Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Використання валютних опціонів в управлінні ризиками.




Форвардні і ф'ючерсні контракти є засобами, що гарантують конкретний обмінний курс на певну дату в майбутньому або забезпечують отримання компенсації за відхилення фактичних курсів від передбачуваних. Фінансовий директор, що користується форвардною або ф'ючерсною позицією, уникає втрат від несприятливих змін курсів, але і не виграє від сприятливих змін. Опціон є інструментом, який містить як елементи хеджування, так і елементи заняття позицій. Він є зручним знаряддям в руках фінансового директора, у якого є певна думка щодо майбутніх змін обмінного курсу, але який не абсолютно упевнений, що напрям змін буде таким, як він припускає, і бажає зменшити втрати, які можуть виникнути у разі неправильного прогнозу.

Опціони можуть виявитися зручнішими, ніж форвардні або ф'ючерсні контракти, коли конкуренти не хеджують ризик. Якщо імпортер закріплює певний обмінний курс, а конкуренти – ні (або тому, що не страхуються зовсім, або тому, що хеджують ризик за допомогою опціонів), то він може програти конкурентам у випадку, якщо обмінний курс зміниться на користь конкурентів. Хеджуючи ризик за допомогою опціонів, він може виграти від сприятливих змін курсів і, отже, уникнути програшу конкурентам.

Можливим варіантом є відсутність хеджування. Залишаючи суми, що належать, в доларах схильними ризикам, можна одержати прибуток від очікуваного зростання курсу долара. Проте у разі знецінення долара стерлінгова вартість доларових надходжень впаде. Може виникнути прагнення запобігти або обмежити такі збитки. Валютний опціон захищає компанію від подібного знецінення і в той же час дозволяє їй виграти у разі зростання обмінного курсу. Це аналогічно форвардному контракту на пониження курсу валюти в поєднанні з незахищеною позицією на зростання курсу.

За цю безпрограшну можливість виплачується премія. Вона часто прирівнюється до страхової премії. Виплата опційної премії гарантує компенсацію на випадок падіння вартості долара. Якщо порівняти використовування валютних опціонів і повну відсутність хеджування, то тут доречна аналогія із страхуванням. Якщо порівняти використовування таких опціонів і хеджування за допомогою форвардних або ф'ючерсних контрактів, то тоді премія виявляється більш схожою на ставку в грі. Премія є ставкою на валютний курс, і якщо він змінюється в очікуваному напрямі, то компанія виграє.

Фінансовим менеджерам корпорацій легше переконати раду директорів в необхідності опціону, якщо вони вдаються до аналогії із страхуванням, а не з грою. Насправді, ідея страхування може бути привабливішою для директорів, ніж ідея хеджування. Стратегія хеджування в чистому вигляді припускає спроби гарантувати конкретні обмінні курси. Це означає, що можуть бути втрачені переваги сприятливих змін, хоча можна буде уникнути витрат, викликаних несприятливими змінами. Фінансовим менеджерам буває важке пояснити раді директорів принципи валютного менеджменту, які призводять до прибутку, не дивлячись на те, що сприятливі зміни валютного курсу були упущені. Менш досвідчені у фінансових питаннях члени ради можуть не зрозуміти, що втрати на ф'ючерсному ринку зазнали в ході хеджування.

Покупка опціону дає покупцю право, а не зобов'язання, купити або продати відповідну валюту в день закінчення опційного контракту (або до цього дня) за ціною, встановленою під час покупки опціону.

Опціони підрозділяються на колл і пут. Опціон колл дає утримувачу право придбати валюту за певною ціною. Ця ціна відома як ціна виконання і визначається під час покупки опціону. Опціон пут дає покупцю опціону право продати валюту за ціною, узгодженою під час покупки опціону. Ні у тому, ні в іншому випадку покупець опціону не зобов'язаний купувати або продавати валюту за ціною виконання

З другого боку, продавець опціону не має вибору щодо виконання опціону. Якщо покупець опціону колл вирішує виконати його, то продавець повинен продати валюту; аналогічно цьому, якщо покупець опціону пут вирішує виконати його, то продавець цього опціону повинен купити валюту. Таким чином, рішення залишається за покупцем опціону, який виконує опціон, якщо це вигідно, і не виконує його, якщо невигідно. Це дає перевагу покупцю опціону, який за цю перевагу повинен виплатити продавцю премію. На неї можна дивитися як на страхову премію, що забезпечує покупцю опціону захист від несприятливих змін обмінних курсів.

Наприклад, припустимо, що хтось придбаває опціон колл на покупку фунтів стерлінгів за долари США за ціною виконання 1 ф. ст. = 1,40 дол. Збільшення вартості фунтів стерлінгів, скажімо, до 1 ф. ст. = 1,50 дол. забезпечить покупцю опціону прибуток в 0,10 дол. на 1 ф. ст. за рахунок продавця опціону. Покупець опціону купить фунти стерлінгів за ціною в 1,40 дол. замість 1,50 дол. З другого боку, якщо обмінний курс фунта стерлінгів впаде нижче 1,40 дол., покупець опціону не виконає опціон на покупку по 1,40 дол., а купить фунти за нижчою ціною.

Існує також відмінність між європейськими і американськими опціонами. Перші можуть бути виконані тільки в один день – в день закінчення опційного контракту. Останні можуть бути виконані в будь-який торговий день аж до дати закінчення контракту. Американські опціони забезпечують велику гнучкість, а можливість вибору дня виконання збільшує вірогідність виграшу. Відповідно, можна чекати, що американський опціон припускає вищу премію, ніж європейський опціон.

Опціони купуються або хеджерами, або спекулянтами. Хеджера може цікавити фіксація межі обмінного курсу. Наприклад, експортер, чекаючий отримання доларів США, побажав би встановлення верхньої межі ціни покупки фунтів за долари. Такий експортер міг би купити опціони колл на фунти стерлінгів за ціною виконання в 1,40 дол. за 1 ф. ст., щоб бути упевненим у тому, що 1,40 дол. – це найвища ціна, яку йому доведеться платити за фунти. Опціонами також можуть користуватися спекулянти, прагнучі запрацювати на змінах обмінного курсу. Опціон колл на фунти може бути куплений спекулянтом, що дотримується позиції "бика" щодо майбутніх змін курсу фунта стерлінгів. Спекулянт, чекаючий, що зростання курсу фунта стерлінгів значно перевищить рівень 1 ф. ст. = 1,40 дол., може купити опціони колл на фунти з ціною виконання в 1,40 дол. Отже, якщо очікування спекулянта підтверджуються, він купує фунти стерлінгів за 1,40 дол., виконуючи опціони, і продає ці фунти за вищою ціною з тим, щоб отримати прибуток.

Відмінності між хеджуванням і спекуляцією не завжди очевидні. Більш вірогідно, що вищезазначений експортер хеджуватиме ризик втрат від збільшення доларової ціни фунта стерлінгів, якщо він чекає зростання вартості фунта, а не його падіння. Коли на рішення хеджувати ризик і яким чином хеджувати впливає думка щодо майбутніх змін обмінного курсу, те хеджування фактично змішується із спекуляцією. На хеджування в чистому вигляді очікування не вплинуть. Одночасність хеджування і спекуляції видно також у разі, коли компанія хеджує тендер на контракт.

Опціон є ідеальною формою хеджування тендерів, оскільки якщо тендер невдалий, опціон може не виконуватися. Британський експортер, що виставляє тендер на контракт в доларах США, стикається з ризиком втрат від коливань обмінного курсу з дня виставляння тендеру. "Послаблення" долара США щодо фунта стерлінгів може підірвати прибутковість операції. Хоча покупка опціонів перш за все матиме на меті хеджування ризику втрат від коливань обмінного курсу, маловірогідно, що у разі невдалого результату тендеру експортер просто дасть опціону можливість закінчитися, якщо виконання або продаж опціону можуть принести прибуток. Якби фунт стерлінгів "зміцнився" до часу відхилення тендеру, то можна було б виконати опціон колл на покупку фунтів по 1,40 дол., і фунти, таким чином, придбані при подальшому продажу, могли б принести прибуток.

У разі біржових опціонів їх потенційна прибутковість може забезпечити їм високу продажну ціну. Таким чином, у разі покриття тендеру можливість того, що тендер буде невдалим, припускає, що утримувач опціону здійснює як спекуляцію, так і хеджування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты