Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Узагальнені результати




апробації підручника Соболь В.І.

Біологія: підручник для 7 кл. загальноосвітніх

навчальних закладів – К.: Грамота, 2007. – 296.:іл.

 

У 2007/ 2008, 2008/ 2009 навчальних роках у загальноосвітніх навчальних закладах Волинської області проводилась апробація даного підручника.

На думку вчителів, автору вдалося дотриматись педагогічних принципів побудови підручника. У ньому розкрита на рівні досягнень сучасної біологічної науки суть основних наукових теорій, законів, понять у доступній для учнів формі.

Навчальний матеріал відповідає вимогам програми, викладений у логічній послідовності, являє цілісну систему з урахуванням внутріпредметних зв’язків, з відповідними висновками, творчими завданнями для застосування, самоперевірки й узагальнення знань. Використовуються загальнонаукові методи пізнання: аналіз і синтез, порівняння і класифікація, систематизація і узагальнення.

Структура підручника створює умови для творчого підходу до викладання і вивчення матеріалу, застосування сучасних технологій навчання. До кожного параграфа вдало підібраний епіграф. Основні поняття, положення виділені у тексті різними видами шрифта. Особливої уваги заслуговує вхід у тему, який представлений цікавими повідомленнями, історичними довідками, що збуджує інтерес дітей, спонукає їх до роботи. У підручнику закладенні можливості засвоєння навчального матеріалу на різних рівнях складності. Після загального огляду теми параграфа пропонується поглиблена форма викладу з використанням ілюстративного матеріалу. В кінці параграфів вміщені диференційовані запитання для закріплення пройденого матеріалу, а в кінці розділів – завдання для самоперевірки і узагальнення знань. Закінчується підручник додатками, в яких розміщено словник основних понять, основні правила для формування практичних умінь з біології, лабораторний практикум.

Система завдань підручника побудована так, щоб сприяти інтелектуальному розвитку школярів з урахуванням їх індивідуальних особливостей. Автор подає достатню кількість завдань різного типу: репродуктивних, проблемних, творчих.

Зміст підручника оптимально ілюстрований методично доцільними рисунками, фотографіями живих об’єктів і природи, таблицями, схемами, які доповнюють і конкретизують навчальний текст. Художнє і технічне оформлення даного видання посилює емоційний вплив і сприяє підвищенню ефективності засвоєння навчального матеріалу.

Поряд із цим до змісту і структури підручника є ряд пропозицій і зауважень.

У тексті підручника допущенні окремі помилки. Так на ст. 220-221 неправильно дано визначення нижчих і вищих грибів. Нижчі з неклітинною грибницею і вищі з клітинною грибницею. Потрібно нижчі з одноклітинною грибницею і вищі з багатоклітинною грибницею. У схемах «Систематичне положення виду» (ст. 202, 206, 210) потрібно виправити назву класу. На ст. 235 ілюстрація 56.1 – золотянка стінна – накипний лишайник, а у тексті ст. 236 – листуватий.

При вивчені систематичного положення виду варто вилучити назви порядків (наприклад ст. 182 Порядок Каперцевоцвіті, родина Капустяні). Перед формулами квітки бобових , пасльонових, айстрових, лілійних, цибулевих, злакових стоять знаки, значення яких у тексті не пояснено. Варто переглянути доцільність вивчення окремих біологічних термінів, які не відповідають рівню сприймання учнів 7 класу.

Певні незручності створює розміщення лабораторного практикуму в кінці підручника.

Названі зауваження не знецінюють вартості підручника, однак, вчителі області мають надію, що вони будуть враховані.

 

 

Узагальнені результати

апробації підручника Біологія: Підручник

для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів /

М.М.Мусієнко, П.С.Славний, П.Г.Балан. – К.:

Генеза, 2007. – 288 с.: іл..

 

Протягом 2007/2008, 2008/2009 навчальних років у загальноосвітніх навчальних закладах Волинської області проводилась апробація даного підручника. Узагальнюючи її результати, слід відмітити наступне.

Зміст підручника в основному відповідає логічній послідовності, вимогам до рівня загальноосвітньої підготовки школярів, які визначені навчальною програмою, доступний для більшості дітей. У структурі змісту підручника виділені: правила роботи з підручником, вступ, розділи і параграфи. У додатках вміщено короткий словник термінів і понять.

Методичний апарат підручника утворює єдине ціле із змістовою частиною. На початку кожного розділу пропонуються ключові поняття, що налаштовує учнів на цілісне та системне вивчення навчального матеріалу. Запитання рубрики “Пригадайте”, з яких розпочинаються параграфи, дозволяють пов’язати новий навчальний матеріал із попередньо вивченим, власним досвідом школярів, сприяють зосередженню уваги на системі, а не звичайній сумі знань.

У кінці кожного параграфа розміщені перелік термінів і понять, які потрібно засвоїти, підсумки, запитання для контролю, підсумкові тести.

Даний методичний апарат дає можливість організовувати самостійну роботу школярів, здійснювати самоконтроль, націлює учнів на аналітичне читання і осмислення навчального матеріалу. Характер завдань і запитань направлений на виконання різних дидактичних цілей навчання (закріплення, повторення, узагальнення).Плани проведення лабораторних і практичних робіт, які вміщені у різних розділах підручника, полегшують роботу вчителя, дають учням краще орієнтуватись у процесі їх виконання.

Мова підручника зрозуміла і доступна. Звернення авторів до дитини, вдалі порівняння, приклади пропорційно співвідносять основний та пояснювальний текст.

У підручнику 236 ілюстрацій. Серед них – малюнки і фотографії природних об’єктів, організмів, процесів життєдіяльності, схеми. Робота з ілюстративним матеріалом на уроках сприяє естетичному сприйняттю природи, пізнанню навколишнього світу.

Таким чином, зміст підручника та його методичний апарат дозволяє адаптувати знання сучасної біологічної науки до школи. Вчителю підручник допоможе формувати в учнів цілісну уяву про картину світу, розвивати комунікативні здібності дітей. Учням – дасть можливість вивчати біологію із задоволенням і досягти високої якості знань.

 

Узагальнені результати

апробації підручника Біологія:

Підруч. Для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл./

В.Р.Ільченко, Л.М.Рибалко, Т.О.Півень. –

Полтава: Довкілля – К, 2007. – 240 с.: іл.

Сучасний шкільний підручник повинен бути не лише формою реалізації змісту освіти на рівні навчального матеріалу, а й ефективним засобом його засвоєння. Вчителі зацікавленні у появі підручника, який би відповідав вимогам сьогодення та перспективам розвитку шкільної біологічної освіти.

У 2007/2008, 2008/2009 навчальних роках у загальноосвітніх навчальних закладах Волинської області проводилась апробація підручника “Біологія – 7 клас” авторів В.Р.Ільченко, Л.М.Рибалко, Т.О.Півень.

У цілому авторам вдалося реалізувати основні компоненти змісту освіти. Підручник має чітку структуру: кожен розділ поділений на теми, теми – на параграфи. Наявність висновків наприкінці кожного параграфа дає можливість порівняти їх із власними висновками школярів.

Апарат організації засвоєння підручника представлений рубриками “Перевір себе”, “Поміркуй”, “Подискутуйте”. Різноманітність завдань і запитань допомагає здійснити як репродуктивну (відтворюючу) так і продуктивну та творчу діяльність учнів. Також наявні завдання, направленні на систематизацію знань школярів, пов’язані із заповненням структурно-логічних схем. Разом з тим у підручнику знаходяться рубрики “Домашній експеримент”, ”Знай, люби, бережи”, “Обери проект”. Рубрика “Для допитливих” дає багато цікавої інформації, яка має пізнавальну цінність. Серед тексту відповідних параграфів чи після них розміщені практикуми. Закінчується підручник словничком, переліком літератури для самостійної роботи, покажчиком термінів. Загалом методичний апарат підручника не розірваний зі змістом. Він служить формуванню індивідуально-особистісного результату навчання.

Системність побудови всього теоретичного матеріалу спирається на логіку викладу. В основу змісту підручника закладений біолого-екологічний принцип. Завдяки цьому встановлюється наступність даного курсу біології з природознавством. Так, у багатьох темах розкривається зв’язок живих організмів і довкілля, вплив чинників оточуючого середовища на життя рослин. Це сприяє розвитку в школярів навиків системного мислення, яке дозволить їм у майбутньому ефективніше вирішувати багато проблем, у тому числі екологічні та природоохоронні.

Разом з тим у вчителів є побажання щодо удосконалення структури і змісту підручника.

Досить стисло поданий матеріал з теми “Різноманітність покритонасінних рослин”. Недостатньо наведено прикладів рослин, які належать до різних родин. Доцільно було б на початку кожного параграфа ставити запитання для повторення матеріалу, який вивчали раніше.

Стислий ілюстративний матеріал подано до тем: “Видозміни кореня”, “Типи плодів”, “Класи покритонасінних”. Покращення вимагає чіткість зображення ілюстрацій, особливо фотографій. За деякими малюнками не можна виявити характерні ознаки родин. Недостатня кількість ілюстрацій і схем, які характеризують біологічні процеси.

У підручнику відсутні картки для визначення рослин. Варто було б розширити словничок, доповнити рубрику “Цікаво знати” інформацією про життя рослин, грибів, мікроорганізмів. У кінці кожної теми слід включити тестові завдання різного формату.

Незважаючи на це, підручник заслуговує високої похвали, відповідає вимогам сучасності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
В области медицины и спорта высоких достижений | Основы безопасности жизнедеятельности.
lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты