Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СИСТЕМИ НЕБЕСНИХ КООРДИНАТ




1. Горизонтальна система координат.

В горизонтальній системі координат використовують АЗИМУТ та ВИСОТУ світила. Азимут і висоту вимірюють в градусах: азимут від 0 до 3600, висоту від 0 до +900 ( над горизонтом) і від 0 до -900 ( під горизонтом).

Недоліком ціє системи координат є те, що кожна з координат світила безперервно змінюється внаслідок обертання небесної сфери.

2. Перша екваторіальна система координат.

У цій системі використовують годинний кут світила t і його схилення δ

ГОДИННИЙ КУТ світила m вимірюється від точки Q уздовж небесного екватора в бік заходу кола схилення світила.

СХИЛЕННЯ світила m відлічують від небесного екватора уздовж кола схилень до світила. Годинний кут вимірюється в годинах, хвилинах, секундах. Схилення вимірюють від 00 до + 900 у північній півкулі небесної сфери і від 00 до - 900 у південній півкулі.

3. Друга екваторіальна система координат.

У цій системі використвовують такі координати: пряме піднесення світила α і його схилення δ.

ПРЯМЕ ПІДНЕСЕННЯ відлічують від точки весняного рівнодення вздовж небесного екватора назустріч видимому обертанню небесної сфери до кола схилення світила. Вимірюють α в годиннах, хвилинах, секундах.

СХИЛЕННЯ СВІТИЛА вимірюють так само, як і в першій еква торіальній системі небесних координат.

 

 

3. РУХ СОНЦЯ ТА СВІТИЛ

Щодня, піднімаючись із-за горизонту в східній стороні неба, Сонце проходить по небу і знов ховається під горизонт на заході. Для жителів Північної напівкулі цей рух відбувається зліва направо, для південців – справа наліво. Опівдні Сонце досягає найбільшої висоти, тобто кульмінує, це верхня кульмінація Сонця. У середніх широтах нижня кульмінація Сонця,

яка відбувається опівночі не видна. А ось за Полярним кругом, де Сонце влітку іноді не заходить, можна наблюдати і верхню, і ніжнюю кульмінації. Сонце переміщується серед зірок з заходу на схід по великому кругу небесної сфери який називається ЕКЛІПТИКОЮ.

 
Повний оберт по екліптиці сонце зробить за 365 2422. Проміжок часу між двома проходженнями центра сонця через точку весняного рівнодення називається тропічним роком.

Весна: Риба, Овен, Телець

Літо: Близнюки, Рак, Лев

Осінь: Діва, Терези, Скорпіон

Зима: Стрілець, Козерог, Водолій

 

Полуденна висота сонця в день сонячного рівнодення на даній північній широті

h=90-

В день літнього сонцестояння

h =90- +23°26¢

В день зимового сонцестояння

h =90- -23°26¢

 

Період обороту по екліптиці називається ЗОРЯНИМ РОКОМ.

 

Екліптика і небесний екватор перетинаються під кутом 23o 27' в точках весняного і осіннього рівнодення.

 

 

ЛЕКЦІЯ 3.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты