Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Вікові особливості харчування дітей.




Мета: Навчитися складати харчовий раціон згідно віковим особливостям та гігієнічним вимогам.

Раціональне харчування – це одна з найважливіших складових частин здорового способу життя. В процесі харчування людина отримує необхідні для нормального росту і розвитку поживні речовини з зовнішнього середовища. На протязі всього життя організм не тільки росте, а і весь час самооновлюється, відбувається постійна зміна більшості клітин в організмі – якісь замінюються через кілька годин існування, інші існують дні або тижні, клітини кісток – близько року. Цей процес потребує постійного надходження будівельного матеріалу і енергії, яка забезпечує не тільки пластичні процеси, а й життєдіяльність взагалі. Організм людини – це дуже складна система, яка містить в різних кількостях більшість елементів періодичної системи Д.Менделєєва. Елементи, які містяться в організмі в значних кількостях, називають макроелементами, ті ж, вміст яких вимірюється в грамах і міліграмах – мікроелементами, але без них нормальний розвиток теж неможливий. Основні за кількістю компоненти їжі – білки, жири, вуглеводи – теж складні речовини. Білки містять амінокислоти, серед яких є незамінні, тобто такі, надходження яких в організм із зовнішнього середовища обов’язкове; жири бувають насичені і ненасичені, потреба в яких з віком змінюється; вуглеводи є такі що засвоюються (моно- і дисахариди, крохмаль та ін.) і не засвоюються організмом (клітковина), хоча теж необхідні для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Дуже важливими для організму є вітаміни, добова потреба в яких складає міліграми або десятки міліграм, але їх нестача або відсутність призводить до тяжких наслідків; з них синтезується цілий ряд біологічно активних речовин, які приймають участь в регуляції життєво важливих функцій. Ось чому проаналізувавши вислів: "Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти", треба зрозуміти, що сюди вкладено не зневажливий для їжі зміст, який відводить цьому процесу друго- або навіть третьорядну роль, а це важливий процес, від якого залежить здоров’я і якість життя.

Правила раціонального харчування прості, але дуже важливі, тому їх часто називають "золотими правилами". Дуже важливо, щоб харчування було збалансованим по калорійності. Їжі повинно вживатись стільки, скільки енергії витрачає організм в залежності від віку, статі, виду діяльності, пори року та ін. Це не означає, що кожен повинен ходити з калькулятором і підраховувати калорійність всього, що вживається за добу. Для цього в організмі є досить надійні механізми – відчуття голоду, спраги, насичення, які і регулюють надходження води і поживних речовин, треба тільки правильно їх використовувати. У людини почуття голоду доповнюється ще апетитом –тобто не всяка їжа може в даний момент її задовольнити. Але їсти треба теж вміючи – важливим є режим харчування, бо при правильному режимі організм, завдяки формуванню умовних рефлексів, заздалегідь готується до прийому їжі і вона краще засвоюється. Крім того, їсти треба без поспіху, ретельно пережовуючи їжу – тоді вона краще засвоюється і не травмує шлунково-кишковий тракт. Певний час – мінімум 15-20 хвилин потрібні і для того, щоб включився центр насичення, якщо їсти швидко, то і велика кількість їжі не дасть відчуття насичення, але викличе перевантаження травної системи. З іншого боку, їжа, що є зайвою, в процесі засвоєння перетворюється в жир і відкладається в організмі, формуючи надмірну масу, яка приводить до збільшення навантаження на серце і обмеження рухової активності.

Дуже важливо, щоб в організм надходили різноманітні продукти, бо в різних продуктах різні потрібні речовини містяться в різних комбінаціях, тому чим різноманітніше харчування, тим вірогідніше, що організм буде отримувати все, що йому необхідно. Апетит також сприяє вибору тих продуктів, які потребує організм. Одноманітна їжа завжди швидко набридає (згадайте сцену з Верещагіним у фільмі "Біле сонце пустелі", де він відмовляється від чорної ікри!).

Вміння правильно харчуватись треба формувати, як і будь-які інші навички, а харчові раціони для дітей і підлітків повинні правильно складати дорослі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты