Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СЛАЙД № 6.




Міні конспект. Лекція 1.

Проблема формування та реалізації дієвої гендерної політики в українському суспільстві є на сьогодні актуальною. Перш ніж говорити о гендерній політики розглянемо поняття гендер та його структурні складові.

Питання 1.

СЛАЙД № 4.

В сучасному світі для означення біологічної належності людини використовується два поняття: стать (англ. sex) і гендер (англ. gender).

Стать анатомо-біологічні особливості людини.

Гендер соціальні відносини між чоловіком і жінкою.

Стать належить людині від народження й при народженні людина її не обирає.

Біологічні ролі є незмінними і загальними для всіх культур.

СЛАЙД № 5.

Чи знаємо ми, що таке гендер?

Введення терміна «гендер» у науковий обіг було здійснене для визначення сукупності соціальних та культурних норм, які суспільство ставить перед людьми залежно від їх біологічної статі, для проведення межі між поняттями біологічної статі та соціальними і культурними імплікаціями, які вкладаються в поняття мужності та жіночності.

Вважається, що гендер є загальнонауковою категорією, і принципи гендерного аналізу можуть бути застосовані до будь-якої з окремих наукових дисциплін.

Узагальнюючи західні підходи до теоретичної інтерпретації гендеру дослідники виділяють три найбільш розповсюджені гендерні моделі: теорію соціального конструювання гендеру (І. Гоффман, О. Здравомислова, Д. Зіммерман, Г. Тьомкіна, К. Уест); стратифікаційну теорію гендеру ( І. Браун, М. Вебер, С. Кнудсен, Т. де Лауретіс, Л. МакКалл, К. Маркс, Дж. Місра, Т. Парсонс, П. Сорокін,) і культурно-символічну, яка розвивається в таких гуманітарних дисциплінах, як лінгвістика, культурологія, літературознавство, де гендер інтерпретується як культурна метафора.

Поняття, як і люди, мають свій вік і місце народження. Термін «гендер» виник у Великій Британії.

СЛАЙД № 6.

У науковий обіг поняття «гендер» введено американським психоаналітиком Р. Столлером у праці «Стать і гендер: про розвиток мужності та жіночності» в 1968 році, де розглядається «маскуліність» (мужність) та «фемінінність» (жіночність) як соціокультурні характеристики чоловічого і жіночого. Бути чоловіком або жінкою – це не просто бути людиною з жіночою або чоловічою анатомією. Суспільство наказує індивідам відповідати визначеним соціокультурним зразкам поведінки і зовнішнього вигляду: чоловічого або жіночого. При народженні дитини визначається її біологічна стать. Батьки, бабусі і дідусі з нетерпінням чекають звістки про те, хто народився. Нам дуже важливо належати до чоловічої або до жіночої половини суспільства.

Введення терміна «гендер» у науковий дискурс стало доволі вдалим засобом, здатним переглянути споконвічно усталені уявлення про механізми відтворення статевої нерівності, механізми реалізації влади, про статево-рольову структуру суспільства, головними рисами якого були патріархатність та гетеросексуальність. Гендеру потрібно постійно навчатися, це ситуативне звертання, у якому ми творимо форми поведінки, оцінювані іншими учасниками ситуації як маскулінні чи фемінінні.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты