Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вимоги до природного та штучного освітлення виробничих приміщень стоматологічних поліклінік, підрозділів, зуботехнічних лабораторій.




Усі приміщення стоматологічних поліклінік, підрозділів та зуботехнічних лабораторій повинні мати природне освітлення.

У заново організованих стоматологічних поліклініках вікна стоматологічних кабінетів повинні бути орієнтовані на північні напрямки (П, ПС, ПЗ), щоб уникнути значних перепадів яскравості на робочих місцях за рахунок прямих сонячних променів інших напрямків орієнтації, а також перегріву приміщень у літній час, особливо в південних районах країни.

Основні приміщення та ливарні зуботехнічної лабораторії повинні бути орієнтовані на північні напрямки для попередження перегріву приміщень у літній час.

В існуючих умовах нераціональної орієнтації у літній час рекомендується вживати затінення вікон за допомогою тентів, маркіз, жалюзі і інших пристосувань.

Світловий коефіцієнт (відношення заскленої поверхні вікон до площі підлоги) у всіх стоматологічних кабінетах та основних приміщеннях зуботехнічної лабораторії має складати 1: 4- 1: 5, а в інших виробничих приміщеннях бути не нижчим 1:8.

Коефіцієнт природного освітлення (відсоткове відношення рівня природного освітлення на робочому місті до одночасного освітлення на відкритому просторі) на постійних робочих місцях в усіх стоматологічних кабінетах та основних приміщеннях зуботехнічної лабораторії повинен бути не менше ніж 1,5 %.

При встановленні стоматологічних крісел в діючих кабінетах у два ряди при однобічному природному освітленні треба користуватися штучним освітленням у денний час у другому ряду крісел. Також лікарі повинні періодично обмінюватися своїми робочими місцями.

Усі приміщення стоматологічних поліклінік, підрозділів та зуботехнічних лабораторій повинні мати загальне штучне освітлення за рахунок люмінесцентних ламп чи ламп розжарювання.

Розташування столів зубних техніків в основних приміщеннях зуботехнічної лабораторії повинно забезпечити природне освітлення робочих місць з лівого боку.

Для загального люмінесцентного освітлення у всіх стоматологічних кабінетах та основних приміщеннях зуботехнічної лабораторії рекомендуються лампи зі спектром випромінювання, що не змінюють кольоропередавання, наприклад, типів: ЛДЦ (люмінесцентні денного світла із виправленим кольоропередаванням) чи ЛХП (люмінесцентні холодного природного освітлення).

Світильники загального освітлення повинні розміщуватись таким чином, щоб не потрапляти в поле зору працюючого лікаря.

Люмінесцентні світильники, що встановлюються, повинні бути укомплектовані пускорегулюючими апаратами з особливо низьким рівнем шуму.

Стоматологічні кабінети, основні та полірувальні приміщення зуботехнічної лабораторії повинні мати, крім загального, і місцеве освітлення у вигляді:

- рефлекторів біля універсальних стоматологічних установок на робочих місцях терапевтів та ортопедів;

- спеціальних (бажано безтіньових) рефлекторів на кожному робочому місці хірурга;

- світильників на кожному робочому місці зубного техніка в основних та полірувальних приміщеннях.

Рівень освітленості, який створюється місцевим джерелом, не повинен перевищувати рівень загального освітлення більше ніж у 10 разів, щоб не викликати утомливої для зору лікаря світової переадаптації при переведенні погляду із неоднаково освітлених поверхонь.

Світильники місцевого та загального освітлення повинні мати відповідну захисну арматуру для захисту органів зору персоналу від засліплюючої дії.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 262; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты