Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема №9. Фінансова безпека суб’єкта господарювання.




Сутність фінансової безпеки. Завдання з захисту фінансових систем держави й суб’єктів господарювання суспільства.

Захист від фінансових шахрайств.

Боротьба з відмиванням незаконних доходів. Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних незаконним шляхом». Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

Страхування фінансових ризиків.

Методичні рекомендації до написання реферату:

Самостійна та індивідуальна робота студентів – важлива складова ефективної підготовки фахівців будь-якого освітньо-кваліфікаційного рівня та будь-якої спеціальності. Тому з дисципліни “Основи економічної безпеки” самостійна робота здійснюється у двох формах: самостійне вивчення окремих питань теми та підготовка реферату. Перелік тем рефератів наведено нижче. Під час підготовки рефератів рекомендується використання рекомендованої літературних джерел. При наявності незрозумілих питань студентам рекомендується звертатися за консультаціями до викладача з метою отримання необхідних роз’яснень щодо організації самостійної роботи та можливого розширення списку літературних джерел. Викладачем надаються відповідні додаткові індивідуальні консультації, що розширюють професійний світогляд. Мета підготовки реферату – закріплення та поглиблення теоретичних і практичних знань, отриманих студентом в процесі вивчення окремих тем, а також дає можливість студенту навчитися самостійно працювати з різними інформаційними джерелами, інтерпретувати матеріали періодичної літератури, глибше вивчати основні проблеми та особливості економічної безпеки в Україні та зарубіжного досвіду в цій галузі. Студент може зустрітися з таким положенням, коли в економічній літературі немає єдиного погляду на питання, які досліджуються. У цьому випадку слід навести думку кількох авторів, дати критичну оцінку їх поглядам та одночасно викласти власні погляди з даного питання. Це допомагає більш глибоко засвоїти матеріал.

Структура реферату містить такі елементи:

· титульна сторінка,

· зміст,

· вступ,

· основна частина (розділи, пункти і підпункти),

· висновки,

· список використаних джерел,

· додатки.

Ознайомлення з літературою, що стосується теми реферату –це етап, з якого починається підготовка реферату. Необхідно ретельно вивчити висвітлення тих чи інших питань у підручниках, навчальних посібниках, монографіях, потім продовжити ознайомлення з темою, працюючи із законодавчими актами, періодичними виданнями, матеріалами конференцій. Поради щодо літератури можна одержати у викладача, працівників бібліотеки. Рекомендується користуватися предметними каталогами бібліотеки, бібліографічними довідниками, пошуком необхідної інформації в Інтернеті.

Складання плану роботи. Ознайомившись з літературою, студент має скласти план реферату. План реферату представляється на другій сторінці у вигляді її змісту.

Вступ обсягом 1-2 сторінки – необхідно обґрунтовати актуальність обраної теми, оцінити стан дослідження наукової проблеми, сформувати мету і визначити завдання реферату, дати короткий загальний огляд наявної літератури і використаних джерел. Бажано, щоб початок був яскравим і проблемним, який одразу приверне увагу читача. Обґрунтування актуальності обраної теми – це насамперед відповідь на питання: «Чому я вибрав цю тему реферату, чим вона мене зацікавила?» До того ж важливо пов'язати її з сучасними проблемами навчання і виховання студентів. Оцінюючи стан дослідження наукової проблеми, треба коротко висвітлити ту низку відомих авторові наукових уявлень, яка склалася в психологічній науці з цієї проблеми.

За змістом реферат може бути аналітичним оглядом історії вивчення питання (що нового вніс той чи інший дослідник) або сучасного її стану, критичним аналізом наукової дискусії (зіставлення різних підходів до вирішення наукової проблеми), а також у вигляді розгорнутої рецензії конкретної наукової роботи.

Зміст реферату має відповідати його темі, меті і завданням. Послідовно розкривайте всі передбачені планом питання, обґрунтовуйте, пояснюйте основні положення, підкріплюйте їх конкретними прикладами і фактами, формулюйте думки чітко, просто, правильно і недвозначно (щоб і самому було зрозуміло), а також прагніть логічно структурувати текст. Звичайно, робота, яка написана «суцільним текстом» (без заголовків, без абзаців, без виділення шрифтом найважливішої інформації та ін.) не отримає позитивної оцінки.

У рефераті треба висловлювати своє ставлення до того, що викладається. Всі міркування потрібно аргументувати. Варто прагнути, щоб виклад матеріалу був виразним і літературно грамотним, уникати повторень і марнослів'я. До того ж необхідно дотримуватися таких загальних правил:

· у наукових текстах не рекомендується вести мову від першої особи однини (судження краще висловлювати в безособовій формі);

· при згадуванні в тексті прізвища обов’язково перед ним ставити ініціали;

· кожний розділ (пункт) починати з нової сторінки;

· при викладі різних поглядів і наукових положень, цитат, витягів з літератури, необхідно покликатися на використане джерело.

Висновки – самостійна частина реферату, в якій не слід просто переказувати зміст роботи. У них потрібно висвітлити такі аспекти:

· оцінити ступінь досягнення мети і виконання завдань роботи;

· перерахувати і стисло охарактеризувати відомі наукові підходи досліджених проблеми, а також виділення нових аспектів, дискусійних питань, що підлягають подальшому вивченню;

· визначити, що є цінним у контрольній роботі, що вимагає додаткового аналізу й уточнення, а що викликає сумніви.

Обсяг висновків – 1-2 сторінки.

Реферат повинен бути написан грамотно, з дотриманням літературних норм мови, тільки українською мовою. Не слід викладати матеріал загальними фразами, обтяжувати текст цитатами, повторювати теж саме декілька разів або різними фразами, довільно скорочувати слова.

Список використаної літератури обов’язково подається у кінці реферату. В ньому наводять всі використані джерела інформації: монографії, підручники, посібники, законодавчі акти, статистичні збірники, енциклопедичні словники, періодичні видання, Інтернет-сайти. Для розкриття теми необхідно використати і представити у списку літератури не менше 10 джерел.

Текст роботи пишуть розбірливо з одного боку аркуша (формат А-4) з широкими берегами ліворуч, сторінки пронумеровують. Одночасно чітко виділяють (кольором, підкресленням, відступом) окремі частини (абзаци), розділи, пункти і підпункти, варто уникати скорочення слів. Якщо текст реферату набирається на комп'ютері, треба дотримуватися ще й таких правил:

  • набір тексту здійснюється стандартним 14 шрифтом Times New Roman;
  • назви розділів краще набирати 14-им шрифтом (усі великі напівжирні), а пункти і підпункти виділяти напівжирним курсивом;
  • міжрядковий інтервал – 1,5;
  • відступ в абзацах – 1,25 см;
  • текст реферату необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – 25 мм, правий – 15 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм;

· Сторінки роботи слід нумерувати арабськими цифрами без знака №, дотримуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту роботи. Титульний аркуш (перша сторінка роботи) включають до загальної нумерації сторінок роботи, але на ньому номер сторінки не проставляють, на наступних сторінках номер сторінки зазначають у правому верхньому куті сторінки без крапки у кінці;

· обсяг реферату – 20-25 сторінок.

Реферат здають за 10 днів до методичного відділу заочного навчання для її реєстрації. Викладач перевіряє роботу, дає відзив, після чого вирішується питання про допущення контрольної роботи до захисту. Якщо робота містить значні недоліки, пов’язані зі змістом роботи чи з її оформленням, викладач має повернути її методисту для доробки студентом. Не допускаються до захисту роботи, що виконані студентом не самостійно, переписані з джерел інформації (літератури, гнучких дисків і компакт-дисків, веб-сайтів Інтернету) або переписані із рефератів інших студентів. Такі роботи підлягають повній переробці.

Захист реферату.На основі зауважень викладача студент повинен усвідомити сутність недоліків своєї роботи, виправити їх, готуючись до захисту.Під час захисту реферату студент відповідає на запитання, пов’язані з темою роботи, обґрунтовує свою точку зору відносно проблем, висвітлених у роботі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты