Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Клас 8. Витрати




Рахунки класу 8 "Витрати" призначені для узагальнення інформації про фактичні видатки і витрати установи.

80 "Видатки із загального фонду"

Рахунок 80 "Видатки із загального фонду" призначено для узагальнення інформації про видатки із загального фонду бюджету.

Рахунок 80 "Видатки із загального фонду" має такі субрахунки:

801 "Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи";

802 "Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи".

На субрахунку 801 "Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи" обліковуються фактичні видатки за рахунок коштів державного бюджету на утримання установи та на інші заходи.

У кінці року фактичні видатки списуються на результат виконання кошторису за загальним фондом.

На субрахунку 802 "Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи" обліковуються фактичні видатки, проведені установою за рахунок коштів, одержаних з місцевого бюджету на виконання заходів, передбачених кошторисом даної установи.

У кінці року фактичні видатки списуються на результат виконання кошторису за загальним фондом.

81 "Видатки спеціального фонду"

Рахунок 81 "Видатки спеціального фонду" призначено для узагальнення інформації про фактичні видатки за рахунок спеціального фонду бюджету згідно з кошторисами.

Рахунок 81 "Видатки спеціального фонду" має такі субрахунки:

811 "Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги";

812 "Видатки за іншими джерелами власних надходжень";

813 "Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду".

На субрахунку 811 "Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги" обліковуються фактичні видатки спеціального фонду, проведені за рахунок надходжень, що отримані установою як плата за послуги. На цьому субрахунку обліковуються видатки для проведення додаткової діяльності установою.

На субрахунку 812 "Видатки за іншими джерелами власних надходжень" обліковуються фактичні видатки спеціального фонду кошторису установи у частині інших джерел власних надходжень.

На субрахунку 813 "Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду" обліковуються фактичні видатки спеціального фонду кошторису установи в частині інших надходжень спеціального фонду.

82 "Виробничі витрати"

На рахунку 82 "Виробничі витрати" ведеться облік виробничих витрат.

Рахунок 82 "Виробничі витрати" має такі субрахунки:

821 "Витрати виробничих (навчальних) майстерень";

822 "Витрати підсобних (навчальних) сільських господарств";

823 "Витрати на науково-дослідні роботи";

824 "Витрати на виготовлення експериментальних пристроїв";

825 "Витрати на заготівлю і переробку матеріалів";

826 "Видатки до розподілу".

На субрахунку 821 "Витрати виробничих (навчальних) майстерень" обліковуються витрати на випуск готових виробів у виробничих (навчальних) майстернях, а також видання друкованої продукції та надання послуг.

На дебет субрахунку 821 зараховуються всі витрати на виготовлення виробів, видання друкованої продукції і на надані послуги.

Залишок субрахунку 821 відображає суму витрат незавершеного виробництва продукції (що знаходиться в процесі виробництва).

На субрахунку 822 "Витрати підсобних (навчальних) сільських господарств" обліковуються витрати підсобних сільських і навчально-дослідних господарств. Облік витрат ведеться окремо за галузями господарства (тваринництвом, рослинництвом), за їх видами. Щодо рослинництва ведеться окремо облік витрат на рільництво, овочівництво, садівництво. При потребі облік може бути організовано за окремими культурами (зерном, овочами, картоплею тощо). Щодо тваринництва обліковуються окремо витрати на велику рогату худобу, вівчарство, свинарство тощо.

На субрахунку 822 обліковуються усі витрати виробництва, а також витрати, що сталися внаслідок падежу молодняку тварин.

На субрахунку 823 "Витрати на науково-дослідні роботи" обліковуються витрати на виконання науково-дослідних і конструкторських робіт з підприємствами і установами. У вартість робіт включаються всі видатки, пов'язані з виконанням теми (роботи), у тому числі й витрати на придбання спецобладнання, необхідного для проведення робіт. Спецобладнання, придбане для виконання науково-дослідних і конструкторських робіт, обліковується в складі витрат незавершеного виробництва (за дебетом субрахунку 823).

До дебету субрахунку 823 відносяться всі витрати на виконання науково-дослідних робіт. Залишок за субрахунком 823 на кінець року може бути за незакінченими роботами.

Фактична вартість виконаних науково-дослідних робіт і зданих замовникам списується з кредиту субрахунку 823 у дебет субрахунку 723 "Реалізація науково-дослідних робіт".

На субрахунку 824 "Витрати на виготовлення експериментальних пристроїв" обліковуються витрати на виготовлення різних експериментальних пристроїв (установок, зразків машин і приладів, стендів для випробування) для проведення наукових дослідів за роботами, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету.

На субрахунку 825 "Витрати на заготівлю і переробку матеріалів" обліковуються операції із заготівлі і переробки матеріалів господарським способом (пошиття білизни, заготівля палива, переробка овочів тощо). На цьому субрахунку відображається собівартість заготовлених і перероблених матеріалів. На дебет субрахунку 825 зараховуються всі видатки, пов'язані із заготівлею і переробкою матеріалів, їх вартість, а також видатки на доставку, зберігання тощо. Після завершення заготівлі або переробки того чи іншого виду матеріалів складається акт за підписом відповідних осіб, у якому зазначаються кількість цінностей, одержаних при переробці або від заготівлі, витрати на ці роботи та їх собівартість. Акт затверджується керівником установи і є документом, що дає право на списання з цього рахунку сум витрат після оприбуткування одержаних цінностей за відповідними рахунками.

На субрахунку 826 "Видатки до розподілу" обліковуються витрати, які в момент їх виникнення не можуть бути віднесені безпосередньо на певний вид робіт (об'єкт) або на собівартість певного виду виробів чи продукції, якщо виробляється декілька їх видів.

83 "Інші витрати"

На субрахунку 831 "Інші витрати установ" ведеться облік витрат, які не відображені на рахунках 80 - 82, зокрема витрати за фінансовими інвестиціями, які оцінюються за амортизованою собівартістю (на суму амортизації премії).

За дебетом субрахунку 831 "Інші витрати установ" відображається сума визнаних витрат, за кредитом - списання на рахунок 43 "Результати виконання кошторисів".


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты