Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Жидкокристаллические дисплеї




Рис. 2.5. Рідкокристалічний дисплей.

 

У цей час займають домінуючу позицію (у порівнянні з ЕЛТ) як дисплеї персональних комп'ютерів. Єдиний вид дисплеїв, використовуваний у ноутбуках на справжній момент. Улаштовано вони в такий спосіб:

Позад дисплея убудована лампа, світло від якої проходить або не проходить через екран. Екран рідкокристалічного дисплея складається з 5 шарів: із двох сторін шари поляризаційних фільтрів і електродів, а всередині - шар рідких кристалів. Для кожного пікселя шар рідких кристалів складається з декількох молекул у ряд. При відсутності напруги цей ряд має форму спіралі й світло повністю проходить через зовнішній фільтр (тобто піксель світиться). При подачі напруги на електроди молекули розпрямляються в рівний ряд і світло йде перпендикулярно зовнішньому фільтру й не проходить через нього (тобто піксель - темний). Величина напруги дозволяє регулювати яскравість. Кольорове зображення формується, як і у фотоапаратах, за допомогою мікросвітлофільтрів.

Основними достоїнствами рідкокристалічних дисплеїв є менші, чим в Елт-Дисплеїв, розмір у глибину, вагу й енергоспоживання, більша чіткість. Крім цього відсутнє мерехтіння зображення, що спостерігається в Елт-Дисплеїв, що приводить до меншого стомлення очей. Недоліками є: гірша, чим в Елт-Дисплеїв, передача кольору; колірні перекручування при косих кутах зору; великий середній час реакції (час перемикання з одного кольору на іншій, типове значення - 25 мс, тобто максимум 40 кадр/с), що приводить до "змазування" динамічно мінливих зображень (насамперед у відео й комп'ютерних іграх), а також недостатньо темний чорний колір (тому що на самому справі не все світло вдається блокувати кристалом).

Типовий дозвіл таке ж, як і в Елт-Дисплеїв, - 85-130 ppi. Аспектове відношення - 4:3 або 16:10 (т.зв. широкоекранні дисплеї).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты