Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи ущільнення каналів за полярністю




Досить часто виникають ситуації, коли по існуючій лінії зв’язку, що передає, наприклад, 480 телефонних каналів (рівень ПЦІ Е3), треба передати додатково ще 30 або 60 каналів (один або два цифрових потоки Е1). Цю проблему можна розв’язати у кілька способів:

1. Прокласти новий оптичний кабель (або використати пари резервних волокон у вже побудованому ОК) і встановити нове обладнання, включаючи передаючий та приймальний модулі.

2. Встановити обладнання більш високого рівня.

3. Застосувати обладнання, що реалізує метод модуляції несучої за полярністю для оптичного сигналу.

Метод модуляції за полярністю відомий тривалий час і використовується, наприклад, для передавання радіоканалом стереофонічного сигналу. Суть метода полягає в тому, що додатна полярність модулюється одним сигналом, від’ємна – іншим. При цьому, як і для звичайної амплітудної модуляції, частота модуляції і частота несучої повинні знаходиться у співвідношенні .

У нашому випадку як несуча може бути використана послідовність лінійного сигналу, яким модулюється оптична несуча. Як зазначено відмічено вище, як лінійний код у системах ВОЛЗ ПЦІ (2.048 Мбіт/с, 8.8 Мбіт/с, 34 Мбіт/с і 140 Мбіт/с) застосовують коди типу СМ1 5В6В, які не мають у своєму спектрі постійної складової.

Враховуючи ці обставини, такий сигнал в електричному тракті можна з певним коефіцієнтом модулювати: додатну полярність одним сигналом, від’ємну – іншим. Цей процес ілюструється рисунком 5.7.1, де по осі часу нанесена сітка, одна поділка якої відповідає тривалості половини тактового інтервалу цифрового сигналу . Додатна полярність цього потоку модулюється за амплітудою цифровим сигналом, який відповідає, наприклад, рівню ПЦІ Е1 з тактовим інтервалом , а від’ємна – аналоговим сигналом, частота якого . Отже, використовуючи сигнал цифрового потоку Е3 (Е4), можна передавати три незалежних інформаційних потоки: Е3 (Е4) і два потоки Е1 або Е3 (Е4), один потік Е1 та аналоговий сигнал, або Е3 (Е4) і два аналогових сигнали. Структурна схема реалізації системи з ущільнення каналів за полярністю подана на рис. 5.7.2.

У такий спосіб за допомогою відносно простого електронного пристрою, одного лазера та одного оптичного волокна фактично вдається передати три інформаційних потоки.


Список літератури до частини ІІІ:

1.Скляров О.К. Волоконно-оптические сети и системы связи. – М.; Салон-Р, 2004, – 265 с.

2. Каток В.Б. Волоконно-оптичні системи зв’язку. – Київ; 1998, – 228 с.

3. Скляров О.К. Современные волоконно-оптические системы передаванни. – М.; Салон-Р, 2001, – 240 с.

4. Вербовецкий А.А. Основы проектирования цифровых оптоэлектронных систем связи. – М.; Радио и связь, 2000, – 158 с.

5. Андрушко Л.М. и др. ВОЛС (Волоконные оптические линии связи). Справочник. – К.; Техніка, 1988, – 239 с.

6. Козане А., Флере Ж., Мэтр Г., Руссо М. Оптика и связь. – М.; Мир, 1984, – 504 с.

7.Стандарти Міжнародного консультативного комітету по телефонії і телеграфії (ITU-T) в галузі цифрових і оптичних систем та пристроїв зв’язку.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты