Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завадостійкість і вірогідність




Завадостійкість ЛЗ визначає її здатність зменшувати рівень завад, які створюються у зовнішньому середовищі та на внутрішніх провідниках. Завадостійкість залежить від типу фізичного середовища, яке використовується, а також від екрануючих і засобів самої лінії. Найменш завадостійкими є радіолінії, високою завадостійкістю - волоконно-оптичні кабелі - вони малочутливі до зовнішнього електромагнітного випромінювання. Зазвичай для зменшення перешкод, що з’являються через зовнішні електромагнітні поля, провідники екранують і скручують [1, 4].

Перехресні наведення на ближньому кінці (Near End Cross Talk, NEXT) визначають завадостійкість кабелю до внутрішніх джерел перешкод, коли електромагнітне поле сигналу, переданого виходом передавача по одній парі провідників, наводить на іншу пару провідників сигнал завади. Якщо до другої пари буде підключений приймач, то він може прийняти наведену внутрішню заваду за корисний сигнал. Показник NEXT, виражений у децибелах, дорівнює

10×log (Рвихнав),

де Рвих, Рнав - потужності вихідного та наведеного сигналу відповідно.

Чим менше значення NEXT, тим кращий кабель. Так, для скрученої пари п’ятої категорії показник NEXT повинен бути менше -27дБ на частоті 100Мгц.

Показник NEXT звичайно використовується до кабелю, що складається з кількох кручених пар, оскільки в цьому випадку взаємонаведення однієї пари на іншу можуть досягати значних величин. Для одинарного коаксіального кабелю цей показник не має сенсу, а для подвійного коаксіального кабелю він також не застосовується внаслідок високого ступеня захищеності кожної жили. Оптичні волокна також не створюють будь-яких помітних перешкод одне одному.

У зв'язку з тим, що в деяких нових технологіях використовується передача даних одночасно по декількох кручених парах, останнім часом став застосовуватися показник PovserSUM, що є модифікацією показника NEXT. Цей показник відбиває сумарну потужність перехресних наведень від усіх передавальних пар у кабелі.

Вірогідність передачі даних характеризує ймовірність спотворення для кожного переданого біта даних. Іноді цей же показник називають інтенсивністю бітових помилок (Bit Error Rate, BER). Величина BER для каналів зв'язку без додаткових засобів захисту від помилок (наприклад, для кодів що самокоректуються або протоколів з повторною передачею перекручених кадрів) складає, як правило, 10-10 -10-10, в оптоволоконних ЛЗ: 10-9. Значення вірогідності передачі даних, наприклад, у 104 говорить про те, що в середньому з 104 біт спотворюється значення одного біту. Спотворення біт відбуваються як за рахунок завад на ЛЗ, так і через спотворення форми сигналу обмеженою смугою пропущення лінії. Тому для підвищення вірогідності переданих даних потрібно підвищувати ступінь завадостійкості ЛЗ, знижувати рівень перехресних наведень у кабелі, а також використовувати більш широкополосні ЛЗ [1 - 4].

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты