Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Складні запити і розширений пошук




Складні запити застосовують, коли пошук за одним чи декількома ключовими словами не дає бажаного наслідку, бо кількість знайдених документів залишається непомірно великою. На жаль, загальних стандартів побудови складних запитів не існує, і кожна пошукова система має свої особливості, детально ознайомитись з якими можна на її сайті, скориставшись сторінкою допомоги.

У табл. 3 наводяться приклади найбільш вживаних логічних функцій, що застосовуються у складних запитах пошукових систем, зазначених у табл. 2. Користуючись ними, можна будувати більш складні вирази, враховуючи пріоритетність виконання логічних операцій НЕ, І, АБО: в першу чергу виконуються операція НЕ (NOT, !), потім І (AND, &, +), в останню чергу – АБО (OR, | ). Щоб виконати ці операції в іншій послідовності, застосовують дужки, наприклад у пошуковій системі Ramblerзапитджем OR (фрукти NOT (яблука OR груші)) забезпечує пошук сторінок, де є слово фрукти, але нема слів яблука чи груші, також будуть знайдені сторінки, де є слово джем.

Таблиця 3

Знайти сторінки, що містять: Запит Мета Rambler Яndex Апорт AltaVista Yahoo Lycos Hotbot
і слово a, і слово b а b · · · · · ·    
а + b ·     ·     ·  
+а +b     ·   · · ·  
а AND b   ·   · ·     ·
а & b   · ·   ·      
слово a, але не містять слова b ab ·              
а –b     ·   · · ·  
а ~ b     ·          
а NOT b   ·     ·     ·
а & !b   ·            
або слово a, або слово b а | b · · · · ·      
а OR b   ·   · ·      
слово а (точна цитата) а · ·     · · · ·
    ·          
слово, що починається з а а*       · · ·    
слова a і b в межах фрагменту, що складається з n слів [n, a b] ·              
‘(n, a b)’   ·            
слn(a b)       ·        
a /(n-1)b     ·          
a і b в не далі ніж за 10 слів а NEAR b         ·      
слово a в назві документу title(а) ·              
t:a           ·    
слово a в одному з заголовків heading(а) ·              
слово a в адресі URL u:a           ·    

 

Писати подібні вирази безпосередньо у полі пошуку не дуже зручно. У якійсь мірі спростити цю роботу можна, викликавши сторінку розширеного пошуку (advanced search), що є майже у кожній пошуковій системі. Наприклад, у системі Lycos можна ввести декілька слів у поле пошуку а потім вибрати у розташованому нижче списку All Words (AND match) (усі слова) або Any Words (OR match) (якесь із слів) чи Exact phrase (quoted query) (точна цитата), що заміняє застосування AND, OR та “...” відповідно. Крім цього на сторінці розширеного пошуку можна задати багато інших параметрів зокрема:

· Де саме шукати вказані ключові слова? Можливі варіанти вибору: у всьому документі, в його назві, заголовку чи основному тексті, у підписах до малюнків чи назвах музичних файлів; серед сайтів, що є результатами попереднього пошуку; у сайтах, написаних вибраною мовою; у сайтах певного призначення, наприклад сайтах новин, товарів тощо, або навіть у цілком конкретному сайті чи його папках.

· Чи слід обмежувати максимальну відстань між ключовими словами у тексті? Якщо так, то як саме?

· Чи є обмеження на час створення розшукуваних документів? Якщо так, то у якому діапазоні дат виконується пошук?

· В якому вигляді слід виводити знайдену інформацію? Тільки назва документа чи певний фрагмент з уривком тексту. Яка величина фрагменту?

· В якому порядку і якими порціями виводити інформацію про знайдені документи? Відсортованими за датою їх створення (спочатку новіші чи навпаки), за релевантністю, тобто мірою відповідності критеріям пошуку тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты