Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: ЗАГАЛЬНЕ ТА ОСОБЛИВЕ




НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА

 

 

Опорний конспект лекцій


 

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА

 

 

Опорний конспект лекцій

для студентів усіх форм навчання,

за галуззю знань 0305 ”Економіка та підприємництво”

за напрямів підготовки 6.030508 „Фінанси і кредит”,

6.030504 „Економіка підприємства”,

6.030505 „Управління персоналом та економіка праці”



ЗМІСТ

 

 

Вступ……………………………………………………………….4

 

Тема 1. Національна економіка: загальне та особливе…………

 

Тема 2. Економічні теорії та базисні інститути національної економіки Тема 3. Теорія суспільного добробуту та соціально-ринкової економіки Тема 4. Характеристика економічного потенціалу…………….

Тема 5. Інституціональні чинники розвитку національної економіки Тема 6. Функціонування інфраструктури національного ринку…. Тема 7. Державність та державне управлінні економікою……..

Тема 8. Демократія, економічна свобода та економічний порядок…. Тема 9. Структурна перебудова національної економіки….

Тема 10. Програмування та прогнозування національної економіки.. Тема 11. Політика економічного зростання в національній економіці.. Тема 12. Інституціональні форми інтеграції у світове господарство


ВСТУП

 

 

Дисципліна “Національна економіка” є однією із базових навчальних дисциплін з економічної теорії і відіграє важливе значення у фундаментальній підготовці фахівців з економічної діяльності. Мета дисципліни це вивчення закономірностей та особливостей функціонування національної економіки порівняно з економікою інших країн.

Завдання дисципліни „Національна економіка”: розкрити загальне та особливе в національній економічній системі, інституціональні чинники та їх вплив на специфіку економічного розвитку, функціональну роль держави в управлінні економікою та її інтеграцію у світове господарство.

Предмет дисципліни „Національна економіка”: сукупність ресурсних, економічних, інституціональних та соціальних чинників, що визначають відмітні риси національної економіки та її специфіку функціонування.

У сучасній розгалуженій системі економічних наук дисципліна

„Національна економіка” займає важливе самостійне місце і відіграє значну роль. Одна з основних функцій дисципліни - необхідність з'ясування наукового достоїнства різних шкіл та напрямів економічної науки, їх дійсного внеску до світової скарбниці економічного знання. Дисципліна „Національна економіка” допомагає виявити сучасний стан дослідження актуальних проблем економіки, сконцентрувати увагу на ще невирішених важливих питаннях економічної теорії і політики. Велике пізнавально-виховне значення має дисципліна

„Національна економіка” у системі економічної освіти, підготовці економістів нової незалежної держави, формуванні їхньої кваліфікації.

Особливо зростає значення дисципліни „Національна економіка” в сучасних умовах. В Україні здійснюється процес формування змішаної економічної системи, де головним є введення ринкової системи відносин. Науково-виробнича практика свідчить, що ефективне функціонування ринкової економіки передбачає необхідність органічної взаємодії централізованих і децентралізованих засад організації економічного життя суспільства.

Майже у всіх країнах світу держава і ринок, доповнюючи один одного, ділять між собою функції, регулюючи таким чином економічні процеси. Ринкова система відносин включає в себе безпосередньо ринкове і державне (економічне і правове) регулювання. Неправомірна позиція про повне видалення держави з економічного життя, особливо в сучасних умовах нестабільної економіки України. При цьому та чи інша складова змішаної економічної системи може перебільшувати.

В період радикальних змін ролі держави питання про межі і форми та інструменти втручання держави у ринкові процеси надзвичайно актуальні для України та інших країн, що переживають період ринкової трансформації економічних систем. В цих умовах важливо урахування досвіду, що висвітлює дисципліна „Національна економіка”, та досвіду країн, що знаходяться в стадії переходу від соціалізму до демократичних засад управління.

Дисципліна „Національна економіка” визначає основні принципи політики держав, що діють в умовах змішаних систем економіки, і висвітлює пошук найбільш ефективного використання як ринкових так і адміністративних методів управління. В Україні необхідно керувати державним сектором,


використовувати державне планування і прогнозування, виробити пріоритети у формуванні територіальних, міжгалузевих і внутрішньогалузевих пропорцій, які б забезпечили високу ефективність виробництва та оптимальну збалансованість національного ринку.

Дисципліна „Національна економіка” значно підвищує культуру економічного мислення, дає змогу розглядати проблеми у значно ширшому аспекті, вона вивчає історичний процес виникнення і розвитку основних систем економічних поглядів учених різних історичних періодів. З цього випливає, що аналіз виникнення і розвитку економічних учень охоплює весь історичний процес суспільного розвитку, всі історичні епохи. Підходи і трактування економічних явищ та процесів неоднозначні, а тому в економічній науці ми маємо справу з різними теоріями і школами. Економічна наука єдина, а школи і напрями, як і в інших науках, - різноманітні.

В запропонованому курсі лекцій втілені намагання об'єктивно, неупереджено розкрити сучасний стан науки і національної економіки Головний методологічний принцип це системно-всесвітній принцип, тобто підхід до історії економіки та економічної думки як до загального суперечливого світового процесу, у якому в міру загального історичного розвитку активно взаємодіють вчені усе більш широкого кола різних націй і регіонів.

Сучасне суспільство перебуває у стані якісної радикальної трансформації, що проявляється процесами глобалізації, інтеграції, інформатизації усіх аспектів його життєдіяльності. Зміни, в яких перебуває суспільство, торкаються усіх його соціальних інститутів: культурних цінностей, ідеологічних принципів, світогляду, наукової парадигми тощо.

Економічні підвалини розвитку суспільства аналогічно до всіх інших соціальних підсистем життєдіяльності людей перебувають у цьому динамічному стані, і, напевно, як ніякі інші несуть на собі відбиток усіх означених трансформацій.

Економічне буття суспільства трансформується у принципово нову систему взаємовідносин між людьми, суспільними групами, націями, народами, регіонами, державами. Воно набуває якісно нових рис, що визначаються появою інноваційних факторів виробництва, зміною форм і методів проявів економічних відносин між суб'єктами ринкових відносин, пріоритетів економічного розвитку, поглибленням взаємозв'язків між економічною та іншими суспільними підсистемами, появою нових форм та способів регулювання економічних процесів і координації господарської діяльності, поглибленням процесів уніфікації, інтеграції і глобалізації світогосподарських зв'язків.

Економіки стають залежними від над швидких об'єктивних якісно нових закономірностей розвитку людської цивілізації. При цьому вони одночасно перебувають у стані відокремленості (специфічності) та залежності (загальності) від інших економічних систем, моделей економічного розвитку.

У зв'язку з цим перед кожною національною економікою постає питання про можливості та пріоритети подальшого сталого розвитку в умовах радикальних глобальних трансформацій, що протікають у світі. Ці питання торкають проблем національної ідентифікації економічних відносин, оцінки


потенціалу національної господарської системи, її структурно-функціональних особливостей, можливостей забезпечення сталого економічного зростання, забезпечення безпеки національної економіки на міжнаціональному ринку, а також умов, факторів, проблем та можливостей побудувати конкурентноздатну економіку в умовах глобалізації.

Саме цим питанням присвячений курс лекцій „Національна економіка", що становить собою спробу проаналізувати зріз означених вище трансформацій крізь призму особливостей становлення та розвитку національної економіки України з урахуванням загальних цивілізаційних тенденцій розвитку сучасних економічних систем та рис, притаманних власне національній моделі економіки України.


ТЕМА 1

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: ЗАГАЛЬНЕ ТА ОСОБЛИВЕ

 

 

1. Предмет дисципліни „Національна економіка”.

2. Основні економічні показники та моделі національної економіки.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты