Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Іміджева стаття: види, особливості написання.




У теорії журналістики стаття традиційно визначається як текст, в якому ставиться і дозволяється будь-яка проблема; статтю відносять до аналітичних, або дослідницьким, жанрами. Стаття як дослідницький жанр, вказує Г. С. Мельник, повинна мати свою аргументацію, претендувати на певну масштабність узагальнень і висновків. Стаття «може змусити людину переосмислити своє ставлення до будь-якого об'єкту. Стаття завжди містить авторську оцінку, включає чужі думки, цитати, стилістичний матеріал, приклади, що входить в систему доводів і аргументів, які можуть бути сприйняті читачами позитивно ». У статті застосовуються методи узагальнення, аналізу, синтезу.

У піарологіі ми визначаємо іміджеву статтю як жанр PR-тексту, що представляє актуальну соціально значиму проблему, де факти, сама проблема, що лежать в основі матеріалу про базисному суб'єкті PR (фірмі, організації або персони), а також точка зору на дану проблему сприяють формуванню або збільшенню пабліцітного капіталу даного суб'єкта PR.
Іміджева стаття передбачає в якості об'єкта відображення значущу для базисного суб'єкта PR проблему, подію або персону. Іміджева стаття завжди містить приховану оптимізовану авторську оцінку - позицію базисного суб'єкта PR. Така стаття неодмінно включає в себе цитати з висловлювань першого (посадової) особи, статистичний матеріал, що в цілому сприяє підтримці чи збільшенню пабліцітного капіталу базисного суб'єкта PR - об'єкта іміджевої статті.
Текстова структура іміджевої статті передбачає наявність наступних (характерних, втім, взагалі для жанрових особливостей статті) компонентів: висунення тези - побудова системи аргументації - висновки. Слід, однак, сказати, що іміджеві статті по глибині проблематики і власне аналізу, звичайно, поступаються традиційної журналістської статті.
Що стосується оформлення тексту, то ознаками іміджевої статті можуть бути наступні: відсутність авторської підпису, наявність в оформленні матеріалу елементів фірмового стилю, наприклад логотипу базисного суб'єкта PR, наявність факт-листа в якості окремої врізки, іміджевих фотографій - тобто все те, що допомагає в сукупності ідентифікувати базисний суб'єкт PR. Тут же відзначимо, що оформлення іміджевої статті багато в чому схоже і з оформленням рекламної статті: можлива тонування сторінки, елементи фірмового стилю (колір, логотип, слоган), іміджеві фотографії, відсутність авторської підпису, що в реальності в повсякденній свідомості побутового адресата інформації нівелює PR -інформацію і рекламну, відповідно, PR-текст і рекламний текст. Однак тільки в рекламному тексті ми зустрінемо докладну адресну інформацію про те, де і як можна скористатися послугами або придбати товари - об'єкті відображення даного типу текстів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 208; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты