Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сучасна Україна як суб'єкт міжнародних відносин




Здобуття Україною державної незалежності зробило її рівноправним суб'єктом міжнародних відносин. Абсолютна більшість держав світу визнали її і встановили дипломатичні стосунки. Україна є членом ООН з 1945 р. Здобуття незалежності значно підвищило роль України в роботі ООН та її підрозділів. Українські делегації наполегливо працюють у комітетах і на пленарних засіданнях Генеральної Асамблеї 00Н. Україна зараз є членом 20 організацій ООН, а також 60 постійних або тимчасових органів, її прийнято до складу престижних міжнародних організацій, зокрема до Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Україна стала повноправною учасницею Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), підписала документи про співробітництво та партнерство з Європейським Союзом (ЄС), НАТО, Західноєвропейським Союзом (ЗЄС). Україна стала рівноправним членом міжнародної організації регіонального характеру як Рада Європи (РЄ). Вона також є членом європейської угоди "Партнерство заради миру".

Цілі і задачі зовнішньої політики Україна проголосила у цілому ряді правових документів: Акті про незалежність України, Зверненні Верховної Ради до парламентів, держав і народів світу (грудень 1991 p.). Конституції України та інших актах. В них Україна сформулювала основні напрями зовнішньої політики, визначила пріоритетні для зовнішньополітичної діяльності регіони і країни, поставила завдання формування необхідних зовнішньополітичних відомств.

В Зверненні Верховної Ради Україна об'явила себе правовою, демократичною державою і на перший план поставила задачу додержання прав і свобод людини, а також усіх норм міжнародного права. Свою зовнішню політику Україна спрямовує на збереження миру і безпеки в світі, на забезпечення міжнародного співробітництва у вирішенні економічних, екологічних, продовольчих та глобальних проблем.

В Конституції України (ст. 18) сказано, що зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом мирного та взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства на основі загальновизнаних принципів і норм міжнародного права. Це означає, що Україна заявила про свій миролюбний курс. Треба також відмітити, що Україна - без'ядерна держава і додержується трьох принципів: не приймати, не виробляти та не придбати ядерну зброю.

Загальна спрямованість зовнішньої політики України полягає в установленні добросусідських відносин з державами, з якими вона мас кордони, розвиток політичних, економічних, культурних відносин з усіма країнами світу, інтеграція у міжнародні економічні структури.

Важливе значення Україна приділяє своїм геополітичним інтересам у зовнішній політиці, тобто де, в яких регіонах і як відстоює свої інтереси. Україна - європейська держава і це визначає пріоритети її зовнішньої політики. Розвиток відношень з європейськими країнами - один з найважливіших напрямків зовнішньополітичного курсу України.

Україна також зацікавлена у добросусідських відносинах з колишніми республіками СРСР - тепер суверенними державами. Особливе значення для України мають відношення з Росією: єдині політичні, економічні інтереси, історична доля. Не можна не врахувати також факт, що в Україні живуть 12 млн. росіян, а в Росії - 5 млн. українців. Треба також враховувати, що в деяких країнах дальнього зарубіжжя (США, Канада) проживає, значна кількість українців. Це означає, що і там Україна повинна розвивати свою зовнішньополітичну діяльність.

Серед напрямків зовнішньої політики України важливу роль відіграє економічний аспект, спрямований на економічне відродження України. Тут треба не тільки раціонально використати свої ресурси, але й залучити іноземний капітал, використати досвід інших країн, прискорити процеси входження України у світо господарські зв'язки і організації.

Таким чином, суверенна Україна заглиблюючись у сферу інтеграційних процесів, бере безпосередньо участь у формуванні нового світового порядку.

Контрольні питання до теми 13

1.Дайте визначення категорій «міжнародна політика»,міжнародні відносини», «зовнішня політика».

2.Визначіть основні суб'єкти міжнародних відносин.

3. Як співвідносяться внутрішня та зовнішня політика?

4. Назвіть загальні цілі зовнішньої політики та її основні форми.

5. Сформулюйте основні принципи міжнародних відносин.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 172; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты