Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розрахунок матеріального балансу




Матеріальний баланс має велике значення для:

– аналізу ефективності виробничих процесів;

– встановлення фактичного виходу продуктів і витратних коефіцієнтів;

– ухвалення організаційних і технічних рішень з удосконалення роботи устаткування;

– встановлення оптимальних потужностей і продуктивності устаткування;

– проектування нових підприємств і поліпшення роботи вже наявних.

Під технологічним (матеріальним) балансом приймають результати розрахунків, подані у вигляді таблиці, що відображає кількість уведених і отриманих у виробничому процесі матеріалів. В основі складання матеріального балансу лежить закон збереження маси: маса введених у виробничий процес речовин рівна масі отриманих цільових продуктів, проміжних сполук і відходів реакції.

Величини вхідного потоку (витрата речовин в одиницю часу) можуть бути подані в мольних (моль/год), об’ємних (м3/год) та масових (кг/год) одиницях.

Витрата потоку – це швидкість проходження речовин через трубу заданого діаметра в одиницю часу. Інакше кажучи, це кількість (або маса, або об'єм) речовин, що надходять через заданий трубопровід до реактора в одиницю часу.

Матеріальний баланс хіміко-технологічного процесу можна представити у вигляді діаграми (рис. 1.). Дані діаграми свідчать про те, що маси речовин перерозподіляються між сполуками А, В, D, С, але сума мас залишається величиною незмінною.

 

Речовина А Речовина В

 

Хімічна реакція

 


 

 

А Речовина D Речовина С В

 

 

Рис.1. Діаграма матеріального балансу

 

 

Матеріальний баланс складається за рівнянням основної сумарної реакції з урахуванням паралельних і побічних реакцій. На практиці доводиться мати справу не з чистими речовинами, а з сировиною складного хімічного і механічного складу, тому для складання матеріального балансу доводиться враховувати масу всіх компонентів. Матеріальний баланс відбиває всі кількісні зміни маси речовини, що супроводжують перебіг процесу. Складати його можна у вигляді таблиць.

Матеріальний баланс встановлює зв`язок між речовинними потоками на вході та виході ХТП. Критерієм правильності вирішення завдання є співвідношення прибуткової та витратної частини балансу за масою вихідних речовин та продуктів: Σ mвитр. = Σ mприб.

Припустимо, що протікає реакція А + В = D + С. У момент рівноваги (закінчення процесу) кількість її учасників відповідно ν 'А, ν 'В, ν D, ν С; представимо матеріальний баланс процесу в загальному вигляді (табл. 2.1).

 

Таблиця 2.1 – Загальний вид матеріального балансу

 

Речовина Мi, кг/ кмоль Прибуткова частина Хім. реакція, моль Витратна частина
ui = ni νi, моль mi, кг gi ν i, моль mi, кг gi
А В D С МА МВ МD МС ν А ν В – – ν А ν В mА mВ – – gА gВ – – ν'А ν 'В ν D ν С ν А- ν 'А ν В- ν 'В ν D ν С mА- m'А mВ- m'В mD mС gА gВ gD gС
  ν заг. mзаг.   ν ' заг. mзаг.

 

Прибуткова частина матеріального балансу розраховується на базі вхідного потоку. Графа «Хімічна реакція» заповнюється з урахуванням стехіометричних співвідношень, які визначають мольні відношення між початковими речовинами і продуктами ХТП. Витратна частина матеріального балансу розраховується на базі різниці між кількістю речовини, що надходить до реактора, та кількості речовини, яка витрачається в хімічному перетворенні.

Задача на складання матеріального балансу вирішується в три етапи:

– розрахунок вхідного потоку (складання прибуткової частини балансу);

– розрахунок мольної витрати речовин, які вступають у перетворення (за хімічним рівнянням);

– розрахунок вихідного потоку (складання витратної частини балансу).

Важливим критерієм ефективності роботи окремих апаратів, цехів або заводів у цілому є продуктивність. Тому є задачі, які вирішують з урахуванням продуктивності цільового продукту.

Продуктивність це кількість продукту, отримана в одиницю часу:

 

П = Q / t, (22)

 

де Q – кількість виробленої продукції у натуральних одиницях;

t – тривалість періоду виробництва.

Продуктивність вимірюється в кг/год, т/добу, т/рік. Іноді продуктивність оцінюється за кількістю переробленої сировини. Максимально можлива продуктивність називається потужністю.

У ході вирішення завдань необхідно дотримуватися єдності одиниць виміру. Так, якщо вхідний потік задано в масових одиницях, то його склад необхідно виражати в масових одиницях; якщо вхідний потік задано в мольних чи об’ємних одиницях, то його склад необхідно перевести в мольні частки. Формули перерахунків наведено в розділі 1.3.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 313; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты