ниткопо­дібний, 132/хв., дихання поверхневе, тахіпное. В основі даного стану лежить:

A.Гіперкаліємія

B. Ацидоз

C.Гіповолемія

D.Гіпотермія

E.Гіпоксія

45. Під час посадки на приміський електропотяг чоловік 42-х років отримав трав­му правої нижньої кінцівки. Об'єктивно: права ступня висить на м'якотканинному шматку, продовжується кровотеча, пульс
на ступні не визначається. Які заходи не­ відкладної допомоги треба надати?

A. Зупинка кровотечі, введення знеболю­ючих, іммобілізація з негайним транспор­туванням до спеціалізованого відділення

B. Зупинка кровотечі, введення знеболюючих, іммобілізація з негайним транспор­туванням до спеціалізованого відділення,інфузійна терапія

С Протишокова терапія

D. Зупинка кровотечі, іммобілізація

E. Введення знеболюючих, іммобілізація

46. У наркомана на протязі 7-ми діб спосте­рігалася слабкість, нудота, зниження апетиту, біль у суглобах; потім потемніла сеча,
з'явилася жовтяниця. На фоні базисної та дезінтоксикаційної терапії стан погіршив­ся, наросли слабкість, жовтяниця, з'явився солодкуватий запах у видихуваному пові­трі, став сонливим, печінка скоротилася на 1 cm, t°- 36.6°C, Ps- 102/хв., AT- 110/60 мм. рт.ст. Що доцільно додати до лікування?

A. Лактулозу

B. Есенціале
С Пеніцилін

D.Карсил

E.Лаферон

47. 10-ти місячна дитина госпіталізована до лікарні з приводу підвищення темпе­ратури тіла, гавкаючого кашлю, інспіраторного стридору та помірної дихальної недостатності. Було встановлено діагноз інфекційного крупу. Яка найбільш вірогідна причина цього захворювання ?

A. Corynebucterium diphtheriae

B. Респіраторний синцитіальний вірус

С. Аденовірус

D. Haemophilus influenzae

Е. Вірус парагрипу

48. До приймального відділення доставле­ний хворий 40-ка років зі скаргами на незначний біль у животі, слабкість, запамо­рочення, мерехтіння "мушок"перед очи­ма. З анамнезу: два тижні тому назад була травма ділянки лівого підребір'я. За меди­чною допомогою не звертався. Сьогодні, під час піднімання важкості, з'явилися вищезазначені скарги. Об'єктивно: хворий блідий, AT- 70/50 мм рт.ст. Ps- 110/хв., слаб­кого наповнення. У крові: ер.- 2,5 × 1012/л. Нb- 70 г/л. Яка найбільш вірогідна патоло­гія?

A.Підкапсульний двомоментний розрив селезінки

B. Порушення мозкового кровообігу

C.Перитоніт

D.Тромбоемболія легеневої артерії

E. Вегетосудинна дистонія

49. Під час операції на шлунку у пацієнта на операційному столі наступила зупин­ка серцевої діяльності. Хворому проводи­ться апаратна штучна вентиляція легень через ендотрахеальну трубку та черездіафрагмальний масаж серця. Які засоби для відновлення кровообігу повинні застосо­вуватись першочергово?

A.Введення хлориду калію

B. Електрична дефібриляція

C.Введення лідокаїну

D.Введення хлориду кальцію

E.Введення адреналіну

50. Дівчина після тривалого перебування в задушливому приміщенні раптово знепри­томніла. Об'єктивно: блідість шкіри, пе­риферичні вени не набухлі. Ps- 80/хв., АТ- 75/50 мм рт.ст. Тони серця звучні, ритм -
правильний. Дихання везикулярне. Живіт м'який, реакції на пальпацію немає. Яку невідкладну допомогу слід надати?

A. Адреналін в/в

B. Строфантин в/в

C.Еуфілін в/в

D.Надати хворій положення сидячи

E. Надати хворій горизонтального поло­ження

 

51. Після аварії на АЕС потерпілі скаржа­ться на нудоту, блювання, які виникли че­рез 1,5 години після аварії. Поглинута доза радіації складає 3 Гр. При огляді спостері­гається почервоніння шкіри обличчя, ін'­єкція склер. Яка ступінь тяжкості гострої променевої хвороби у період первинної ре­акції?

A. II

В. Ill

С.І

D. IV

E. V

52. Хворий 40-ка років у приймальному відділенні з черепно-мозковою травмою. Об'єктивно: непритомний, самостійне ди­хання неадекватне. ЧДР- 45/хв.. ціаноз шкірних покривів. AT- 60/0 мм рт.ст. Що необхідно виконати негайно?

A. Допоміжна вентиляція легень.

B. Інтубація трахеї, розпочати ШВЛ.

C. Оксигенація через носоглотковий кате­тер.

D.Санація трахеобронхіального дерева.

E. Трахеотомія.

53. У хворого внаслідок травми черепа ви­никли головний біль, судоми. Об'єктив­но: різко виражені менінгеальні симптоми
(Керніга, Брудзинського та ін.), психомо­торне збудження. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A.Ішемічний інсульт

B. Субарахноїдальний крововилив

C.Великий епілептичний напад

D.Малий епілептичний напад

E.Струс головного мозку

54. У дитини 3-х років раптово виникли ядуха та кашель, коли вона їла арахіс. Під час огляду виявлений інспіраторний стридор та помірне западіння міжреберних та надключичних ділянок. Яка тактика ліка­ря?

A. Невідкладна трахеотомія

B. Спробувати пальцями вилучити сторон­нє тіло

C. Різко натиснути на живіт

D.Постукати по спині

E. Надати можливість дитині самостійно відкашляти стороннє тіло

55. Розвиток важкої предеклампсії на 16-му тижні вагітності може бути обумовле­ний:

A.Двійнею

B. Дефектом міжшлуночкової перегородки у плода

C.Захворюванням нирок у матері

D.Міхуровим заносом

E.Аненцефалією

56. У дитини 13-ти років протягом 2-х ро­ків спостерігаються біль в епігастральній ділянці, печія, періодичне блювання вжи­тою їжею, після якого настає полегшен­ня. Вчора з'явилася слабкість, запаморо­чення, блідість шкірних покривів, дьог­тярне випорожнення. Пальпація живо­та - болісність у епігастральній ділянці. Рентгенологічно виявлений спазм пілородуоденальної ділянки. Яке лабораторно-інструментальне дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу ?

A. Пасаж барію по шлунково-кишковому тракту

B. Розгорнутий загальний аналіз крові

C. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

D. Фіброколоноскопія

E. Фіброгастродуоденоскопія

57. Хворий 28-ми років внаслідок ДТП отримав травму правої гомілки. При огля­ді визначається рвана рана по передньо-внутрішній поверхні гомілки 10x3 см, па­тологічна рухомість та крепітація відпові­дно локалізації рани. В чому буде полягати перша допомога?

A.Лікування на скелетному витягуванні

B. Гіпсова іммобілізація

C.Знеболення

D. Інтрамедулярний остеосинтез метале­вим стержнем

E.Транспортна іммобілізація

58. Хвора 45-ти років приймає протягом 15-ти років ортофен і періодично предн­ізолон з приводу ревматоїдного артри­ту. Раптово вранці відчула нудоту, біль у надчеревній ділянці, різку слабкість; було блювання "кавовою гущею". Об'єктивно: свідомість збережена, шкіра бліда, пульс - слабкого наповнення, 116/хв., AT- 65/55 мм рт.ст., серцеві тони ослаблені, в леге­нях - дихання везикулярне, язик обкладе­ний, живіт м'який, болісність у надчерев­ній ділянці, перистальтика вислуховується. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий панкреатит

B. Кровотеча з гострої пептичної виразки

C.Розшарування аорти внаслідок аортиту

D.Перфоративна виразка шлунка

E. Гострий медикаментозний гастрит

59. Хворий 37-ми років під час роботи отримав прямий удар у праве надпліччя. Скаржиться на різкий локальний біль у ді­лянці ключиці. Об'єктивно: підтримує лі­коть і передпліччя правої кінцівки лівою
рукою. Права рука приведена та опущена. Надключична ямка згладжена, голова на­ хилена в правий бік. Під час спроби рухів у
плечовому суглобі різко зростає біль у ді­лянці ключиці. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Перелом дзьобоподібного відростка правої лопатки

B. Забій правого надпліччя

C.Вивих у правому плечовому суглобі

D. Перелом верхньої третини правої пле­чової кістки

E. Перелом правої ключиці

60. Під час роботи з аміносполуками похідних бензолу (динітробензол, амінотолуол) у жінки 28-ми років сталося гостре отруєння парами цих речовин. Скарги на загальну слабкість, серцебиття, нудоту. Об'єктивно: ціаноз шкіри та слизових обо­лонок з зеленуватим відтінком, субіктеричність склер. Кров бурого відтінку за ра­хунок метгемоглобіну, що становить 30%. Який вид гіпоксії розвинувся у потерпілої?

A.Гемічна

B.Пстотоксична

C.Тканинна

D.Ппоксична

E.Гіпоксемічна

61. Вагітна 28-ми років скаржиться на біль в низу живота і в попереку. Термін вагі­тності 15-16 тижнів. В анамнезі одні поло­ги і три штучних аборти. При піхвовому дослідженні: матка збільшена відповідно 15-16 тижням вагітності, шийка матки дов­жиною 2,5 см, зовнішнє вічко пропускає кінчик пальця, виділення із статевих шля­хів слизові, помірні. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A.Вагітність, що не розвивається

B. Міхуровий занос

C.Передлежання плаценти

D. Вагітність 15-16 тижнів, загроза само­вільного аборту

E. Вагітність 15-16 тижнів, самовільний аборт, що розпочався

62. У новонародженого першої доби життя, народженого від матері з Rh-негативною АВ (IV) групою крові, визна­чені Rh--позитивна А (II) група крові та критичний рівень непрямого білірубіну в сироватці крові. Яку кров треба замовити для операції замінного переливання крові
дитині?

A. Rh--негативна 0 (І) групи

B. Rh--негативна А (II) групи

C. Rh--позитивна А (II) групи

D. Rh--позитивна АВ (IV) групи

E. Rh-негативна АВ (IV) групи

63. У дитини 3-х років спостерігається при­роджений ціаноз. Яка найбільш вірогідна причина ціанозу?

A.Відкрита артеріальна протока

B.Дефект міжшлуночкової перетинки

C.Тетрада Фалло

D.Транспозиція великих судин

E.Атрезія трикуспідального клапану

64. У вагітної 35 тижнів вдома був на­ пад еклампсії. Тривалість його невідома, оскільки жінку знайшли родичі та достави­ли машиною до пологового будинку. Жін­ка непритомна, плід живий. Яка тактика
лікаря?

A. Інтенсивна терапія еклампсії з подаль­шим розродженням

B. Переливання плазми та сольових розчи­нів

С. Інтубація трахеї жінки та ШВЛ

D. Спостереження за жінкою та пролонга­ція вагітності

E. Кесарів розтин в ургентному порядку

65. На хімічному виробництві під час те­хногенної катастрофи відбулася розгер­метизація цистерни з азотною кислотою.
Яка перша медична допомога необхідна робітникам, що підпали під дію азотної ки­слоти та її похідних?

A. Зондове промивання шлунка

B. Інгаляція кисню

C.В/в введення розчину метиленового синього

D.Тривале промивання очей та шкіри водою

E. Штучна вентиляція легень

66.Хвора похилого віку знаходиться в па­латі інтенсивного спостереження. Рапто­во у неї виникли судоми та короткочасна
втрата свідомості. Ps- 32/хв, AT- 160/90 мм.рт.ст. Який засіб найбільш доцільно при значити?

A. Нітрогліцерин

B. Строфантин

C. Кордарон

D. Атропіну сульфат

E. Аспірин

67. На огляді у педіатра дівчинка 9-ти ро­ків з інтермітуючими свистячими хрипа­ми в анамнезі. Останнім часом препара­тів не приймала. Об'єктивно: неспокій і періоральний ціаноз. Відзначається роз­ширення міжреберних проміжків. При ау­скультації: дихання послаблене, сухі роз­сіяні хрипи, які чути на відстані. Дитина
госпіталізована. Що з перерахованого НЕ ПОКАЗАНЕдля надання невідкладної допомоги дитині?

A. Інгаляції кромоліну

B. Еуфілін в/в

C. Оксигенотерапія

D.Інгаляції сальбутамолу

E. Кортикостероїди в/в

68. Хвора 27-ми років, хворіє 2 тижні. Звер­нулася до поліклініки зі скаргами на слаб­кість, біль у суглобах, зниження апетиту.
нудоту. Хворіє 2 тижні. Згодом потемніла сеча, помітила жовтянич­ність шкіри. 4 мі­сяці тому перенесла тонзилектомію. Об'є­ктивно: хвора в'яла, виражена жовтяниця, Ps- 62/хв, гепатоспленомегалія. Де повин­на лікуватися хвора?

Л. Амбулаторно

B. Гастроентерологічне відділення

C. Ревматологічне відділення

D. Відділення інтенсивної терапії

E. Інфекційне відділення

69. Хлопчик 8-ми років госпіталізований до дитячого стаціонару після перенесено­го грипу в зв'язку з появою спраги, підви­щенням апетиту, почастішанням сечовиді­лення. Напередодні відмічалися блювання та біль у животі. Об'єктивно: свідомість сплутана, зіниці звужені, зі слабкою реа­кцією на світло; шкіра бліда, суха, холодна
на дотик, на щоках - гіперемія; в повітрі запах ацетону; дихання шумне, серцеві то­ни приглушені, тахікардія, тахіпное; живіт здутий. Яке з досліджень слід провести в першу чергу?

A. Визначення кислотно-основного стану

B. Проведення глікемічного і глюкозуричного профілів

C. Визначення осмолярності крові

D. Визначення рівня глюкози та кетонових тіл у крові

E. Визначення рівня глюкози та кетонових тіл у сечі

70. У хворого внаслідок ДТП перелом кі­сток тазу, тупа травма живота, перелом плеча та передпліччя. Об'єктивно: АТ- 80/60 мм. рт.ст., Ps- 120/хв. У крові: НЬ- 76 г/л, Ht- 0,24, ер.- 2.2 • 1012/л. З чого потрі­бно починати кровозаміну?

A.Колоїди

B. Альбумін

C.Еритроцитарна маса

D.Кристалоїди

E.Цільна кров

71. У вагітної 19-ти років вагітність 35-36 тижнів, перша. Хворіє на СНІД 2 роки, з приводу якого анонімно лікувалася. Який вид розродження треба застосувати в да­ному випадку?

A. Накладання акушерських щипців

B. Кесарський розтин до початку пологової діяльності

C. Через природні пологові шляхи

D. Проведення пологозбудження в період пологів

E. Проведення пологозбудження до строку пологів

72. У пацієнта, який отримував ампіцилін per os, розвинувся колікоподібний біль у животі, діарея, лихоманка, здуття живота.
У крові - лейкоцитоз. Під час проведення сигмоїдоскопїї визначені жовтувато-білі припідняті ділянки слизової, які розмежо­вані зонами гіперемії. Призначення якого антибіотика доцільно в цьому випадку?

A. Сульфаніламіди

B. Еритроміцин
С Пеніцилін

D.Ванкоміцин

E. Кларитроміцин

73. Після проведення амніоцентезу в 20 тижнів вагітності з приводу вад розвитку плода, у жінки з'явилася задуха, біль за грудниною, озноб, ціаноз обличчя. Об'є­ктивно: свідомість затьмарена, дихання поверхневе, часте, аритмічне. Ps- 115/хв., АТ- 55/40 мм рт.ст., t- 38.2C. В легенях дихан­ня послаблене, вологі хрипи. Яка першо­чергова тактика лікаря?

A. Ввести серцеві глікозиди

B. Провести амніотомію

C. Провести штучну вентиляцію легень

D. Ввести спазмолітики

E. Розпочати антибактеріальну терапію

74. Хворий 38-ми років надійшов до лікар­ні зі скаргами на запаморочення, розлад мовлення, дезорієнтацію в просторі. Об'є­ктивно: шкіра та видимі слизові синюшні. У крові: ер.- 3,6 × 1012/л, Нb- 130 г/л, тіль­ця Гейнца-Ерліха - 12%, ретикулоцити – 1,8%. ШЗЕ- 8 мм/год, метгемоглобін - 38%. Встановлено діагноз: гостра інтокси-­
кація аніліном. Який найбільш ефектив­ний засіб антидотної терапії?

A. Метиленовий синій

B. Пентацин

C.Десферал

D.Сукцимер

E. Натрію тіосульфат

75. У пологовий будинок із району області доставлена роділля, у якої встановлене за­давнене поперечне положення плода. Пологи тривають 28 годин. Серцебиття пло­да не прослуховується. Температура тіла
38.6°С Який спосіб розродження можли­вий у даній ситуації?

A.Краніотомія

B. Кесарів розтин

C.Декапітація плода

D.Поворот плода на ніжку

E.Консервативне ведення пологів

76. Молода жінка на слизькій дорозі впала на відведену праву руку, відчула сильний біль, звернулася до чергового лікаря. При огляді встановлено: біль локалізується в правому плечовому суглобі, рука приведе­на, активні рухи в суглобі неможливі через біль, нижче акроміального відростка лопа­тки западіння м'яких тканин в порівнянні
з лівим плечовим суглобом, оніміння паль­ців кисті, симптом навантаження кінцівки по вісі негативний. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Перелом акроміального кінця ключиці

B. Травматичний вивих плеча

C.Забій плечового суглоба

D. Пошкодження плечового нервового сплетіння

E. Перелом діафіза плеча

77. Хвора 64-х років раптово впала на вули­ці. Об'єктивно: непритомна, відсутні пуль­сація великих судин та серцева діяльність.
Зіниці вузькі, дихання рідке, поверхневе. З чого треба починати реанімаційні заходи у хворої?

A. Внутрішньовенне введення строфантину

B. Удар кулаком по груднині

C.Імплантація штучного водія ритму

D.Внутрішньовенне введення лідокаїну

E. Інтубація трахеї та штучна вентиляція легень

78. У пацієнта 43-х років під час виконання катетеризації підключичної вени виникло порушення ритму серця у вигляді політо-
пних екстрасистол. Який фактор міг стати причиною порушення ритму?

A. Перфорація порожнистої вени

B. Поранення лівого шлуночка серця

C.Пошкодження плеври

D.Перфорація підключичної артерії

E. Подразнення кінцем катетера ендокарду передсердя

79. При якому з нижче перерахованих порушень ритму доцільно використання АТФ з метою відновлення синусового ри­тму?

A. Фібриляція передсердь

B. Фібриляція шлуночків

C. Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

D.Тріпотіння передсердь

E. Пароксизмальна суправентрикулярна тахікардія

80. Чоловік 65-ти років, що приймає дигоксин з приводу хронічної серцевої недоста­тності, госпіталізований до лікарні з при­чини раптового розлитого болю в животі, який виник 2 години тому. Під час огля­ду: шкірні покриви вологі, температура в нормі, Ps- 110/хв., аритмічний, AT- 120/70 мм.рт.ст. При пальпації визначається на­
пруження передньої черевної стінки всьо­го живота, кишкові шуми відсутні, ампу­ла прямої кишки порожня. Під час рент­генологічного дослідження визначаються повітряно-рідинні рівні в ділянці кишечни­
ку. На ЕКГ: миготлива аритмія без ознак ішемії міокарду. У крові: лейк.- 17,0 × 109/л, рН артеріальної крові - 7,33, амілаза – 110 од/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Ішемія кишечнику

B. Дивертикульоз

C.Тромбоз мезентеріальних судин

D.Перекрут сальника

E.Кишкова непрохідність, обумовлена пухлиною

81. До приймального відділення через 2 години після травми грудей госпіталізо­вано потерпілого 37-ми років. Попередній діагноз: субтотальний лівобічний гемото­ракс. Розпочато комплекс протишокових заходів. У зв'язку з затримкою хірургів, за
невідклад­ними показаннями, лікарем при­ймального відділення виконано пункцію плевральної порожнини в VII міжребер'ї та констатовано, що отримана кров фор­мується у згусток. Свідченням чого є дана проба?

A. Наявності гнійного процесу в плевраль­ній порожнині

B. Загрози набряку легень

C. Кровотечі, що триває

D. Тампонади серця

E. Початку дисемінованого внутрішньосудинного згортання крові

82. Пацієнт госпіталізований до відділення невідкладної терапії з тупою травмою жи­вота. Гемодинаміка стабільна. У сечі - ге­матурія. Під час в/в пієлографії виявлено мінімальне пропотівання з лівого боку та відсутність візуалізації правої нирки. Яка подальша тактика ведення пацієнта ?

A. Білатеральна трансабдомінальна ревізія нирок

B. Ретроградна пієлографія

C. Спостереження

D.Артеріографія

E.Ревізія правої нирки через боковий доступ

83. Хворому 42 роки. З 23-х років злов­живає алкоголем, похмеляється, толеран­тність до 1,5 л горілки. 15 років тому пе­реніс черепно-мозкову травму. 2 дні тому госпіталізований до терапевтичного від­ділення з приводу пневмонії. Першу ніч був тривожний, часто просинався, кликав чергову сестру, казав, що в палаті багато павутиння. Удень спав. На другу ніч роз­винулося психічне порушення з зоровими галюцинаціями, маренням переслідування, дезорієнтацією; бігає по відділенню, кри­чить. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Реактивний психоз

B. Соматогенний психоз

C.Шизофренія

D.Алкогольний делірій

E.Травматичний психоз

84. Робітник 25-ти років опинився у зоні са­мозаймання вугілля з виділенням великих концентрацій чадного газу. Доставлений у непритомному стані. Контакту недоступний На укол голки не peaгує. Шкір­ні покрови рожевого кольору. Ps- 110/хв. AT- 110/60 мм. рт.ст. Реєструється правобі­чна пірамідна недостатність. Яке лікуван­ня найбільш доцільне?

A. Люмбальна пункція

B. Гормонотерапія

С Переливання крові

D. Гемосорбція

E. Гіпербарична оксигенація

85. Жінка 35-ти років була збита ванта­жівкою. Отримала поєднану скелетну та черепно-мозкову травму. Які додаткові ме­тоди обстеження треба провести для встановлення діагнозу?

A. Рентгенографія, комп'ютерна томогра­фія головного мозку

B. Комп'ютерна томографія головного мозку

C. Ядерна магніторезонансна томографія головного мозку

D.Електроенцефалографія

E. Рентгенографія черепа

86. У юнака 18-ти років має місце закритий перелом діафізу правої стегнової кістки внаслідок падіння з трактора. Постраждалого необхідно транспортувати до ЦРЛ, яка розташована на відстані 15 км. Який вид іммобілізації слід використати?

A. Туга марлева пов'язка

B. Шина Крамера

C. Імпровізована шина з 2-х прямих дерев'­яних дощок

D.Деротаційний чобіток

E. Іммобілізація не потрібна

87. У дівчинки 13-ти років спостерігаю­ться на шкірі синці різних розмірів і ко­льору; скарги на запаморочення та ма­ткову кровотечу. Об'єктивно: стан важ­кий, шкіра бліда, ЧСС- 140/хв, грубий си­столічний шум, AT- 90/40 мм рт.ст. Печін­ка і селезінка не збільшені. В крові:ер.-1,8 • 1012/л, Нb- 50 г/л, КП- 0,7, рет.- 4%, тромб.- 20.0 • 109/л, лейк.- 12,0 • 109/л, е.- 2, п.- 5, с- 75, л.- 16, м.- 2, ШЗЕ- 15 мм/год., Ht- 0,25. Що обумовлює тяжкість стану хворої?

A. Зниження артеріального тиску

B. Серцева недостатність

C. Симптоми інтоксикації

D.Тромбоцитопенія

E. Гостра крововтрата

88. У хворого 85-ти років з гострим загруднинним болем під час електрокардіогра­фії відзначено ознаки клінічної смерті, за­фіксована асистолія. Реанімаційні заходи протягом 3-х хвилин неефективні. Який з заходів найбільш доцільний в даній ситуа­ції?

A. Електрокардіостимуляція

B. Дефібриляція

C.Ввести адреналін

D.Ввести новокаїнамід

E.Ввести строфантин

89. Жінка 42-х років приймала ампіцилін з приводу гострого циститу. На цьому фоні виникли лихоманка, олігурія і генералізований шкірний висип. При лабораторному дослідженні - еозинофілія, помірна проте-
їнурія, еозинофілурія. Який механізм сим­птомів, що виникли?

A. Розвиток імунозалежного гломерулоне­фриту

B. Лікарсько-залежна реакція гіперчутливості

С. -

D. Розвиток ендотоксичного шоку

E. Перехід гострого циститу в гострий пієлонефрит

90. Хвора 42-х років госпіталізована зі скаргами на колікоподібний біль у животі, підвищення температури до 38С, часті рідкі випорожнення (до 10-15 разів на до­бу) із домішками крові й слизу, схуднення,
загальну слабкість. На ректороманоскопії: до 25 см слизова прямої кишки гіперемована, набрякла, місцями ерозії. Який най­більш вірогідний діагноз?

A.Хвороба Крона

B. Неспецифічний виразковий коліт

C.Сфінктерит

D.Сигмоїдит

E.Проктит

91. У службовця через 2 години після отри­мання дози опромінення 2 Гр. з'явилися за­гальна м'язова слабкість, нудота, блюван­ня, біль в епігастральній ділянці та в низу живота. У проміжках між актами блюван­ня самопочуття залишалося задовільним. Діагностована гостра променева хворо­ба. Які показники крові мають значення в оцінці тяжкості променевого ураження?

A.Швидкість зсідання еритроцитів, фібри­ноген

B. Сечова кислота, ліпопротеїди

C.Холестерин, сіалові кислоти

D.Лейкоцити, лімфоцити, ретикулоцити

E.Білірубін, гемоглобін, амілаза

92. У хворої на 10-й день захворювання на грип з'явилися носові кровотечі, дрі­бні крововиливи на слизовій ротової порожнини та шкірі, кровоточивість ясен. У крові: Нb- 110 г/л, КП- 0.9, лейк.- 7.1 • 109/л,
тромб.- 90• 109/л, п.- 6%, с- 52%, м.-12%, л.- 307г>; ШЗЕ- 18 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Мієломна хвороба

B. Системний червоний вовчак

C.Апластична анемія

D.Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

E.Гострий лейкоз

93.Медична сестра скаржиться на появу висипки на відкритих ділянках рук, свер­біж, гіперемію, сухість шкіри, що вини­кає через день після контакту з вітамінами групи В. Про яке захворювання можна ду­мати в першу чергу?

A.Контактний дерматит

B. Харчова алергія

C.Ексфоліативний дерматит

D.Рецидивна кропив'янка

E.Екзема

94.Народилася доношена дівчинка від II вагітності, яка перебігала з загрозою пе­реривання на 25-27 тижнях та хронічною фетоплацентар недостатністю. В по­логах: одноразове туге обвиття пуповини навколо шиї плоду, утруднене виведення плечиків. Після народження на 1-й хвили­ні: дихання відсутнє, ЧСС- 50/хв, тоталь­ний ціаноз, атонія, арефлексія. Яка оцінка за шкалою Ангар в даному випадку?

A. 4 бали

B. 0 балів

C. 1 бал

D. З бали

E. 2 бали

95.Хворий після падіння отримав травму правого ліктьового суглоба, скаржиться на біль, припухлість та деформацію в пра­вому ліктьовому суглобі, обмеження рухів у ньому. Яка перша медична допомога при даному пошкодженні?

A. Знеболення, консультація травматолога

B. Знеболення, транспортна іммобілізація

C.Накладання гіпсової пов'язки

D.Іммобілізація, транспортування до стаці­онару

E. Знеболення

96. В медичний пункт доставлено 7 потер­пілих з місця викиду окису вуглецю. У п'я­тьох робітників, які встигли одягти про­тигази, відмічається головний біль, шум у вухах, помірна м'язова слабкість, гіпере­мія шкіри, розширення зіниць, тенденція до зниження артеріального тиску. Яка та­ктика щодо цих постраждалих?

A. Інгаляція кисню, планова евакуація до шпиталю

B. Інгаляція кисню, термінова евакуація до відділення гіпербаричної оксигенації

C. Штучна вентиляція легень, термінова евакуація до шпиталю

D. Інгаляція кисню, евакуація не потрібна

E. Лікувальні заходи та евакуація до шпи­талю не потрібні

97. У хворого гостре отруєння чадним га­зом середнього ступеня тяжкості - коро­ткочасна втрата свідомості, задишка, тахі­кардія, гіперемія, судоми. Вміст карбоксигемоглобіну в крові - 40%. Назвіть макси­мально ефективний метод лікування:

A. Гіпербарична оксигенація

B.Лікувальний наркоз оксибутиратом натрію

C.Замінне переливання крові

D.Форсований діурез

E. Призначення цитохрому С

98. Дівчинка 7-ми місяців госпіталізована до інфекційного відділення з приводу саль­монельозу. При обстеженні: шкірні покри­ви та слизові оболонки сухі, велике тім'я­чко та очні яблука запалі, тургор і еласти­
чність шкіри знижені. Відмічається афонія і плач без сліз. Гемодинамічні порушення відсутні. У крові: Ht- 0,42, білок - 86 г/л.
натрій - 160 ммоль/л. З якого розчину слід розпочати інфузійну терапію?

A.Реополіглюкін

B. 5% розчин глюкози

C.Фізіологічний розчин

D.Розчин Дарроу

E.Розчин Рінгера

99.Хворий 58-ми років поскаржився ліка­рю на інтенсивний тривалий (протягом 45 хвилин) біль у ділянці серця, який не зні­мається нітрогліцерином. У хворого з'я­вилися ядуха та серцебиття. AT- 110/70 ммрт.ст. Якою буде подальша тактика відно­сно продовження лікування?

A. Термінова госпіталізація до терапевти­чного відділення

B. Планова госпіталізація до кардіологі­чного відділення

C.Продовження амбулаторного лікування

D.Термінова госпіталізація до кардіологі­чного відділення

E. Планова госпіталізація до терапевтично­го відділення

100. У дівчинки 10-ти років, яка 6 днів тому овернулася з Індії, раптом з'явилися гаря­чка, озноб, сильний головний біль, млявість, біль м'язів, марення. Об'єктивно: обличчя яскраво-червоне, риси загостре­
ні, склери ін'єковані, язик сухий, набряклий, вкритий білим нальотом. З правого боку в пахвинній ділянці пальпується різко Болючий щільний горбкуватий нерухомий конгломерат, шкіра над ним гіпсрсмокан;і. блискуча. Який найбільш вірогідний діа­гноз?

A. Бубонна форма туляремії

B. Флегмона

C.Регіонарний лімфаденіт

D. Бубонна форма чуми

E. Шкірна форма сибірки

101. Хворий 70-ти років скаржиться на го­стрий біль у правих гомілці та ступні. За­хворів гостро, явної причини не відзначає. Об'єктивно: шкіра гомілки і ступні бліда, холодна на дотик, тактильна та больова чутливість збережені. Пульсація на сте­гновій артерії правої кінцівки збережена,на підколінній і судинах ступней - не від­значається. Який найбільш вірогідний діа­гноз?

A.Бешихове запалення

B. Гострий тромбофлебіт

C.Артрит гомілковоступневого суглоба

D.Глибокий флеботромбоз

E.Тромбоемболія правої підколінної арте­рії

102. Під час здійснення зовнішнього маса­жу серця дорослій людині, долоні реаніма­тора повинні бути розташовані:

A.На рівні верхньої третини груднини

B. На межі верхньої та середньої третини груднини

C.У п'ятому міжреберному проміжку
D.-

Е. На межі середньої та нижньої третини груднини

103. Лікуванням вибору при дуоденальній обструкції, яка зумовлена вторинною ду­оденальною гематомою, що розвинулася через декілька днів після тупої травми жи­вота, є:

A. Ретрокишкова гастроєюностомія

B. Формування дуоденостоми

C.Назогастральна декомпресія і паренте­ральне харчування

D.Дуоденоєюностомія

E. Термінова ревізія

104. Хвора 30-ти років госпіталізована до інфекційного стаціонару на 2-й день хво­роби. Захворіла гостро: озноб, температу­ра 39.5°С, головний біль. Через 10 годин на шкірі кінцівок і тулуба з'явилася гемо­
рагічна висипка з некрозом елементів у центрі. Об'єктивно: стан важкий, загаль­мована, млява, фотофобія. Тахікардія, за­дишка, AT- 70/50 мм.рт.ст. Язик сухий. Живіт безболісний. Олігурія. Різко виражена ригідність потиличних м'язів, позитивний симптом Керніга. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

А.Грип

В. Хвороба Шенлейна-Геноха

С Стафілококовий сепсис

D. Геморагічна лихоманка

Е. Менінгококцемія

105. Фельдшер швидкої допомоги нада­вав допомогу потерпілим, евакуйованим із осередку радіаційного ураження. Пра­цював без індивідуальних засобів захисту.Через 40 хвилин у нього почалися нудо­та, багаторазове блювання, головний біль.Об'єктивно: шкіра кистей рук та обличчя гіперемована. Температура тіла - 38.6 С. Ps- 112/хв, AT- 130/90 мм рт.ст. Які засоби з індивідуальної аптечки найдоцільніше за­стосувати з метою лікування фази первинної загальної реакції гострої променевої хвороби?

A. Доксицикліну гідрохлорид

B. Вібраміцин

C. Цистамін

D. Будаксим

E. Етаперазин

106. Хворий 18-ти років, наркоман. Хво­ріє протягом 5-х місяців, скаржиться на загальну слабкість, виражену пітливість в нічний час, підвищення температури до 37.5-38 С, збільшення лімфатичних ву­злів (на шиї, під пахвами, у пахвині), значну втрату маси тіла, тривалу діарею. Який метод обстеження слід призначити для по­становки діагнозу?

A. Посів калу на групу шигел і стафілокок

B. Біопсія лімфатичних вузлів

C. Посів крові на гемокультуру і стериль­ність

D. Загальний аналіз крові

E. Аналіз крові на антитіла до ВІЛ

107. Рядовий під час бойових дій отри­мав дотичне осколкове поранення голо­ви. Під час огляду виявлена забійна рана м'яких тканин тім'яно-скроневої ділянки. Відзначається рясна капілярна кровотеча. Об'єктивно: свідомість ясна, AT - 110/60 мм.рт.ст., Ps - 100/хв, задовільного наповнення і напруження. Який метод тимчасової зупинки кровотечі необхідно застосувати?

A.Пальцеве притиснення артерії

B. Накладання кровоспинного затискача

C.Накладання стискаючої пов'язки

D.Тампонада рани

E. Накладання джгута

108. Хлопчик 6-ти років захворів на важку форму пневмонії. На фоні масивної анти­бактеріальної терапії у дитини спостерігалось раптове падіння артеріального тиску, ниткоподібний пульс, озноб, ціаноз, гемо­
рагічний висип на шкірі грудної клітки, шиї, живота, на слизовій оболонці рота та кон'юнктиві, t- 41С.У крові: гіпогліке­мія, гіпонатріє­мія, гіпохлоремія, гіперкаліємія, лейкоцитоз. Який препарат необхі­дно призначити в першу чергу?

A. ДОКСА

B. Кордіамін

C.Глюкоза

D.Гідрокортизон

E. Вікасол

109.До реанімаційного відділення госпіта­лізована дівчинка 8-ми місяців. Об'єктив­но: свідомість та дихання відсутні, реакція зіниць на світло негативна, периферичний пульс на магістральних судинах не визна­чається. Який реанімаційний захід необхі­дно першочергово застосовувати в даній ситуації?

A. Вентиляція легень

B. Звільнення дихальних шляхів

C.Внутрішньовенне введення адреналіну

D.Дефібриляція серця

E. Зовнішній масаж серця

110. У хворого з діагнозом


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 137; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты