Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Надходження радіонуклідів у організм сільськогосподарських тварин




Надходження радіоактивних речовин у організм сільськогосподарських

тварин відбувається через органи травлення (пероральний), дихання

(інгаляційний) і крізь шкіру (перкутантний). Інгаляційний шлях надходження радіонуклідів має значення лише в період випадання радіоактивних опадів, незначним є й проникнення крізь шкіру. Основним шляхом їх надходження у тваринний організм є пероральний, тобто з кормами. Значно менше надходить їх з водою.

Радіоактивні речовини разом з кров'ю надходять в органи і тканини тварини, де частково затримуються, вибірково концентруючись в окремих

органах. Але більшість їх відразу виводиться з організму.

Частка радіоактивних речовин, що беруть участь в обміні, неоднакова. Вони затримуються у тих тканинах і органах, де є стабільні елементи з аналогічними хімічними властивостями. Оскільки хімічний склад тканин сільськогосподарських тварин вивчений добре, можна передбачити де затримається радіонуклід.

Розрізняють такі типи розподілу радіоактивних речовин в організмі ссавців: скелетний, ретикулоендотеліальний, тіреотропний та дифузний.

Скелетний тип властивий елементам лужноземельної групи – кальцію і його хімічному аналогу стронцію. У мінеральній частині скелета нагромаджуються радіонукліди барію, радію, плутонію, урану. Ретикулоендотеліальний розподіл властивий для радіонуклідів

рідкоземельних металів: церію, празеодиму, прометію, а також цинку, торію і трансуранових елементів. Тіреотропний – для йоду. Дифузний - для радіонуклідів лужних елементів: калію, натрію, цезію, рубідію, а також водню, азоту, вуглецю, полонію та ін.

Деякі радіоактивні елементи мають високий ступінь нагромадження в

окремих органах і тканинах. Так, радіонукліди йоду нагромаджуються у щитовидній залозі через специфіку обміну речовин цього органа.

Ступінь радіаційного впливу інкорпорованих радіоактивних речовин на окремі органи і в цілому на організм залежить від їх терміну перебування в ньому. Ті, що приєднуються до процесу обміну в тканинах з прискореним метаболізмом, швидко виводяться з організму разом з продуктами метаболізму. Так, тритій, який бере участь у водному обміні, за кілька тижнів виводиться з організму ссавців з сечею, а 45Са та 90Sr, які беруть участь у формуванні кісткової тканини, перебувають в організмі тварини все життя.

Для характеристики терміну перебування в організмі радіоактивних речовин є поняття періоду піввиведення радіоактивного ізотопа. Це час, протягом якого кількість нагромадженого в організмі радіонукліда зменшується вдвічі внаслідок процесів біологічного виділення.


Це поняття не застосовується до рослин, тому що виведення ізотопу з рослинного організму замасковане його розбавленням у тканинах за рахунок збільшення маси клітин під час онтогенезу. Ріст рослини - чутливий процес і залежить від багатьох факторів навколишнього середовища та відбиває найменші зміни метаболізму. Тому період піввиведення радіоактивних ізотопів з рослин може змінюватись багато разів залежно від умов їх вирощування.

І для ссавців тривалість періоду піввиведення радіонукліда значною мірою залежить від характеру метаболізму. Так, для людини залежно від віку період піввиведення 137Cs коливається від 30 днів у дітей до 90-100 днів у людей похилого віку, а 90Sr - від 25 до 70 років.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 471; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты