Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вакуумне й пневматична формування




Вакуумне й пневматична формування використовується для виготовлення деталей складної просторової форми (ковпаків і деталей для оптики і світлотехніки) з листового термопласту (органічного скла) з досить високими оптичними властивостями так як під час формування попередньо підігрітий матеріал не ковзає по оформляє поверхні 'штампа. Роль пуансона або матриці виконує пружна середа - атмосферний тиск або стиснене повітря. Вакуумне й пневматична формування застосовується також при виготовленні великогабаритних виробів і з деяких термореактивних пластмас з високоміцними наповнювачами (скляним волокном, скляної тканиною).

Зварювання як - метод обробки пластмас застосовується для з'єднання деталей з термопластів контактним методом з присадним матеріалом або без нього.
Термопласти, що мають обмежену пластичність при нагріванні (вініпласт, фторопласти тощо) зварюються із застосуванням присадочного матеріалу у вигляді прутків або пасти. Реактопластів (наприклад, склопластики) зварюються з присадним матеріалом ТВЧ і без нього або ультразвуком.
Присадочні матеріали у вигляді прутків, підігріті гарячим повітрям, а присадочні пасти в холодному стані щільно укладаються в паз між сполучаються деталями. Після цього деталі притискають один до одного і прогрівають.

Без присадочного матеріалу зварюються термопласти, які отримують високу пластичність у нагрітому стані (поліетилен, поліаміди та ін.) В цьому випадку зварювані поверхні, ретельно пригнані, притискають один до одного під тиском 0,2 - 0, 3 МН/м2 (2-3 кгс/см2) і прогрівають струмами високої частоти, ультразвуком або іншим способом. Взаємна дифузія макромолекул приводить до з'єднання зварювальних поверхонь з міцністю, що дорівнює міцності основного матеріалу.

Склеювання є одним із способів з'єднання пластмас між собою, а також з металом та іншими матеріалами. Клейове з'єднання міцніше, надійніше і економічніше сполук на заклепках. Органічне скло також добре склеюється 3%-ним розчином поліметилметакрилату в діхлоретане, проте склеєна їм поверхня стає матовою, що є суттєвим недоліком. Міцність клейового з'єднання залежить від правильного підбору клею, якості підготовки склеюваних поверхонь, товщини клейової плівки, точності дотримання режимів склеювання, конструкції з'єднання.

Гума є важливим конструкційним мате ріалом для машино-і приладобудування. Різні сорти гуми володіють високою еластичністю (пружне подовження при розтягуванні досягає 700-800%), хорошими вібро-і водостійкістю, підвищеною хімічною стійкістю проти кислот та їх розчинів, механічною міцністю; гума добре чинить опір стирання, Ці властивості досягаються при вулканізації гумових сумішей сирої гуми ). Створено електропровідних, магнітна та ін гуми з новими властивостями.
Гуми поділяються на такі основні групи: гуми загального призначення (температури експлуатації від -50 до +150 теплостійкі (150-200 ° С і вище), морозостійкі (до -150) масло-і бензостійкі, діелектричні, електропровідні, магнітні, фрикційні та ін .

Гумові суміші складають на основі каучуку, масове зміст якого в різних виробах коливається від 5 до 95% суміші містять також мягчители, наповнювачі, вулканізуючі речовини, протівостарітелі, барвники.
У машинобудуванні гумові вироби використовують для рухомих пристроїв (шин, приводних ременів, транспортних стрічок в магістралях для транспортування рідин, газів (напір і всмоктуючі рукава, з'єднувальні шланги, трубки), в якості опор »буферів, ізоляції, ущільнювачів (сальники, прокладочні пластини, кільця) і ін
Вихідні матеріали для гумових виробів. Каучук буває натуральний і синтетичний. Натуральний каучук одержують молочного соку каучукогенов рослин. Синтетичний каучук речовина, за властивостями близький до натурального. Його отримують шляхом синтезу органічних речовин. Промислові види синтетичного каучуку, яких налічується кілька десятків, відмінність між собою як по вихідній сировині і способам виробництва, за складом і фізико-механічними властивостями. Виробництво синтетичного каучуку складається з двох основних процесів одержання каучукогенов (бутадієну, стиролу, хлоропрена, Акрі нітрилу, ізобутілену тощо) і їх полімеризації в каучукоподібний продукт. Сировиною для отримання каучукогенов є нафтопродукти, природний газ, ацетилен, деревина та ін При полімеріізаціі каучукогени з низькомолекулярних речовин перетворюються високомолекулярні з'єднання з типовими для натурального каучуку фізико-механічними та технологічними властивостями. Виробництво синтетичного каучуку вперше в світі розроблено російським хіміком С. В. Лебедєвим.

Синтетичні каучуки (СК) поділяються на дві основні групи: СК загального призначення, що застосовуються у виробництві виро бів, з найбільш характерною властивістю гуми - еластичне (масове виробництво шин, конвеєрних стрічок, амортизатор; ущільнювачів, взуття, іграшок і т. д.) і СК спеціального призначена які поряд з еластичністю повинні володіти специфічним властивостями. В якості СК загального призначення застосовують в основному бутадієнові і бутадієн-стирольні каучуки, як бензіномаслостойкіх - бутадієн-нітріл'ние, тепло-і морозостійких кремнійорганічні, зносостійких - уретанові СК.

Пом’якшувачі (стеарин, олеїнова кислота) підвищують пластичність сирої гуми і м'якість гумових виробів.

Наповнювачі підвищують твердість і міцність гумових виробів, До них відносяться сажа, оксид цинку, крейда, каолін та ін, кордові тканини і волокна (бавовняний, віскозні, капронові, нейлонові), застосовується також корд зі сталевих зволікань.

При вулканізації лінійні макромолекули каучуку взаємодіють з вулканізатором, в результаті утворюється тривимірна (зшита) сітка і каучук перетворюється на гуму.
Основним вулканізірующім речовиною є сірка, Для вулканізації відформовані заготовки із сирої гуми нагрівають до температури 140-180 ° С;
Прискорювачі вулканізації (каптакс, тіурам тощо) разом з оксидом цинку не тільки скорочують час вулканізації, а й забезпечують можливість вулканізації при кімнатній температурі.
Для виготовлення м'якої гуми (автомобільні камери, м'ячі) в каучук вводять 1-3% сірки; при масовому вмісті сірки 4 - 7% виходить тверда гума.

Протизістарювачі (парафін, вазелін і ін) сповільнюють процес окислення каучуку, підвищують стійкість і терміни служби гумових виробів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты