Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вимоги до обладнання стоматологічних кабінетів та приміщень зуботехнічних лабораторій




Оснащення стоматологічних поліклінік, підрозділів, кабінетів та зуботехнічних лабораторій медичним обладнанням здійснюється у відповідності з діючим табелем оснащення стоматологічних установ.

У терапевтичних та ортопедичних стоматологічних кабінетах повинно розміщуватись не більше трьох, а в хірургічних - не більше 2-х крісел з обов'язковим відокремленням робочих місць лікарів непрозорими перегородками висотою до 1,5 м.

У кабінетах з однобічним природним освітленням стоматологічні крісла встановлюються в один ряд вздовж світонесучої стіни.

Для роботи з амальгамою та полімерними матеріалами у кабінетах терапевтичної та ортопедичної стоматології має бути витяжна шафа, яка відповідає наступним вимогам:

· У відкритому робочому отворі шафи розміром 30х60 см автономна механічна тяга повинна забезпечувати швидкість руху повітря не менше 0,7 м/с;

· Витяжка повітря повинна відбуватися із усіх зон шафи;

· Внутрішні поверхні шафи повинні бути непроникними для ртуті;

· Підлога шафи повинна мати схил 1-2 см на погонний метр у сторону жолоба, який з'єднується із ємністю для збору пролитих капель ртуті;

· У шафі повинна бути вмонтована водопровідна раковина з пасткою для ртуті;

· Всередині шафи повинна встановлюватися шафка для зберігання добового запасу амальгами, ртуті та посуду для готування амальгами, а також демеркуризаційних засобів.

Амальгамозмішувач, який усуває ручні операції при готуванні срібної амальгами, повинен постійно знаходитися у витяжній шафі.

У приміщеннях, де здійснюється робота з амальгамою, усі робочі меблі повинні мати ніжки висотою не менш 20 см від рівня підлоги для забезпечення якісного прибирання та полегшення демеркурізації.

Столики для роботи зі ртуттю повинні бути покриті непроникним для ртуті матеріалом (вінілпластом, реліном, лінолеумом) і мати бортики вздовж країв, які попереджують падіння крапель ртуті на підлогу; під робочою поверхнею столиків не повинно бути ящиків.

Робоче місце зубного техніка в основному приміщенні повинно мати:

• спеціальний зуботехнічний стіл розміром 1,0х0,7 м;

• електрошліфувальний прилад з місцевим відсмоктувачем пилу;

• підведення газу (припустимі безпечні спиртівки чи електронагрівні прилади).

Основні приміщення зуботехнічних лабораторій повинні бути обладнанні вбудованими у стіну вогнетривкими шафами (сейфами) для зберігання золотих виробів, які знаходяться у роботі.

Стоматологічні кабінети повинні бути обладнані в залежності від потужності поліклініки централізованою системою подачі стисненого повітря, вакууму, кисню.

На підведеннях води до універсальних стоматологічних установок треба передбачити влаштування вентилів виключення подавання води.

Стічні води від раковин з гіпсовочних приміщень перед спуском у каналізацію повинні очищуватися від гіпсу.

У лікувальних кабінетах та приміщеннях зуботехнічної лабораторії повинні бути окремі раковини для миття рук персоналу, обладнанні кранами з ліктьовим чи ніжним управлінням та спеціальні ванни для інших виробничих цілей (миття інструментів, посуду, інвентарю, обладнання, ін.).

У кожному стоматологічному кабінеті повинен бути стіл для стерильних матеріалів та інструментів.

У приміщеннях очікувалень та прийомних повинні бути встановленні емальовані чи фарфорові плювальниці.

У приміщеннях із плитковими підлогами на робочих місцях повинні бути обладнанні дерев'яні настили для захисту ніг від охолодження.

Стоматологічні поліклініки, підрозділи, кабінети та зуботехнічні лабораторії повинні бути забезпечені аптечками з набором необхідних медикаментів для надання швидкої та першої допомоги, а також дезінфекційними засобами.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 257; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты