Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


А-силіконы.




При затвердінні матеріалів даної групи йде специфічна реакція полімеризації, при якій не відбувається утворення побічних продуктів. Відрізняючись від поліконденсації, реакція приєднання не створює низькомолекулярний продукт, а є іншим виглядом полімеризації, тому на сьогоднішній день – це самі розміростабільний матеріали.

А-силіконові відтискні матеріали виробляються у всій в'язкості і застосовні для всієї техніки зняття відтисків. Типовою для них є однакова пастоподібна консистенція каталізатора і базової речовини, що забезпечує точність дозування і зручність змішування. Швидкість полімеризації залежить від температури – чим вище температура, тим вище швидкість полімеризації.

Не можна сполучати при знятті відтиску С-силікони і А-силікони, оскільки немає жодної адгезії між шарами.

А-силікони призначені для зняття одинетапних або двофазних відтисків, деякі маси забезпечують повноцінне і чітке відображення протезного ложа в реальних умовах порожнини рота за наявності вологи і крові, можуть застосовуватися при виготовленні протезів при частковій і повній відсутності зубів. Виражена тиксотропність деяких матеріалів дає можливість працювати на верхній щелепі також легко, як і на ніжній, не боячись, що матеріал стече вниз при нанесенні його з шприца. Цей же матеріал можна використовувати для знімних протезів при перебазуванні. Властивості гідрофільності зберігаються і після полімеризації матеріалу, що дозволяє легко відливати високоточні моделі.

Надзвичайно важливим чинником є значно менша токсичність А-силіконов в порівнянні з С-силіконамі. Характерні для С-силіконов паління, пощипування, почервоніння слизової оболонки порожнини рота при використанні А-силіконов практично не зустрічаються.

Найбільше широко подані на вітчизняному ринку А-силіконові маси:S1,S1 soft (Германия); Президент, Пермагум (Швейцария); Формазил-А, Контраст, Силапласт, Силасофт (Германия); Вигален (Россия); Экспресс, Репросил (США); Септофлекс (Франция); Сиэласт 20,21 (Украина).

Нові відтискні матеріали Силітна основі винілсилоксанових каучуків були розроблені в Росії. Час їх затвердіння по технічним характеристикам в ротовій порожнині рівняється 2-3 хв.

Сіеластскладається з пасти і рідких каталізаторів. Крім основного компонента паста містить наповнювачі, барвники, речовини, що коригують запах і смак. Сиэласт-05 призначений для одержання подвійного відтиску.

Одним із кращих представників силіконових відтискних матеріалів є японський Экзафлекс, що містить дві основні пасти (жовтого і блакитного кольору).

Відомі набори силіконових паст Кольтекс/Кольтофлекс (Швейцарія) багатоцільового призначення, Кнетон/Ситран і Цафо-Тевезил (Німеччина). Силіконові відтискні системи Детасил і Силасоф (Німеччина) також мають картриджне розфасування. Вони рівномірно видавлюються з картриджів. Пріоритет використання автоматичного змішування двох паст належить канадській фірмі "ЗМ", що випускає силіконову відтискну систему ЗМ Експресс з часом затвердіння основної і корригирующей пасти по 6 хв, а паста, що швидко-твердіє - 4 хв.

Пасти Резидента (Німеччина) через добу після одержання відтиску мають невеличкі об'ємні зміни рівні 0,14-0,60%. Вінілсиліконовий відтискний матеріал Гидросил(США) затвердіває протягом 5-5,5 хв, має залишкову деформацію 0,2-0,5%. Регисил(США), призначений для оклюзійних відтисків, швидко твердіє (2-3 хв ), має усадку 0,2%.

Силіконові матеріали рекомендується застосовувати при виготовленні коронок, вкладок, мостовідних протезів з металокераміки і фарфору, дугового протезування.

 

Переваги силіконових відтискних мас:

• Хороша адгезія до відтискної ложки і відмінна – між шарами;

• Досить точні у відтворенні дрібних деталей;

• Недорогі для традиційної двохетапної техніки;

• Застосовуються для здобуття відтисків при виготовленні високоточних протезів;

• Нейтральні за смаком і запахом.

Впливати на швидкість схоплювання даного матеріалу можна каталізатором, зменшуючи або збільшуючи його кількість.

Недоліки:

• Матеріали вимагають відливання моделі протягом години, деякі матеріали – через 2 години, але (в крайньому випадку) не більше ніж через 24 години;

• Застиглі матеріали бояться тиску, оскільки можуть змінитися розміри моделі;

• Дають усадку при тривалому зберіганні;

• Вимагають ретельного перемішування різнорідної бази і каталізатора;

• Високогідрофобні, вимагають контролю при відливанні;

• Володіючи великою гігроскопічністю, поглинають вологу з повітря, змінюючи свої властивості, тому ємності з отверджувачем треба після використання відразу закривати;

• За наявності в рідині кристалічних утворень небажано використовувати даний матеріал;

• Рекомендується замочування в мильних розчинах перед відливанням моделі;

• Небажано відливати модель по відтиску другий раз.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты