Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 10. Аналіз фінансового стану підприємства




Взаємозв’язок фінансового стану підприємства і результатів його виробничої і збутової діяльності. Характеристика бухгалтерського балансу як основного джерела інформації для оцінки фінансового стану підприємства: зміст, оцінка та аналітичне значення окремих статей балансу. Аналітичне групування статей.

Визначення фінансового стану підприємства. Визначення платоспроможності підприємства за балансом та іншими джерелами інформації. Поточна та очікувана платоспроможність. Фактори, що впливають на фінансовий стан організації. Основні заходи для стабілізації фінансового стану підприємства.

Аналіз майна підприємства та джерел його покриття. Аналіз змін у складі та структурі активів балансу на конкретну дату та у динаміці. Оцінка співвідношення основного та оборотного капіталу. Аналіз структури основних і оборотних активів. Оцінка причин змін, які сталися в структурі активів, та їх впливу на платоспроможність і фінансову стійкість підприємства.

Аналіз матеріальних оборотних активів, виявлення надлишкових і непотрібних запасів, визначення шляхів їх скорочення. Аналіз дебіторської заборгованості: за обсягом, складом, структурою та строками її виникнення (за даними аналітичного обліку).

Аналіз пасивів підприємства. Склад і співвідношення власного та позичкового капіталу на конкретну дату та у динаміці. Оцінка впливу змін у структурі джерел коштів на фінансовий стан підприємства. Аналіз причин зміни окремих джерел формування власного капіталу. Визначення за балансом власних оборотних коштів. Аналіз залучених коштів за строками їх погашення.

Аналіз фінансової стійкості та ліквідності підприємства. Відносні показники фінансової стійкості, методи їх визначення та оцінка досягнутого рівня. Узагальнюючі та проміжні показники ліквідності, методи обчислення, оцінка їх відповідності оптимальним значенням.

Аналіз оборотності оборотних активів і причин її зміни. Визначення суми ефекту від її зміни.

Узагальнення результатів аналізу фінансового стану підприємства та визначення шляхів його фінансового оздоровлення.

 
 


1. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности / Под ред. В. И. Стражева. — Минск: Высш. шк., 1999. — 398 с.

2. Баканов М. И., Шеремет А. Д. Теория экономического анализа. — М.: Финансы и статистика, 1998. — 285 с.

3. Бандурка А. М., Червяков И. М., Посылкина О. В. Финансово-экономический анализ: Учеб. — Харьков: Ун-т внутр. дел, 1999. — 394 с.

4. Бутинець Ф. Ф., Мних Є. В., Олійник О. В. Економічний аналіз. Практикум: Навч. посібник. — Житомир: ЖІТІ, 2000. — 416 с.

5. Коробов М. Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навч. посібник. — К.: «Знання» КОО, 2000. — 378 с.

6. Івахненко В. М. Курс економічного аналізу: Навч. посібник. — К.: Знання-Прес, 2000. — 207 с.

7. Івахненко В. М., Горбаток М. І., Льовочкін В. С. Економічний аналіз. — К.: КНЕУ, 1999. — 176 с.

8. Іващенко В. І., Болюх М. А. Економічний аналіз господарської діяльності. — К.: КНЕУ, 1999. — 204 с.

9. Мних Є. В., Буряк П. Ю. Економічний аналіз на промисловому підприємстві. — Львів.: Світ, 1998. — 208 с.

10. Савицкая Г. В. Анализ хозяйственой деятельности предприятий. ИП «Экоперспектива». — Минск; Москва, 2000. — 688 с.

11. Шкарабан С. І., Сапачов М. І. та ін. Економічний аналіз діяльності промислових підприємств та об’єднань: Навч. посібник. — Тернопіль: ТАНГ, 1995. — 300 с.

12. Яцків Т. І. Теорія економічного аналізу. — Львів: Світ, 1993. — 215 с.

13. Мних В. Є., Ференц І. Д. Економічний аналіз. — Львів: Армія України, 2000. — 144 с.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 50; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты