Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Жанри PR в Інтернет-просторі.




PR-текст є різновидом письмового тексту і вивчення текстового феномена починається з його традиційною письмової фіксації на паперовому носії. Значна частина інформації, у тому числі і PR-інформації, передається цільової громадськості по електронних каналах. Вже активно використовується термін «ePR» - паблік рілейшнз допомогою електронного носія.
PR-тексту, як і будь-якого іншого тексту, властива певна модель взаємодії адресанта і адресата. Модель адресант-адресат в жанрових формах PR-тексту реалізується у двох варіантах. Перший: адресант відображає масову точку зору, масову психологію, а адресат - узагальнений образ, що утворюють одиницями свідомості якого є стійкі уявлення про ставлення людини до основних сфер життя - до світу, до інших людей, до самого себе.

Другий варіант: адресант презентує індивідуальний, самодостатній образ суб'єкта, орієнтований на адресата як на повноправного учасника події. У першому випадку, за допомогою PR-тексту узагальнений образ адресанта проектується на образ адресата з метою збереження у свідомості останнього подієвого «я» базисного суб'єкта.

Більшість жанрових різновидів PR-тексту є, по своїй суті, різновидами інформаційних жанрів. Але перед нами не традиційні журналістські жанри - їх зліпок. Більшою чи меншою мірою, інформаційними жанрами PR-тексту можна вважати наступні: прес-реліз і запрошення на новинне подія, факт-лист і біографію, лист питань-відповідей і бекграундер. В останніх двох жанрах ми можемо побачити і риси аналітизму, однак він все-таки буде значно поступатися фактологічності.

Розглядаючи таке поняття, як електронний PR-текст, має сенс оперувати поняттям гіпертекст, який у словниках з інформатики трактується як інформаційний масив, в якому задані і автоматично підтримуються асоціативні і смислові зв'язки між виділеними елементами, поняттями, термінами або розділами. Гіпертекст - це з'єднання смислової структури, - фактично, текстів і технічного середовища, технічних засобів.

Проаналізувавши різні підходи до визначення поняття електронний піар-текст, можна зробити висновок, що він представляє собою варіант друкованого тексту, який, завдяки новітнім технологіям читається величезною кількістю реципієнтів і має високий ступінь дискурсивності. Якщо ввести таку асоціацію, як симетрія тексту і його споживача (на зразок того, як, наприклад, слово симетрично предмету, який воно позначає, посудина симетричний його змісту), то електронний PR-текст в дуже високому ступені симетричний своєї аудиторії, оскільки він обов'язково буде прочитаний, на відміну від так званих мертвих текстів, які ніхто ніколи не читав і читати не буде. Значущою характеристикою піар-тексту є його маніпулятивність, спрямованість до мотивації користувачів Мережі, які посилюються за рахунок інтерактивності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты