Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Шифри простої заміни




Система шифрування Цезаря - окремий випадок шифру простої заміни. Метод заснований на заміні кожної букви повідомлення на іншу букву того ж алфавіту, шляхом зсуву від вихідної букви на K букв.

Відома фраза Юлія Цезаря VENI VINI VICI – прийшов, побачив, переміг, зашифрована за допомогою даного методу, перетвориться в SBKF SFAF SFZF ( при зсуві на 4 символи).

Грецьким письменником Полібієм за 100 років до н.е. був винайдений так званий полібіанський квадрат розміром 5*5, заповнений алфавітом у випадковому порядку. Грецький алфавіт має 24 букви, а 25-м символом є пробіл. Для шифрування на квадраті знаходили букву тексту й записували в шифротекст букву, розташовану нижче її в тому ж стовпці. Якщо буква виявлялася в нижньому рядку таблиці, то брали верхню букву з того ж стовпця.

Шифри складної заміни

Шифр Гронсфельда полягає в модифікації шифру Цезаря числовим ключем. Для цього під буквами повідомлення записують цифри числового ключа. Якщо ключ коротше повідомлення, то його запис циклічно повторюють. Шифротекст одержують приблизно також, як у шифрі Цезаря, але відраховують не третю букву за алфавітом ( як у шифрі Цезаря), а ту, яка зміщена за алфавітом на відповідну цифру ключа.

Нехай як ключ використовується група із трьох цифр – 314, тоді

Повідомлення АБСОЛЮТНО СЕКРЕТНО

Ключ 3143143143143143143

Шифровка ФПИСЬИОССАХИЛФИУСС

У шифрах багатоалфавитної заміни для шифрування кожного символу вихідного повідомлення застосовується свій шифр простої заміни (свій алфавіт).

  АБВГДЕЁЖЗИКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭЮЯ_
А АБВГДЕЁЖЗИКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭЮЯ_
Б _АБВГДЕЁЖЗИКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭЮЯ
В Я_АБВГДЕЁЖЗИКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭЮ
Г ЮЯ_АБВГДЕЁЖЗИКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭ
. …………
Я ВГДЕЁЖЗИКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭЮЯ_АБ
_ БВГДЕЁЖЗИКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭЮЯ_А

Кожний рядок у цій таблиці відповідає одному шифру заміни аналогічно шифру Цезаря для алфавіту, доповненого пробілом. При шифруванні повідомлення його виписують у рядок, а під ним ключ. Якщо ключ виявився коротше повідомлення, то його циклічно повторюють. Шифротекст одержують, знаходячи символ у колонку таблиці по букві тексту й рядку, відповідному до букви ключа. Наприклад, використовуючи ключ АГАВА, з повідомлення ПРИЕЗЖАЮ ШЕСТОГО одержуємо наступну шифровку:

Повідомлення ПРИЕЗЖАЮ_ШЕСТОГО
Ключ АГАВААГАВААГАВАА
Шифровка ПНИГЗЖЮЮЮАЕОТМГО

У комп'ютері така операція відповідає додаванню кодів ASCII символів повідомлення й ключа по модулю 256.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 291; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты