Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.




Відповідно до закону України "Про охорону праці" державне управління охороною праці в Україні здійснюють:

Кабінет Міністрів України;

Міністерства та інші центральні органи державної влади;

Комітет з нагляду за охороною праці.

Система управління охороною праці закладів охорони здоров'я є невід'ємною складовою частиною загальної системи управління закладами і базується на сукупності взаємопов’язаних соціально-економічних, науково-технічних, організаційно-правових заходів, спрямованих на забезпечення безпеки, здоров'я та працездатності працюючих в процесі їх праці.

Метою управління охороною праці в закладах охорони здоров'я є забезпечення процесів формування здорових та безпечних умов праці, незалежно від форм власності та видів виробничої діяльності.

Об'єктами управління охороною праці є діяльність функціональних служб структурних підрозділів та власників щодо забезпечення на робочих місцях вимог нормативно-правових актів про охорону праці.

Суб'єктами управління є робітники, службовці, керівники структурних підрозділів закладів охорони здоров'я, власники.

Основна управлінська інформація, що використовується власником, є:

а) Укази президента України;

б) Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України;

в) Рішення Національної ради з питань безпечної життєдіяльності населення при Кабінеті Міністрів;

г) Накази органів, що здійснюють державний нагляд за охороною праці;

д) Угоди з питань поліпшення умов і безпеки праці, укладені з профспілками;

е) Матеріали перевірок стану охорони праці державними інспекторами, представниками Міністерства охорони здоров'я, місцевих держадміністрацій, матеріали служби охорони праці даного закладу і вповноважених трудового колективу з питань охорони праці, колективний договір та комплексні заходи щодо поліпшення стану охорони праці, накази та розпорядження керівника, матеріали розслідування нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Підготовку управлінських рішень на рівні закладу охорони здоров'я здійснює служба охорони праці закладу у вигляді наказів, рішень, розпоряджень керівника.

Нормативною основою системи управління охороною праці є Конституція України, Закон України "Про охорону праці", Кодекс законів України про працю, закони та постанови Верховної ради України, укази і розпорядження президента України, постанови, розпорядження Кабінету Міністрів України, накази органів, що здійснюють державне управління охороною праці, державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці та інші нормативні акти про охорону праці.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты