Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Пояснювальна записка. Програма курсу «Актуальні проблеми методики навчання історії в середній школі» складена відповідно до навчального плану історичного факультету (спеціальності




 

Програма курсу «Актуальні проблеми методики навчання історії в середній школі» складена відповідно до навчального плану історичного факультету (спеціальності «Історія та суспільствознавство», «Історія та правознавство») і розрахована на 54 академічні години.

Курс вивчається у ІХ семестрі і має на меті зорієнтувати студентів в актуальних проблемах методики навчання історії, що обумовлені динамічними змінами в системі освіти, новітніми освітніми реаліями, входженням України до європейського освітнього простору.

З часу вивчення студентами «Шкільного курсу історії та методики його викладання», що згідно з навчальним планом триває упродовж V-VI семестрів, до ІХ семестру, в межах його вивчаються «Актуальні проблеми методики навчання історії в середній школі», минає понад півтора року, впродовж яких змінюються в умовах реформування освіти навчальні плани, програми, шкільні підручники, пріоритети навчально-виховної роботи, що й обумовлює актуальність та ефективність викладання п’ятикурсникам зазначеного предмету. Крім того, в ІХ семестрі студенти вже мають досвід викладання історії в школі, одержаний упродовж педагогічної практики у VIІІ семестрі, що створює умови для більш мотивованого сприйняття змісту курсу «Актуальні проблеми методики навчання історії в середній школі».

Пропонована програма може розглядатися як один з варіантів чи макетів майбутньої типової програми.

Упорядник вважає, що програма також покликана зорієнтувати майбутнього вчителя історії середньої школи в актуальних проблемах його професійної діяльності.

 

Вступ до курсу

«Актуальні проблеми методики навчання історії

в середній школі»

 

Роль методичної підготовки в професійному становленні вчителя історії. Актуальні проблеми сучасної методики навчання історії, критерії їх відбору. Структура курсу, основна методична література.

Становлення і основні

напрями модернізації

українських підручників

з історіїдля середньої школи

Три етапи процесу підручникотворення в незалежній Україні.

Перше покоління українських підручників з історії (1991-1995 рр.). чого і як навчати в незалежній Україні.

Дидактичні пошуки і проблеми другого покоління підручників з історії (1996-2000 рр.): досягнення і прорахунки.

Підручники з історії початку ХХІ століття – третє покоління навчальної літератури.

Критерії оцінювання діючих шкільних підручників. Шкільна історія очима істориків-науковців. Історія і соціальне замовлення. Шкільний підручник як історіографічне явище.

«Образ себе» - образ іншого» у шкільних підручниках з історії.

Учитель історії як організатор

науково-дослідницької

роботи учнів

 

Місце науково-дослідницької роботи школярів у системі історичної освіти. Мала академія наук – Всеукраїнське творче об’єднання учнів навчальних закладів та закладів позашкільних установ. Завдання МАН.

Створення та етапи становлення МАН України, її роль у формуванні наукової еліти. Структура та напрями діяльності МАН, її відділи і секції.

Наукові товариства учнів: зміст і форми діяльності. Підготовка учнів до написання проектів. Технологія формування та функціонування НТУ (структура, напрями роботи, статут, планування).

Науково-дослідницькі роботи членів МАН: тематика, основні вимоги до написання та оформлення. Захист науково-дослідницьких учнівських робіт.

Положення про Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН, основні етапи конкурсу-захисту, методика їх підготовки і проведення.

 

Предметні олімпіади як інтелектуальні

змагання учнів в історії

 

Роль предметних олімпіад у формуванні стійкого інтересу до предмету, виявленні і розвитку обдарованої учнівської молоді.

З історії предметних олімпіад: методична ретроспектива проблеми.

Перший крок до Олімпу: роль шкільних олімпіад у розвитку пізнавального інтересу до історії. Організаційно-методичне забезпечення історичної олімпіади.

Районні олімпіади з історії: зміст олімпіадних завдань, методика проведення.

Обласні олімпіади: специфіка, методика організації і проведення, зміст олімпіадних завдань. Методика підготовки учнів до участі в олімпіадах.

IV (державний) етап олімпіади з історії: організаційно-методичні засади, умови проведення, аналіз змісту інтелектуальних завдань.

Методична робота вчителя

історії. Атестація як форма

оцінювання професійної компетентності вчителя історії

 

Роль методичної роботи в професійному становленні вчителя історії. Мета, структура, завдання методичної роботи.

Предметно-методичні групи вчителів: нормативна база, роль в організації методичної роботи.

Методичне об’єднання, його роль як осередку методичної роботи в школі. Планування роботи методичних об’єднань, її зміст, форми.

Наставництво як важливий напрям діяльності шкільних методичних об’єднань.

Система самоосвіти в методичній роботі вчителя історії.

Атестація педагогічних працівників. Етапи атестаційного періоду. Загальні вимоги до кваліфікаційних категорій та педагогічних звань.

Атестація як засіб діагностики й підвищення професійної компетентності педагогічних працівників, як механізм управління якістю освіти.

Критерії оцінювання пошуково-творчої діяльності вчителів історії з атестації вчителя історії.

Література

 

1. Данилевська О. Нові тенденції в навчанні історії в підручнику «Вступ до історії України 5 клас» // Історія в школах України. - 2002. - № 3. - С. 3-11.

2. Мисан В. Знаходити відповіді самостійно // Історія в школах України. - 2005. - № 5.- С. 4-11.

3. Муценко Я. Шкільний підручник з історії: європейське бачення // Історія в школах України. - 2003. - № 6. - С. 39-43.

4. Пометун О., Гупан Н. Підручник як засіб виховання громадянина // Історія в школах України. - 2005. - № 4. - С. 19-24.

5. Провотар А. Новий підручник з історії стародавнього світу // Історія в школі. - 1998. - № 2. - С. 43-44.

6. Гирич И. Украина во всемирной истории // Зеркало недели. - 2007. – 1 сент. - №32.

7. Баханов К. Написане з власного погляду (Перше покоління українських підручників: основні напрями модернізації) // Історія в школах України. – 2004. - №5. – С.11-17.

8. Баханов К. Перше покоління українських підручників; проблеми та їх розв’язання // Історія в школах України. – 2006. - №3. – С.15-20.

9. Баханов К. Українські підручники з історії другого покоління: методичний аспект // Історія в школах України. – 2006. - №5. – С.12-16.

10. Шалагінова О., Шалагінов Б. Історія стародавнього світу як частина духовного світу учнів // Історія в школах України. – 2000. - №1. – С.50-52.

11. Українська історична дидактика: Міжнародний діалог (фахівці різних країн про сучасні українські підручники з історії): Зб. наук. статей. – К.; Ґенеза, 2000.

12. Пометун О., Фрейман Г. Методика навчання історії в школі. – К.: Ґенеза, 2005. – С.122-132.

13. Учебник - важнейший источник знаний и средство обучения // Студенкин М.Т. Методика преподавания истории в школе. – М.: Владос, 2002. – С.131-142.

14. Маєр Р. Всесвітня історія ХХ століття в українських шкільних підручниках // Доба. – 2005. – 31. – С.29-31.

15. Левітас Ф.Л., Салата О.О. Методика викладання історії. – Харків: Основа, 2006. – С.25-30.

16. Пометун О. Актуальні проблеми шкільного підручника з історії: Запрошення до дискусії // Історія в школах України. – 2003, №2.

17. Терно С. Як обрати підручник? (Поради вчителю) \\ Історія в школах України. – 2004. - №5. – С.17-19.

18. Шкільна історія очима істориків-науковців: Матеріали Робочої наради з моніторингу шкільних підручників історії України. – К.: Видавництво імені Олени Теліги, 2008. – 128 с.

19. Водотика С.Г. Методичні поради по написанню науково-дослідницьких робіт // Вісник Малої академії наук України. - №1 – К, 1998. – С.32-42.

20. Іванисик М.Д. Мала академія наук України: кроки становлення // Вісник Малої академії наук України. – №1. – К, 1998. - С.5-7.

21. МАН: підготовка науково-дослідницьких проектів/ Упор. М.Голубенко. – К.: Ред.. загальнопед. газ., 2005. – 128 с.

22. Методичні рекомендації щодо написання науково-дослідницьких робіт школярів /Упор. Ю.Комісар. – Полтава, 2005. – 74 с.

23. Положення про Малу академія наук учнівської молоді// Інформаційний збірник МОН України. – 2006. - №8-9. – С.50-64.

24. Баханов К. Всеукраїнські олімпади юних істориків: сторінки історії, завдання, підсумки: Методичний посібник для вчителя. -Запоріжжя: Просвіта, 2004. - 216 с.

25. Васильєв О. Про зміст та організаційні форми проведення олімпіади з історії//Історія України. - 2004. - №40. - С.12-16.

26. Всеукраїнська учнівська олімпіада з історії: Матеріали, завдання, відповіді / Упоряд.: А.Жив’юк, Л.Черкаська. - К.: Вид. дім «Шкіл.світ»: Вид. Л.Галіцина, 2006. - 128 с.

27. Гісем О.В. Олімпіадні задачі й творчі завдання. Всесвітня історія (10 клас) / / Історія та правознавство. - 2004. - №9. - С.12-14.

28. Гісем О., Мартинюк О. Інтелектуальні завдання школярів. З досвіду проведення районних учнівських олімпіад з історії / / Історія України. - 2003. - №4. - С.10-14.

29. Готуємось до історичної олімпіади: у 2 ч.- К.: Вид. дім «Шкіл.світ»: Вид. Л.Галіцина, 2006. - ч.І. -128 с.

30. Организация и проведение исторических олимпиад в 6-9 классах: Кн. Для учителя. - М.: Просвещение, 1990. - 95 с.

31. Мокрогруз О. Обласні історичні олімпіади. Завдання та відповіді. Чернігів-2004. 8 клас / / Історія України. - 2004. - №4. - С.17-22.

32. Мурзаков С.А. Историческая олимпиада / / Все ддя вчителя. -2005. - № 5-6. - С.102-105.

33. 10.Черкаська Л. Історичні олімпіади школярів // Історія України. -2004. - №39. - С.18-22.

34. Круцило О., Захарчук В. Атестація педагогічних працівників. – К.: Шкільний світ, 2006.

35. Нікітіна І., Нікітін Ю., Шеліхова В. Шкільне методичне об’єднання. Суспільно-гуманітарний цикл. – Х.: Основа, 2005.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 130; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты