Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Будова та функцiї системи органiв дихання, її вiковi особливостi.




Мета: Ознайомитися з системою органів дихання і її віковими особливостями.

 

В організмі людини весь час йде процес повільного горіння – окиснення органічних речовин, що утворюються в процесі перетравлення їжі, і це є постійним джерелом енергії для всіх життєвих процесів. Кисень для такого горіння надходить в процесі дихання – складного процесу, який включає в себе обмін газів між зовнішнім середовищем і легенями, між альвеолярним повітрям і кров’ю, транспорт кисню до тканин, дифузію газів з крові в клітини та тканинне дихання – тобто використання кисню клітинами. В результаті цього утворюється, як і при звичайному горінні, вуглекислий газ, який видаляється з організму в результаті тих же процесів, але в зворотному напрямку. З цієї причини постійне постачання кисню є життєво необхідним, і припинення його хоча б на кілька хвилин вже може привести до незворотних змін в організмі і смерті.

Дихальна система людини досить складна за будовою, і більша її частина – це повітроносні шляхи. Власне обмін газів відбувається тільки в альвеолах – дрібних легеневих пухирцях діаметром від 70 мкм у новонароджених до 200 мкм у дорослих. Загальна кількість їх – близько 300-350 млн. з площею поверхні близько 80-100 м2 і збільшенням її до 150 м2 при глибокому диханні. При проходженні повітря по повітроносним шляхам повітря знезаражується, бо слизові оболонки носової порожнини виділяють бактерицидні речовини, очищається від пилу, зволожується і зігрівається. Ось чому важливе носове дихання, яке утруднене в дитячому віці в зв’язку з віковими особливостями розвитку, особливо це виражено при наявності аденоїдів. Часті запалювальні процеси небезпечні своїми ускладненнями – ревматичними ускладненнями, які виявляються в суглобах, серці, запальних процесах в нирках, легенях, менінгітом, сепсисом та ін.

Для нормального розвитку дихальної системи потрібен нормальний руховий режим – оптимальні фізичні навантаження сприяють розвитку дихальної системи, загартовують її, збільшують резервні можливості. Дуже важливо підтримувати сприятливий повітряний режим в спальних, учбових, виробничих помешканнях, утримувати їх в чистоті, проводити вологі прибирання, частіше провітрювати. Провітрювання зменшує в повітрі кількість шкідливих мікроорганізмів, пилу, випаровувань з поверхні людського тіла, інших домішок.

Вкрай важливо формувати у учнів усвідомлення шкідливості паління, особливо для організму, що росте. За сучасними даними, тютюновий дим містить до 1200 сполук, з яких понад 300 є шкідливими для здоров’я (частина з них шкідлива внаслідок високої температури). Крім нікотину, який є нервовою отрутою (згадайте – крапля нікотину здатна вбити коня) і до якого організм адаптується тільки в певних межах, тютюновий дим містить ароматичні вуглеводні – це канцерогени, смоли і сажу, чадний газ, який утворюється в результаті горіння і цілий ряд інших сполук. Постійне подразнення слизових оболонок зменшує здатність дихальних шляхів до самоочищення, викликає кашель і хронічний бронхіт – це веде до розривів і зменшення кількості альвеол, зменшує інтегральну дихальну поверхню і резервні можливості дихальної системи, зменшує кисневу ємкість крові. З цієї причини курець не може ефективно займатись спортом, у нього мала витривалість при фізичних навантаженнях, зменшується життєва ємкість легень. Це головна причина того, що хвороби органів дихання, пов’язані з палінням, в структурі смертності за світовою статистикою займають третє місце на Землі. В цивілізованих країнах це вже почали усвідомлювати – серед молоді зараз вже непрестижно палити, заборонено рекламу тютюнових виробів, паління в громадських місцях, на роботі, в транспорті. Паління в присутності тих, що не палять, розцінюється як порушення прав людини по відношенню до останніх.

Дитина з допомогою батьків і вчителя повинна якнайраніше усвідомити це і зробити вибір на користь здоров’я.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты