Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розрахунок молекулярної маси суміші




 

Сировина, яка використовується в хімічній технології, складається як з основних компонентів, так і з домішок. Суміш – це сукупність газів або рідин, або сипких твердих речовин, що характеризується рівномірним розподілом їх за об'ємом. Для суміші речовин кількість кожної з них виражається у відсотках по відношенню до всієї суміші або в долях одиниці. Для цього використовується масова, мольна і об'ємна частки.

Масова частка компонента суміші (gi) – це число, що показує, яку частину складає маса компонента від загальної маси суміші. Тобто це відношення маси i-го компонента (mi) до маси всієї суміші ( ):

. (10)

Мольна частка (ni) – це відношення кількості i-го компонента (ni) до кількості всіх речовин суміші ( ):

. (11)

Об'ємна частка речовини (ui) – це число, що показує, яку частину складає об'єм даного газу (або рідини) від загального об'єму суміші. Тобто це відношення об'єму i-го компонента (Vi) до об'єму всієї суміші ( ):

. (12)

Оскільки всі ідеальні гази в однакових умовах мають однаковий об'єм і однакову кількість речовини, то значення мольної і об'ємної частки співпадатимуть:

ni=ui. (13)

 

Мольні, об’ємні та масові часки можуть бути представлені у відсотках.

Для переходу від об'ємної частки до масової потрібно визначити масу через щільність:

r = m / V Þ m = r V

 

З іншого боку молярний об'єм – це величина, що визначається відношенням молярної маси газу до його щільності, тому щільність газоподібної речовини при н.у. визначають як:

, (14)

 

де М – молекулярна маса речовини;

Vm – молярний об’єм газу.

Підставимо ці дані в формулу для масової частки:

 

gi = . (15)

 

Формула для переходу від масової частки до об'ємної (мольної) має такий вигляд:

 

. (16)

 

У хімічному виробництві газоподібні маси надходять до реакційного апарату у вигляді суміші речовин, тому для технологічних розрахунків необхідно враховувати не молярну масу окремо узятої речовини, а масу суміші в цілому з урахуванням частки вмісту кожної з речовин.

Формула для розрахунку молярної маси газоподібних (або рідких) речовин, що утворюють суміш, наступна:

 

, (17)

 

де Vi – об'єм або об'ємна частка речовини;

Мi – молярна маса відповідної речовини;

k – кількість компонентів у суміші.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты