Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №17




Тема: Об’ємне та вагове дозування.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для дозування матеріалів.

Пояснити:принцип дії живильників та дозаторів.

Тип заняття:лекція.

Література: Ільєвич А.П. «Машины и оборудование для заводов по производству керамики и огнеупоров» М., Вища школа, 1979р. Глава 15-16.

Константопуло Г.С. «Механическое оборудование заводов железобетонных изделий и теплоизоляционных материалов.» М., Вища школа, 1988р. Глава 13 §44.

План лекції

1. Об’ємне та вагове дозування. Будова, робота, принцип дії та технічні характеристики об’ємних дозаторів: тарільчастих, гвинтових, секторних, стрічкових, пластинчастих та інших. Визначення продуктивності.

2. Будова, робота, принцип дії та технічні характеристики автоматичних вагових дозаторів періодичної та безперервної дії. Регулювання параметрів.

 

1. Живильниками називають машини, які забезпечують рівномірну подачу матеріалу на транспортуючі установки, в дозуючі пристрої і в агрегати для переробки.

Дозаторами називають машини і пристрої, які забезпечують безперервну або періодичну подачу матеріалу в заданих кількостях. Дозатори в залежності від способу дозування поділяються на об’ємні та вагові. Від точності дозування компонентів залежить відсотковий склад складних сировинних сумішей і якість готової продукції. Об’ємні досить прості по будові, дозволяють легко і в широких межах регулювати кількість матеріалу, що дозується, але не забезпечують великої точності дозування. Вагові дозатори забезпечують високу точність дозування компонентів, але конструктивно значно складніші об’ємних.

Тарільчасті (дискові) живильники служать для рівномірної подачі сипучих і кускових матеріалів, які мають розмір кусків до 150мм. Тарільчастий живильник складається із тарілки (диску) 7, яка обертається від приводу на вертикальному валу 8. Живильник розміщений під бункером 5, на відкритий розвантажувальний патрубок 4 якого надітий патрон 3. Матеріал вільно висипається на тарілку і розміщується на ній під кутом природного відкосу у вигляді усіченого конусу, найбільші розміри якого залежать від радіусу патрону і висоти шару матеріалу. Над тарілкою встановлений скребок 2, який при обертанні диску скидає набігаючий матеріал в тічку 1.

Рис 1 Тарілчастий живильник

Гвинтові живильники представляють собою короткі гвинтові конвеєри і служать для рівномірної подачі порошкоподібних і сипучих матеріалів. Живильник складається із герметичного кожуху 2 і валу 4 з гвинтовою поверхнею 3. кожух завантажувальним отвором примикає до випускної тічки бункеру 1. Вал обертається від приводу і лопатями продвигає матеріал до розвантажувального отвору 5.

Рис 2 Гвинтовий живильник

Для подачі порошкоподібних і зернистих матеріалів застосовують секторні живильники. Секторний живильник представляє собою втулку на валу 3 з двома торцевими стінками 6 і радіальними перегородками 2, які утворюють барабан без циліндричної поверхні. Барабан поміщений в циліндричному кожусі 4 обертається від приводу 7. кожух має впускний отвір 5, яким примикає до бункеру, і випускний 1, під яким встановлюється направляюча тічка або транспортуючий пристрій.

Рис 3 Секторний живильник

Стрічкові живильники служать для рівномірної подачі сипучих і кускових матеріалів (з крупністю кусків до 50мм) в перероблюючи машини або транспортуючі пристрої. Стрічковий живильник представляє собою короткий стрічковий конвеєр 3, встановлений безпосередньо під бункером так, що відкритий патрубок або тічка бункера 2 обмежені з трьох сторін, а матеріал, що вільно висипається із бункеру лежить на стрічці живильника.

Рис 4 Стрічковий живильник

Пластинчаті живильники відрізняються від пластинчатих конвеєрів лише малою довжиною і наявністю в схемі храпового механізму. Дякуючи великій конструктивній міцності і високій продуктивності пластинчаті живильники використовують для живлення щокових та конусних дробарок з крупно кусковим матеріалом. На схемі представлений пластинчатий конвеєр для глини, який застосовується для виробництва керамзиту. Над пластинчатою стрічкою 5 живильника встановлений ящик 4. Перегородки 2 і 3 утворюють ємкості, які завантажуються матеріалом. Так як днищем ящика являється стрічка, то при її русі матеріал із-під перегородок рухається у вигляді двох шарів, товщина яких визначається висотою підйому відповідних перегородок.

Рис 5 Пластинчатий живильник

2. Автоматичні вагові дозатори найбільш точно зважують необхідну кількість матеріалів, які входять в склад маси або шихти, і тим самим вказують суттєвий вплив на якість кінцевого продукту. Крім того вони дозволяють скоротити час циклу, здійснити комплексну механізацію виробничих процесів, скоротити ручну працю.

Автоматичний дозатор АВДІ-425 для інертних матеріалів складається із вагового бункеру 4, підвішеного до важелів 8 вагової системи і закритого знизу затвором 3 з важелями 2 і пневмоциліндром 1, із завантажувальних пристроїв з затворами 7 і пневмоциліндрами 9 і із циферблатного показника 6 з механізмом зважування і механізмом автоматичного управління. Циферблатний показник опирається на балку 5, а весь дозатор підвішений до опорної рами 10.

 

 

Контрольні запитання:

1. Яке обладнання називається живильниками?

2. Що собою являють дозатори?

3. В чому заключається різниця між об’ємним та ваговим дозуванням?

4. Яка будова, робота, принцип дії та технічні характеристики об’ємних дозаторів: тарільчастих, гвинтових, секторних, стрічкових, пластинчастих живильників? Визначення продуктивності

5. Яка будова, робота, принцип дії та технічні характеристики автоматичних вагових дозаторів періодичної та безперервної дії. Регулювання параметрів.



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты