Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗДІЛ 2. ПРОЕКТ ЗАХОДІВ




 

3.1. Аналіз результатів дослідження
Спираючись на результати дослідження можна зробити висновок, що об´єкт озеленення являє собою прямокутну ділянку, яка належить даній тереторії без деревної і чагарникової рослинності, за винятком насадження ялини, організованого власником.
Виходячи з побажань замовника та специфіки роботи мотелю проект благоустрою та озеленення території передбачає розміщенння додаткових будівель і споруд, майданчиків, прокладання дорожньо-стежкової мережі, створенння декоративних насаджень з відповідним асортиментом порід.
Для зручності перебування клієнтів на території необхідне функціональне зонування, яке повинне передбачати створення різних зон, як для пасивного, так і для активного відпочинку.
Суттєвим недоліком організації території є відсутність належного освітлення, яке має забезпечувати безпечний рух відвідувачів у темний період доби. Тому слід розробити схему освітлення території.
В загальному розміщення території дослідження сприятливе для росту зелених насаджень та відпочинку відвідувачів, оскільки район віддалений від промислових структур, для нього характерний низький рівень транспортного руху, і відповідно низький рівень загазованості і запиленості повітря.
Для підвищення іміджу мотелю та забезпечення більшої конкурентоздатності насадження, які проектуються повинні мати естетичний вигляд, а благоустрій відповідати сучасним нормам та організовуватися з використанням сучасних технологій.

3.2. Напрямки та шляхи вдосконалення досліджуваного об’єкту
Основними напрямками вдосконалення досліджуваного об’єкту є:
- зонування території;
- створення нових декоративних насаджень;
- організація благоустрою території .
Зонування території дозволить раціонально використовувати простір і створити сприятливі умови для відвідування і відпочинку клієнтів.
При розробці функціональних зон, насамперед, враховуються побажання замовника. Власник мотелю має на меті розмістити на даній території басейн критого типу, тенісний корт, волейбольну площадку, площадку для верхової їзди, а також невелику ділянку для дитячих розваг. Біля бару планується організувати місце для зовнішнього відпочинку. У зв´язку з цим функціональне зонування території передбачає створення таких зон: декоративна зона, яка розташована біля головного входу в мотель; зона пасивного відпочинку, яка розміщена біля мотелю зі сторони бару; далі проектується спортивна зона, яка включає в себе басейн, тенісний корт, волейбольну площадку і площадку для верхової їзди; зона для різних господарських цілей знаходиться на задньому дворі мотелю.
Створення нових насаджень проводимо шляхом висаджування деревних рослин, чагарників, влаштування газону і квітників, а також декоруванням виткими рослинами.
Формування ландшафтів здійснюємо за допомогою застосування різних типів і форм рослинних насаджень:
· груп – окремих самостійних композицій дерев і чагарників;
· солітерів – одиничних посадок;
· живоплотів – зімкнутих або щільних посадок дерев або чагарників;
· лугів і газонів – відкритих просторів, покритих трав'янистою росли-нністю;
· квітковим оформленням ділянки: рокаріями.
Асортимент рослин підбираємо у відповідності до грунтово-кліматичних умов району, а також враховуючи специфіку ділянки.
Оскільки квіткове оформлення буде представлене лише рокаріями, намагаємося збагатити кольорову гаму насаджень шляхом введення декоративно квітучих чагарників та декоративних сортів деревних рослин.
На передньому плані запланована рядова посадка робінії псевдоакації, сорт ‘Frisia’, яка протягом всього вегетаційного періоду прикрашена золотистим листям, яке розміщується ярусами на розкидистих гілках.
Ефектно буде виглядати клен гостролистий, сорт ’Royal Red’ серед березового насадження. Листки у нього під час розпускання – пурпурові, літом – темно-пурпурові, а восени – оранжеві чи яскраво червоні ( рис. 3.1).

 

Рис 2.8 Пету́нія (Petunia) — (лат. Petunia від фр. petun — тютюн) — рід трав'янистих або напівчагарникових рослин, розміром може виростати від 10 сантиметрів до 1 метра. Петунії — це однорічні та багаторічні трави (більшість видів), а також кущі або півкущі. Однорічна рослина. Широко використовується для оформлення клумб, рабаток, бордюрів, ваз, балконів, груп на газонах, посадок великими масивами. Стебло спочатку тонке прямостійне, а потім сланке, густогіллясте, довжиною 20-75 см, опушене. Цвіте надзвичайно пишно і рясно від червня до пізньої осені. Квітки петуній — поодинокі прості або махрові, 5-10 см у діаметрі, воронкоподібні, запашні, різного забарвлення, смугасті: від білого до темно-червого та фіолетового. За різними даними виділяють від 15 до 40 видів петуній. Найширше застосування петунії знаходять як декоративні квіти — їх використовують в озелененні. Розмноження переважно насінням. У домашніх умовах вирощування розсади петунії ускладнюється недостатнім освітленням, тому для посіву потрібно брати насіння з великим запасом. Чим раніш висіяти насіння, тим раніш заквітнуть рослини. Якщо є можливість дати сіянцям підсвічування, то можна сіяти вже в лютому. У звичайних умовах оптимально сіяти в другій половині березня. Важливим фактором також є ґрунт, у який вони будуть поміщені, і підтримка його оптимальної вологості. Для такого насіння потрібна пухка легка і живильна земля, яка легко всмоктує воду. Верхній шар товщиною близько 1 см бажано просіяти, щоб насіння рівномірно лягло на ґрунт. Насінини, змішані із сухим піском, висипають на добре пролитий водою за добу до посіву ґрунт. Потім оприскують, накривають склом і залишають при температурі 20 — 23 °С. Сходи з'являються через 7-10 днів і вимагають особливої уваги. Тепер їх потрібно обприскувати щодня і не менше двох разів у день (ранком і ввечері) перевертати скло. У цей момент сходам потрібна висока вологість, але надлишок вологи в ґрунті викликає їхню загибель від «чорної ніжки». Коли сходи підростуть і з'явиться перший лист, скло можна буде зняти. Якщо сходи починають гинути, їх потрібно присипати сухим піском, зменшити полив і швидше розпікувати. У квітні розсаду переносять у парники. Посадку в ґрунт на постійне місце роблять після закінчення весняних заморозків, витримуючи між рослинами відстань 30-40 см. У балконній шухляді, контейнері або вазі відстань можна зменшити до 15 — 20 см. Пересаджування переносять добре. Краще росте на сонячних ділянках. Цвітіння петунії настає на 70-75 день після посіву, великі сорти квітів зацвітають на 10-15 днів пізніше. Сорти з махровими квітками при розмноженні насіннями дають тільки 40-50% махрових рослин, тому їх частіше розмножують живцями.

 

Рис 2.9 Віола, фіалка триколірна, братки, фіалка Вітрокка лат. Viola tricolor. Багаторічна сільноветвящіхся рослина сімейства Фіалкові. Використовують як дворічник, а іноді й однорічник.

Представник сімейства фіалкових. Рослина висотою 20 - 25 см з великими квітками різних форм і забарвлень. Сорти крупноцветной садової віоли є складними гібридами.

Так, фіалка триколірна (віола тріколер) з'явилася в результаті багаторічної селекційної роботи фахівців і аматорів-квітникарів.

Вважають, що прості братки прийшли в сад з Англії. Їх прабатьки - дикі фіалки (віола тріколер і Люті). Хоча квітникарі з давніх пір добре знали ці польові квіти, перші серйозні спроби окультурити їх були зроблені лише на початку XIX століття.

У 1813 р лорд Гембьер зібрав дикі сіянці навколо своїх володінь для садівника містера Томсона, якого згодом називали «батьком братків». Томсон, маючи в своєму розпорядженні насіння різних видів і різновидів віола, відразу ж занурився в роботу. Через 4 роки йому вдалося вивести рослини з більш великими квітками, які він назвав на честь своєї господині Леді Гембьер.

Ця крихітна в порівнянні з сучасними сортами віола здавалася тоді неймовірно величезною. Покращуючи її, селекціонер отримував все більш великі квіти. Проте всі вони були одноколерних. У 1830 р Томсон в степу знайшов досі не зустрічається йому різновид з різнокольоровими плямами.

 

 

Рис 3.0 Хоста «Революшн» лат. Hosta Revolution. Кустообразно багаторічник. Відмінність сорту «Революшн» є колір листя. По краях вони темно-зелені, а ближче до центру молочно-білі в темну цяточку. Рослина шірокорастущее - до 60 см в ширину, в той час як висота його не перевищує 40 см. Найкращим місцем для висадки буде півтінь з помірно вологої, глиняного грунтом. Не терпить пересихання грунту, висаджений на сонці, вимагає постійного поливу. Квіти лавандового відтінку на високих квітконосах. Цвіте пізно, починаючи з середини літа і до кінця вересня. Листя хости часто використовуються у флористиці, для оформлення букетів.



Рис 3.1 Клен гостролистий ‘Royal Red’
Вздовж волейбольної площадки пропонуємо висадити горобину арію, сорт ‘Lutescens’ – дерево висотою 6-12 м. і діаметром крони 4-6 м. з оранжевими їстівними плодами. При розпусканні листки у даного виду – кремово-жовті з білим опушенням, пізніше сіро-зелені, а восени світло-жовті.
Ранньою весною будуть радувати своїм рясним цвітінням яблуні сорту ‘Wintergold’, висаджені на задньому плані території.
У якості солітера на газоні обрано магнолію Суланжа ‘Alexandrina’ (рис. 3.2), яка зацвітає у квітні до появи листків великими біло-рожевими квітами. Біля водойми рекомендуємо вербу цільнолисту ‘Pendula’ на штамбі (рис. 3.3).

Рис.3.2 Магнолія Суланжа Рис 3.3 Верба
Серед декоративно квітучих чагарникових видів можна відмітити хеномелес красивий ‘Nivalis’, кольквіція приємна, дейція рожева, форзиція проміжна ‘Spectabilis’, різні види спірей. Для озеленення використовуємо також різні види барбарису Тунберга (рис. 3.4), ялівець горизонтальний, кипарисовик Лавсона. Для декорування решітки висаджуємо жимолость японську ‘Aureoreticulata’.
Біля головного входу біля туї західної висаджуємо тую західну сорт ‘Rheingold’, який характеризується тьмяно-золотистим кольором, який на зиму стає мідним.


 

Рис. 3.4 Сорти барбарису Тунберга
Квіткове оформлення території представлене рокаріями, які влаштовуємо біля головного входу у мотель і на ділянці біля кафе між альтанками. Зелену основу гірки будуть складати карликова форма сосни гірської, кипарисовик тупий ‘Nana Gracilis’, кипарисовик Лавсона ‘Minima Aurea’. З квіткових грунтопокривних рослин використовуємо флокс шиловидний, арабіс війчатолистий, чебрець квітучий, дзвіночки Пожарського та інші види. Рослини підбираємо так, щоб рокарій виглядав привабливо цілий рік, враховуючи різні терміни цвітіння квіткових рослин, вигляд рослин у зимовий період. У природі рослини вкорінюються в тонкому шарі бідного на перегній ґрунті, тому потрібно слідкувати, щоб грунт не був перенасичений поживними речовинами. В таблиці3.1 наведено терміни цвітіння квіткових рослин, які використовуємо для створення рокаріїв. Окремі камені, групи каменів або кам’яні комплекси розміщуємо так, щоб їхня присутність здавалась цілком природньою.
Біля водойми пропонується висадити горлянку повзучу ‘Burgundy Glow’ (Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’) і астильбу голу (Astilbe glaberrima).
На території влаштовуємо звичайний садово-парковий газон. Спосіб створення газону – посів насіння газонних трав, використовуючи травосуміш з насіння таких трав, як тонконіг лучний і райграс пасовищний.

 

 

Таблиця 3.1
Терміни цвітіння квіткових рослин

№ п\п Назва виду (українська / латинська) Забарвле-ння квітів Терміни цвітіння
Арабіс війчатолистий / Arabis blepharophylla Темно-рожеве Травень
Дзвіночки Пожарського / Campanula poschaskyana Голубе Липень- серпень
Крокус ‘Joan of Arc’ / Crocus ‘Joan of Arc’ Біле Кінець квітня
Крокус ‘Little Dorrit’ / Crocus ‘Little Dorrit’ Фіолетове Кінець квітня
Крокус прекрасний/ Crocus speciosus Бузкове Вересень- жовтень
Молодило павутинне / Sempervivum arachnoideum Малиново-червоне Червень- липень
Молочай міртолистий / Euphorbia myrsinites Жовто-зелене Травень
Очиток Еверса / Sedum eversii рожеве Червень
Очиток товстолистий / Sedum dasyphyllum Біле Червень
Флокс шиловидний ‘Apple Blossom’ / Plox subulata ‘Apple Blossom’ Рожеве Травень- червень
Хоста Зібольда ‘Elegans’ / Hosta sieboldiana ‘Elegans’ Біле з рожевим відтінком Липень- серпень
Хоста вздута‘Thomas Hogg’ / Hosta ventricosa ‘Thomas Hogg’ Фіолетове Липень- серпень
Чебрець повзучий / Thymus serpyllum Фіолетове Червень- липень

 

Важливим напрямом з вдосконалення даного об´єкту є також благоуст-рій території, що передбачає розмітку дорожньо-стежкової мережі та майданчиків, огородження території, освітлення території, встановлення малих архітектурних форм.
Дорожньо-стежкова мережа – найбільш важливий елемент благоустрою.

При її проектуванні враховуємо функціональне призначення доріг, характер їх покриття та зручність в експлуатації. На даному об´єкті основна доріжка сполучає будівлю мотелю з басейном і приміщенням кінно-спортивної площадки. Додаткові доріжки ведуть до тенісного корту і волейбольної площадки.
Дорожнє покриття має забезпечувати необхідну міцність та шорсткість поверхні, не пилити, бути економічним в експлуатації, мати високі декоративні якості. Для мощення доріжок використовуємо тротуарну плитку і натуральний камінь. На рис. 3.5 зображено технологію укладання тротуарної плитки.


 

Рис 3.5 Технологія укладання тротуарної плитки
Замовник сам обирає вид тротуарної плитки і натурального каменю серед тих, які йому пропонуються.
Оскільки територія огороджена частково, необхідно продовжити огородження, відділяючи, при цьому, площадку для верхової їзди від решти території. Для відмежування використовуємо різні види дерев´янної огорожі.
Зона активного відпочинку об´єднує в собі територію будівлі критого басейну, тенісного корту, волейбольну площадку та площадку для верхової їзди.
Світлотехніка в наші дні — важливий компонент функціональної організації середовища перебування сучасної людини. Правильно спроекто-ване освітлення — це не тільки комфорт і безпека людей у темний час доби, але й потужний інструмент у руках архітектора, що дозволяє моделювати різні аспекти естетичного сприйняття міського середовища.
При виборі світильників для зовнішнього освітлення важливими є декілька критеріїв. Насамперед – це дизайн і співвідношення із зовнішньою архі-тектурою, адже саме ці якості будуть на виду у відвідувачів. А також розміри і світлороздільність світильників. Ці показники визначають кількість і схему розміщення пристроїв на території.
На території заплановані наступні види освітлення: функціональне, декоративне і святкове освітлення.
Функціональне освітлення - це в першу чергу безпека і довговічність, а також зручність в експлуатації й обслуговуванні. Даний тип освітлення використовуємо біля головного входу, на головних доріжках, площадках, автостоянці.
Для позначення дорожньо-стежкової мережі використовуємо супровідне освітлення – вздовж доріжок встановлюємо світлові стовпчики. Для цього використовуються світильники середньої потужності, що розташовуються на висоті одного-півтора метри.
Для тенісного корту, площадки для верхової їзди, а також автостоянки використовуємо заливне освітлення, що створює яскравий фон. Такий фон утвориться за допомогою натрієвих, металево-галогенних або ртутних ламп. На автостоянці ліхтарі встановлюються на висоті 3 метри, на тенісному корті – 7 метрів. Для освітлення площадки для верхової їзди встановлюємо на будівлі прожектор. Дуже важливо уникати шкідливого для очей різкого світла. Тому вибираємо світильники з матовими плафонами, що розсіюють світло.
Декоративне освітлення використовуємо біля головного входу в мотель для виділення рокарію у вечірні години, для підсвітки деревних груп. Також декоративне освітлення буде присутнім на ділянці біля кафе і вздовж рядової посадки робінії. У цю групу входять світильника-крихітки висотою 0,3 -- 0,5 метри, міні-прожектори, «водяники» - ліхтарі для штучних водойм. Ліхтарі спрямованого освітлення розміщені на землі, можуть виділяти крону дерев, акцентувати увагу на альпійській гірці.
Святкове освітлення – містить у собі ошатне підсвічування фасадів, дерев і різних елементів ділянки при проведенні свят або торжеств. Таке підсвічування допоможе створити неповторну атмосферу свята і зробить незгладиме враження на клієнтів. Тому його використовуємо саме в тих місцях, де можуть проходити святкування – біля кафе. Святкове освітлення створюємо за допомогою гірлянд і світлових шнурів.
Роботи по влаштуванню системи освітлення включають: викопування траншей під електричні кабелі, прокладання кабелів, підготовку площадок під встановлення світильників, встановлення світильників, виключателів і розеток, монтаж розвідного щитка.
Кожен вид освітлення впливає на інші, таким чином, важливо розглядати їх разом. Різні види освітлення можуть підтримувати або руйнувати один одного. Використані грамотно, вони можуть бути об'єднані - акцентуюче освітлення, може використовуватися як загальне освітлення вулиці, і навпаки. Для сучасного освітлення важливе розуміння того, що все, що сприймає людське око, повинне бути включене у світлове рішення простору. Кожний з перерахованих видів освітлення при цьому є частиною створюваної світлової картини.
Характер відвідування об’єкту зумовлює розташування в них значної кількості малих форм архітектури і предметів обладнання, які активно впливають на вирішення багатьох функціональних, інженерних та естетичних завдань і часто визначають якість цілого ансамблю.
Паркові меблі – необхідна конструктивна та декоративна частина благоустрою.
Стаціонарні і переносні лавки, столи, урни є найбільш чисельними і універсальними предметами обладнання.
Для зручності перебування в мотелі недалеко від головного входу організовуємо автомобільну стоянку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 207; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты