Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила роботи з дезінфекційними засобами




1. До роботи допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли відповідний інструктаж з обов'язків, техніки безпеки, заходів попередження і профілактики випадкових отруєнь з відповідним записом в журналі.

2. Медперсонал проходить попередні і 1 раз на рік періодичні медичні огляди. Особи з підвищеною чутливістю до хімічних засобів, які використовуються, до роботи не допускаються.

3. Всі роботи, пов'язані з дезінфекцією, передстерилізаційним очищенням і стерилізацією хімічними засобами, проводять в спеціальних приміщеннях, обладнаних припливно-витяжною вентиляцією з перевагою витяжки.

4. Розфасовку, виготовлення робочих розчинів, формальдегіду, пероксиду водню, дезоксона-1, хлораміну та ін. проводять у витяжній шафі або в крайньому випадку в окремому провітрюваному приміщенні. Зберігати розчини і витримувати в них об'єкти, які обробляють, необхідно в щільно закритій ємності.

5. Необхідно суворо дотримуватись послідовності і точно виконувати всі етапи миття та знезараження, які забезпечують видалення з об'єктів, що


функціональному стані працівників. Праця лікарів-стоматологів, має специфічні риси, оскільки лікарі цього профілю діагностують захворювання із застосуванням різноманітних методик і самостійно лікують. Для виконання своєї роботи лікар-стоматолог використовує медичну техніки та устаткування, яка в процесі експлуатації може негативно впливати на здоров’я лікаря. Основними складовими виробничої безпеки медичних працівників та, зокрема лікарів-стоматологів, є: безпечне виробниче обладнання, безпечні технологічні процеси та організація безпечного виконання робіт. Тому лікар-стоматолог повинен бути обізнаним з основами виробничої безпеки. Мета заняття: 1. знати основи виробничої безпеки в лікувально-профілактичних закладах; 2. знати правила безпечної експлуатації електричного обладнання в лікувально-профілактичних закладах; 3. знати діюта можливі наслідки ураження людини електричним струмом; 4. знати основні засоби і заходи забезпечення пожежної безпеки виробничого об’єкту; 5. знати правила пожежної безпеки; 6. вміти організовувати заходи протипожежної і електробезпеки в лікувально-профілактичних закладах; 7. вміти розробляти інструкції з охорони праці для медичних працівників. Питання для самостійної підготовки 1. Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів в ЛПЗ. 2. Електробезпека, безпечна експлуатація електричного обладнання в ЛПЗ. 3. Основи пожежної безпеки. 4. Основні засоби і заходи забезпечення пожежної безпеки виробничого об'єкту. Самостійна робота на занятті Завдання 1. Ознайомитись з основними поняттями та термінами, що визначені в ДСТУ 2843-94 “Електротехніка. Основні поняття. Терміни та визначення ” Завдання 2. Розглянути класифікацію приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом. Завдання 3. Ознайомитись з основними небезпеками під час експлуатації систем під тиском і кріогенної техніки. Завдання 4. Ознайомитись з основними положеннями ЗУ “Про пожежну безпеку”.
оброблюються, залишків миючих і дезінфікуючих засобів. 6. Всі роботи з миючими, дезінфікуючими і стерилізуючими засобами проводять в гумових рукавичках, герметичних окулярах (ПО - 2, ПО - 3) і в 4-х шаровій масці або в протипиловому або універсальному респіраторі. Після закінчення роботи руки миють і змазують пом'якшуючим кремом. 7. Порушення режиму роботи, недотримання заходів безпеки або у випадку аварійної ситуації в персоналу можуть виникнути явища загального і місцевого отруєння застосованими засобами, загальним для яких являється подразливий вплив на шкіряні покриви, слизові оболонки очей і дихальних шляхів, що потребує негайного надання першої допомоги: - при потраплянні на незахищену шкіру слід негайно обмити уражене місце чистою водою. При ураженні формальдегідом краще обмити шкіру 5 % розчином нашатирного спирту; - при отруєнні через дихальні шляхи необхідно негайно вивести хворого з приміщення на свіже повітря або в добре провітрюване чисте приміщення. Рот і носоглотку необхідно прополоскати водою. У всіх випадках рекомендується прийом теплого молока з содою, або водою типу "Боржомі". За показаннями - серцеві, заспокійливі, протикашльові засоби, вдихання кисню. В тяжких випадках - госпіталізація; - при потраплянні будь-якого препарату в очі потрібно негайно промити їх струменем води, або 25 % розчином питної соди протягом декількох хвилин. При подразненні в очі закапати розчин альбуциду, при болях - 1-2 % розчин новокаїну; - при потраплянні в шлунок хлорактивних препаратів промивають шлунок 2 % розчином гіпосульфіту і дають всередину 5-15 крапель нашатирного спирту з водою, молоко, питну соду, магнезіальну суспензію (1-2 столових ложки на склянку води). При отруєнні формальдегідом звичайно проводять промивання шлунку з додаванням в воду нашатирного спирту або 3 % розчину карбонату або ацетату натрію (амонію). Після промивання дають сирі яйця, молоко, білкову воду. Методика виготовлення індикаторних папірців та виготовлення розчину демеркуризатора. 1. Виготовлення індикаторних папірців. У витяжній шафі зливають в скляний посуд рівні об'єми 10 % розчинів йодиду калію і мідного купоросу. Через добу верхній рідкий шар зливають, а осад фільтрують через бюхнерівську лійку під розрідженням. Осад на фільтрі багаторазово промивають спочатку дистильованою водою, а потім 1 % розчином сульфату натрію до знебарвлення. Після цього ще декілька разів промивають водою, яку дуже ретельно зливають, а потім відсмоктують фільтрувальним папером. Осад з фільтра переносять в чистий посуд з притертою пробкою і добавляють етиловий спирт до отримання пастоподібної маси. Отриману масу підкислюють 25 % нітратною кислотою із розрахунку 1 крапля на 50 мл маси і скляною поличкою наносять на попередньо нарізані смужки фільтрувального паперу шириною 10 мм, потім висушують в ексикаторі. Приготовані папірці тривалий час зберігаються в темній банці з притертою пробкою. Приблизні дані про залежність між початком забарвлення реактивного


папірця і концентрацією парів ртуті в повітрі:
Початок забарвлення Концентрація парів ртуті
через 15 хвилин 0,7 мг/м3
0,3
0,2
0,1
0,05
0,03
1 доба 0,01

2. Виготовлення розчину демеркуризатора.

Для отримання 1 л 20 % розчину хлорного заліза розчиняють на холоді у 800 мл води 200 г хлорного заліза (нагрівання уникають внаслідок збільшення гідролізу). Розчинення проводять в скляному посуді. В зв'язку з бурхливим проходженням процесу розчинення порошок хлорного заліза висипають поволі у відмірений обсяг води.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 116; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты