Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Економічна оцінка вирощування капусти білоголової




Вихід із кризового стану економіки України, що має місце в наш час може бути тільки в оперативному по часу і компонентному по якості становленні ринкових відносин господарювання на макро- та мікро рівнях. Ринкова організація виробництва і маркетингу продукції – жорстка система виробничих відносин, але альтернативи їй немає, нічого досконалішого цивілізація більш не створила.

Основу ринкових відносин складають: приватна по змісту власність та засоби виробництва і вироблена продукція, свобода підприємництва, мінімальні прямі втручання держави та інших владних структур в господарську діяльність, компетентне регулювання цих відносин, максимальний розвиток заохочення всіх у високоефективній праці для підвищення рівня життя на базі проти затратного (на одиницю виробленої продукції) механізму господарювання.

В умовах становлення та розвитку ринкових відносин у АПК на мікро- та макрорівнях найбільш гостро стоять завдання формування проти затратного механізму господарювання, найбільш ефективного використання екологічних, земельних, трудових, матеріальних та фінансових ресурсів за необхідності їх розширеного якісного і кількісного відновлення.

Кожна людина має право володіти створеною нею частиною власності за вирахуванням своїх зобов’язань перед суспільством, бути господарем цієї частини. Власність на знов створену вартість повинна стати для кожної працездатної людини головними механізмами її зацікавленості у високовиробничій праці, в ефективному та дбайливому використанні виробничих ресурсів. Чим багатшою буде себе відчувати людина, тим більше вона буде значити, як особистість, тим більше вона залишить стартового капіталу своїм нащадкам, близьким і рідним, тим багатшим буде суспільство і держава в цілому.

В якості постійної глобальної для колективу і держави необхідно розглядати триєдине завдання: в кожному новому році виробляти продукції краще, більше і дешевше, ніж у попередньому. Мова йде про те, що ринок, як система, потребує постійного проти-затратного механізму господарювання. В цьому механізмі на першому місці повинні стояти проблеми зниження вартості виробничих ресурсів на одиницю виробленої продукції в натуральних вартісних показниках (з урахуванням відповідної індексної порівняльної оцінки) на третьому місці, аж до насичення внутрішнього та зовнішнього ринку повинна стояти проблема по збільшенню кількості виробничої продукції.

Будь-яка технологія виробництва, в тому числі і капусти білоголової повинна забезпечувати не тільки високу врожайність і якість продукції, а й бути економічно вигідною.

Економічну ефективність вирощування капусти білоголової в повній мірі характеризують такі показники як чистий прибуток, собівартість 1 т продукції та рентабельність вирощування.

При проведенні розрахунків використовували діючі в 2007-2009 рр. розцінки на ручні роботи та оплату праці механізаторів, а також ціни на розсаду, паливно-мастильні матеріали, добрива, пестициди тощо. Типові норми виробітку на ручні і механізовані роботи використовували згідно «Типових норм на ручні роботи в рослинництві», 1986 р. і «Типових норм на механізовані сільськогосподарські роботи», 1982 р.

В 2013 р. найбільший прибуток (77,8- 63,4 тис. грн./га) та найменшу собівартість продукції (0,45-0,51 грн./кг) забезпечили сорт Харківська зимова (контроль) та гібрид іноземної селекції Структа F1. Це ми пов’язуємо з більш високим рівнем врожайності порівняно з іншими сортами і гібридами (табл. 4.1.).

Рентабельність вирощування капусти білоголової знаходиться в межах 55 - 233 % залежно від сорту і гібриду капусти білоголової. Максимальний рівень рентабельності забезпечується при вирощуванні гібридів Структа F1 – 194 %, Адаптор F1 – 155 % та сорт Харківська зимова (контроль) 233 %.

Застосування різної густоти рослин призводить до зміни економічних показників вирощування. При загущенні від 28,6 до 47,6 тис. шт./га в значній мірі зростають витрати на вирощування від 27,2 до 32,6 тис. грн./га на гібриді Структа F1, від 27,2 до 31,9 тис. грн./га – на гібриді Адаптор F1 і від 26,0 до 30,4 тис. грн./га – на гібриді Новатор F1, від 26,3 до 30,5 тис. грн./га – на гібриді Бузоні F1 та від 27,6 до 33,5 тис. грн./га – на сорті Харківська зимова (контроль).

За рахунок збільшення рівня врожайності при загущенні збільшується чистий прибуток на всіх гібридах капусти білоголової від 17,2 – 38,9 тис. грн./га до 63,4- 77,8 тис. грн./га.

На всіх гібридах і сорті капусти білоголової собівартість продукції була найменшою, а рівень рентабельності вирощування найвищим при густоті рослин 47,6 тис. шт./га – 0,45-0,51 грн./кг та 63 - 233% відповідно.

В 2014 році (табл. 4.2) середня реалізаційна ціна продукції становила 1,0 грн./кг. Виробничі витрати становили 25,9 -35,1 тис. грн./га залежно від сорту чи гібриду. Відповідно чистий прибуток становив 0,9- 59,8 тис. грн./га.

Найбільший прибуток (54,4 – 59,8 тис. грн./га), максимальний рівень рентабельності (157- 170 %) та найменшу собівартість продукції (0,37-0,39 грн./кг) забезпечив гібрид Структа F1 та сорт Харківська зимова (контроль). Це ми пов’язуємо з більш високим рівнем врожайності порівняно з іншими гібридами.

Застосування різної густоти рослин призводить до зміни економічних показників вирощування. При загущенні від 28,6 до 47,6 тис. шт./га в значній мірі зростають витрати на вирощування від 28,4 до 34,6 тис. грн./га на гібриді Структа F1, від 26,5 до 31,6 тис. грн./га – на гібриді Адаптор F1, від 26,1 до 30,9 тис. грн./га – на гібриді Новатор F1, 25,9 до 31,2 тис. грн./га на гібриді Бузоні F1, від 29,3 до 35,1 тис. грн./га на контрольному сорті Харківська зимова.

За рахунок збільшення рівня врожайності при загущенні збільшується чистий прибуток на всіх гібридах капусти білоголової, від 32,6 до 59,8 тис. грн./га (Харківська зимова (контроль)), від 3,5 до 11,9 тис. грн./га ( Новатор F1), від 8,0 до 18,9 тис.грн./га (Адаптор F1), від 30,0 – 54,4 тис. грн./га (Структа F1), від 0,9 до 15,2 тис. грн./га (Бузоні F1).

Таким чином, виходячи з проведених розрахунків економічної ефективності, вважаємо найбільш оптимальною густотою для рослин капусти білоголової досліджуваних гібридів, густоту 47,6 тис. шт./га за схемою розміщення (40+100)х30 см, при якій забезпечується отримання максимального прибутку протягом всіх років досліджень при мінімальній собівартості та найбільшому рівні рентабельності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты