Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття, зміст, особливості та сторони договору банківського рахунку. Відповідальність за порушення зобов’язань за договором банківського рахунку.




Правове регулювання договору банківського рахунку-здійснюється на підставі значної кількості нормативно-пра­вових актів різного юридичного значення, які належать до різних галузей вітчизняного законодавства.

■ Основу правового регулювання банківського рахунку мають складати певні теоретичні положення правової наууки, що служать побудові цього правового інституту і які дозволяють оцінювати його оптимальність як з позицій практичних потреб, так і з позицій юридичної чистоти та розробки. Такими теоретичними положеннями є:

1)інститут банківського рахунку є комплексним за своєю
правовою природою і об'єднує в собі публічно-правові та
приватно-правові аспекти;

2)правовідносини, пов'язані з банківським рахунком,]
вступають економічно та юридично нерівні партнери, )І
зв'язку з чим необхідно передбачити додаткові обмеження
прав сильнішого партнера та гарантії для слабшого;

3) банківський рахунок є формою підприємницької]
діяльності банку і дозволяє йому залучати та використовуй
вати у своїй діяльності кошти клієнтів;

4)банківський рахунок є необхідною умовою констатую-
вання підприємців, інших юридичних осіб, для яких збері-
гання грошей на рахунку є нормативним обов'язком;

5)правове регулювання відносин, пов'язаних з банків-
ським рахунком, може здійснюватися на різних рівнях, але
мінімум прав клієнта повинен встановлюватися на законоч
давчому рівні.

Інститут банківського рахунку включає в себе:

— сукупність правових норм, що регламентують правову природу, зміст, мету банківського рахунку, пов'язані з ним права та обов'язки різних осіб, систему правовідносин, що виникають у зв'язку з банківським рахунком;

— договір банківського рахунку, який відповідно до за­-
гальних та спеціальних норм цивільного права є угодою про
встановлення цивільних прав та обов'язків клієнта і банку;

— правовідносини, що реально виникають між сторонами
договору банківського рахунку, а також банком та держа-­
вою, клієнтом та державою, а також операції, які здійсню-­
ються по рахунку.

Відповідно до діючого законодавства щодо договору банківського рахунку банк зобов'язаний зберігати грошові кошти на рахунку клієнта, зараховувати на цей рахунок су­ми, які надходять, виконувати розпорядження клієнта про їх перерахування та видачу з рахунку та проводити інші банківські операції, передбачені для рахунку даного виду законодавчими актами, відповідними банківськими прави­лами і договорами.

За договором банківського вкладу банк зобов'язаний збе­рігати покладені вкладником грошові кошти, виплачувати по них дохід у вигляді відсотків або в іншій формі, вико­нувати доручення вкладника по розрахунках із вкладу та повернути суму вкладу за першою вимогою вкладника на умовах та в порядку, передбачених для вкладу даного виду законодавством та договором. Сторонами договору банків­ського рахунку і банківського вкладу є банк та клієнт.

Законодавство визначило обов'язок юридичних осіб пе­ред державою зберігати свої грошові кошти у банку. Вод­ночас законодавство передбачає певні гарантії для реаліза­ції цього обов'язку.

Розглянемо детальніше, які саме права та обов'язки сто­рін визначає договір банківського рахунку.

За договором банківського рахунку банк зобов'язаний вестирахунок клієнта, своєчасно і правильно здійснювати за дорученням клієнта розрахунково-касові операції, збері­гати банківську таємницю, виконувати вимоги норматив­них актів.

Обов'язок вести рахунок клієнта полягає в тому, що банк зобов'язаний зберігати грошові кошти на рахунку клієнта, тобтовести облік коштів клієнта, що надходять на рахунок Т« списуються з рахунку.

Обов'язок своєчасно і правильно здійснювати розрахун­кові операції передбачає виконання доручень клієнта щодо здійснення платежів та зарахування сум, що надходять на рахунок, а також дотримання банком встановленої законо­давством черговості платежів. Черговість платежів — це ви­значена законодавством послідовність здійснення платежів з рахунків у банках по декількох грошових зобов'язаннях, строк виконання яких вже наступив.

Кошти з рахунку клієнта списуються за розпорядженням його власника, який визначає черговість їх списання, крім випадків, у яких чинним законодавством передбачене безспірне стягнення та безакцептне списання коштів. Необхід­но також зазначити, що має забезпечуватись першочергове перерахування платежів до бюджету та до спеціальних фон­дів загальнодержавного призначення.

Законодавством визначено, що на грошові кошти та інші цінності юридичних осіб та громадян, що знаходяться у бан­ках, може бути накладено арешт. Арешт банківського рахун­ку — це тимчасове припинення будь-яких операцій на ра­хунку, застосоване без згоди на це клієнта і без розірвання договору банківського рахунку.

Відповідно до норм Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України господар­ські та загальні суди, судді, а також прокурори, слідчі ор­ганів прокуратури, внутрішніх справ і Служби безпеки Ук­раїни за порушеними кримінальними справами можуть за заявою сторони, що подала позов, або за своєю ініціативою вжити заходів для забезпечення цивільного позову.

Одним із таких заходів і є накладення арешту на кошти, що належать юридичній або фізичній особі. Крім того, від­повідно до вищезазначених статей Кримінально-процесу­ального кодексу України арешт може бути накладений на кошти фізичних осіб для забезпечення можливої конфіска­ції майна. Залежно від ухвали суду, постанови прокурора, слідчого арешт може бути накладений на всі кошти, що зна­ходяться на рахунках юридичної або фізичної особи, або на який-небудь конкретний рахунок, на кошти на рахунку в ці­лому і на конкретно визначену суму.

Заходи щодо здійснення арешту коштів виконуються банками при наявності ухвали суду або постанови проку­рора, слідчого про накладення арешту за станом на початок операційного дня. Якщо на кошти юридичних осіб арешт накладає арбітражний суд, то він, крім винесеної ухвали, має видати також наказ.

Ухвала суду або постанова прокурора, слідчого надсила­ється безпосередньо до банку, в якому відкритий рахунок юридичної або фізичної особи, на кошти якої накладено арешт.

У разі накладення арешту на кошти на рахунках юридич­ної або фізичної особи банком припиняється списання кош­тів за розпорядженням власника рахунку (в тому числі ви­користання коштів на потреби підприємства та виплату за­робітної плати і прирівняних до неї платежів), за винятком платежів до бюджету та внесків до державних цільових фондів.


У разі прийняття судом рішення або ухвали про скасуванняарешту у зв'язку з відмовою в позові або з інших під­став банк відновлює проведення операцій в установленому порядку.

Конфіскація грошових коштів та інших цінностей грома­дян здійснюється на підставі вироку, що набрав законної си­ли, або винесеної відповідно до закону постанови про кон­фіскацію майна.

Обов'язок зберігати банківську таємницю закріплений у ст. 61 Закону України «Про банки і банківську діяльність», де визначено, що банки повинні забезпечувати і гарантувати захист банківської інформації, таємницю по операціях, ра­хунках і вкладах своїх клієнтів і кореспондентів, а також за­хист коштів та майна шляхом створення відповідних систем захисту, служб охорони банківських об'єктів відповідно до законодавства України та нормативних актів НБУ. Всі службовці банків зобов'язані зберігати таємницю по опера­ціях, рахунках та вкладах своїх клієнтів та кореспондентів.

Довідки по операціях та рахунках юридичних осіб та інших організацій можуть видаватися підприємствам, орга­нізаціям, установам, їх вищестоящим органам, судам, слід­чим органам, органам арбітражу, аудиторським організаці­ям, а також фінансовим органам, зокрема державній подат­ковій адміністрації з питань оподаткування.

Довідки по рахунках та вкладах громадян видаються клієнтам та їх представникам, судам та слідчим органам по справах, що знаходяться в їх провадженні, у випадках, коли на грошові кошти та інші цінності клієнтів буде накладено арешт, стягнення або застосовано конфіскацію майна.

Довідки по рахунках та вкладах у випадку смерті їх влас­ників видаються особам, які зазначені в заповітному розпо­рядженні власника рахунку або вкладу, державним нотарі­альним конторам по спадкових справах щодо вкладів по­мерлих вкладників, що знаходяться в їх провадженні, а та­кож іноземним консульським установам.

Обов'язок виконувати вимоги нормативних актів, що ре­гулюють відносини між банком та його клієнтом стосовно відкриття, ведення та закриття банківського рахунку, базу­ється на тих об'єктивних підставах, що договір банківського рахунку, яким би він ґрунтовним не був, не в змозі врегу­лювати всі відносини між банком та клієнтом. Нормативні акти з цих питань видаються, головним чином, Національ­ним банком України.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 130; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты