Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Схеми Чернякова




Кампанія по боротьбі з корупцією та зловживаннями у Держагентстві лісових ресурсів України, анонсована її новим главою - "свободівцем" Валерієм Черняковим, забуксувала. Учасники лісового ринку очікували, що новоспечений бос першою справою візьметься за скандально відоме дітище свого попередника Віктора Сівця - держпідприємство "Укрлесконсалтінг". Ця компанія, в якій зосереджені фактично всі важелі впливу на лісове господарство, вже не перший рік продукує і контролює всі схеми в галузі.

Нова мітла не стала поспішати з ліквідацією схем. Навпаки, головний лісник країни вирішив взяти їх під свій контроль. Одним з його перших кадрових рішень стало призначення на посаду гендиректора "Укрлесконсалтінга" свою людину – Стефана Стефановського. У лісовій справі він новачок, зате має солідний досвід роботи на керівних посадах. Свого часу Стефановський встиг попрацювати директором департаменту пруденційного нагляду Держфінпослуг, керівником філії земельного кадастру в одному з найбагатших на земельні скандали передмість Києва - Бориспільському районі, начальником управління внутрішнього аудиту Держказначейства, заступником керівників концернів "Авіація України" і "Енергокомплекс". На колишніх корупційних діяннях ДП "Укрлесконсалтінг" нове керівництво вирішило не акцентувати увагу, а нові завдання компанії були позначені досить розпливчасто.

Реальний обсяг експорту лісоматеріалів нікому не відомий. У Держлісагентстві стверджують, що в тіні знаходиться всього 0,5% операцій з деревиною. Учасники ринку говорять про 20%, а екологи - про 50% ДП "Укрлесконсалтінг" створювалося під офіційним приводом моніторингу ринку лісу. Насправді дітище головного лісника Януковича виконувало зовсім інші функції: визначала, скільки деревини буде продано на внутрішньому ринку і скільки піде на експорт, підшукували серед іноземних компаній "правильних" покупців, згодних платити окремо за ліс і за так звані маркетингові послуги. Формально експортом лісу займалися лісгоспи, але без дозволу "Укрлесконсалтінга" вони не могли вибирати покупця і встановлювати ціни.

У 2010 р. основними покупцями експортованого Україною круглого лісу були турецькі фірми - переробники деревини. У 2011 р., коли за справу взявся "Укрлесконсалтінг", склад партнерів змінився. Нові договори укладалися вже з фірмами -"прокладками", зареєстрованими у Великобританії і на належних їй островах, а також в США та Нової Зеландії. Саме у цих посередників доводилося купувати ліс деревообробним компаніям. Наприклад, в 2011 р. лісгоспи продали тільки двом посередникам - фірмам Eloderio Ltd і LIGO - 154,7 тис. кубометрів дуба, що становить 24% від загального обсягу реалізованої лісопродукції. Деревину продавали за низькою ціною - 320 євро за кубометр, тоді як середньосвітова ціна на аналогічну продукцію становила від 500 до 600 євро за кубометр. У результаті такої афери ці фірми отримали навар порядку 400-470 млн грн. Про кінцевих бенефіціарів компаній -"прокладок" можна тільки здогадуватися. Хоча сам Віктор Сівець неодноразово згадував, що працює під патронатом сина екс-президента - Олександра Януковича.

Іноземним покупцям, які мають представництва в Україні, ліс збували за іншою схемою. Їм в обов’язки поставили укладення договору на маркетингові послуги. Контракти доводилося підписувати з фірмами, зареєстрованими в Панамі, Нової Зеландії та інших екзотичних країнах. Платежі за деревину йшли безпосередньо лісгоспам, а гроші за "додатковий сервіс" осідали на офшорних рахунках цих фірм. Вартість послуг останніх за останні сім років зросла з $ 6 до $ 12 за кубометр.

 

Це ціни(ФОТО), за якми Черняков та ко, зобов’язують всіх працювати та списки так званих "погоджених" споживачів.

 

Згідно цього документу Черняков і ко успішно освоюють гроші, що залишились від мафії Януковича.

 

Таким чином після революції лісгоспи України почали ставати на ноги. Але на превеликий жаль, буквально в травні все повернулось на свої місця. Одночасно всі експортні споживачі скинули ціни на 6-12$. Потім з невідомої пошти на Обласні управління почали присилати списки з назвами фір кому можна а кому неможна. Для того щоб відправити продукцію на експорт потрібно взяти сертифікат походження деревини в Укрлісконсалтингу. Вони буквально в один день перестали давати ці сертефікати на фірми які відсутні в списках. В результаті чого вагони лісгоспам прийшлось розвантажувати шо по одній області призвело до збитку в 500 тис.грн.

Для довідки в 2013 році за рахунок нашої області консалтинг відмив 1,5 млн.доларів за рахунок експорту. Це все повертається. СБУ та ГПУ про це знають але нічого не роблять їм видно також платять.

Олег Прохожий


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты