Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Збирання та обробка інформації




Важливим етапом виконання випускної магістерської роботи є збирання і систематизація фактичного матеріалу. Студенти збирають і систематизують інформацію за темою роботи, насамперед, під час практик, які вони проходять протягом навчання в університеті.

Перед проходженням практики студентів консультує керівник: визначаються конкретні напрями дослідження, методика збирання та обробки інформації, її джерела. В методичному кабінеті кафедри обліку, аудиту і статистики слід ознайомитися з наявною інформацією з обраної проблематики і самостійно скласти макети таблиць по розділах роботи, які потрібно узгодити з науковим керівником.

Науковий керівник випускної магістерської роботи проводить консультації та контролює виконання (відповідно до графіку) окремих розділів та роботи в цілому.

Перший розділвиконується на основі вивчення літературних джерел. Зміст роботи повинен включати елементи самостійного узагальнення по суті викладеного питання.

Другий, третій (четвертий) розділи виконуються на основі вивчення чинних нормативно-методичних документів, узагальнення літературних джерел та аналізу матеріалів власного дослідження.

Збирання інформації за визначеною проблематикою здійснюється, здебільшого, протягом двох етапів. Студенти знайомляться зі статистичними виданнями та літературними джерелами на попередніх етапах науково-дослідної роботи - написанні роботи бакалавра. Детальним вивченням документів оперативного та бухгалтерського обліку, бухгалтерської та статистичної звітності найбільш доцільно займатися у ході виробничої та науково-дослідної практик.

Під час збирання фактичного матеріалу необхідно враховувати такі основні вимоги, до інформації: повноту, періодичність, порівнянність та достовірність.

Повнота полягає в тому, що студент повинен повністю охопити явище або елементи досліджуваного процесу, розглянути всі сторони проблеми: зібрати дані за максимально можливий безперервний термін (щонайменше за останні 3 роки).

Збирання інформації для випускної магістерської роботи здійснюється за допомогою вибіркового спостереження, монографічного обстеження. При цьому необхідно виконувати вимоги типовості фактів.

Періодичністьполягає в тому, щоб зібрані в процесі вибіркового обстеження факти були взаємопов`язані в динаміці не менше ніж за 3 роки.

Порівняністьфактів дасть змогу підсумувати їх та зробити загальні висновки, внести пропозиції. Цю вимогу слід враховувати при виборі об`єкта для збирання матеріалу та інформації.

Достовірністьпов’язана з необхідністю отримання в результаті дослідження обґрунтованих та правильних висновків. Достовірною вважається інформація, яка відображає дійсні, правдиві параметри явищ. Різниця між величинами, отриманими в результаті вибірки, обробки даних та дійсними величинами явищ називається помилкою. Останні можуть виникати при реєстрації, розрахунках або внаслідок несуцільного, вибіркового обстеження.

Вимірювання можуть бути неточними через помилки реєстрації, обчислення та вибіркові спостереження. Для усунення таких помилок необхідно після виписки показників порівняти їх з першоджерелами. Контроль необхідний також при складанні таблиць, оформленні рисунків, схем, графіків для випускної магістерської роботи на основі власної інформації.

Можуть бути допущені також помилки в арифметичних розрахунках при обробці зібраної інформації, які можна виявити за допомогою повторних розрахунків та логічного контролю. Повторний розрахунок необхідно виконати на підставі всіх розрахунків, а логічний контроль можливий тільки між взаємопов`язаними показниками.

Найбільш типовим недоліком роботи є описовий виклад другого та третього (четвертого) розділів, що зумовлено:

- механічним перенесенням до роботи основних положень діючих інструктивно-нормативних документів;

- запозиченням прикладів з організації бухгалтерського обліку, економічного аналізу, ревізії та контролю на підприємствах, в організаціях та установах тільки з літературних джерел без їх критичного огляду та аналізу;

- поверхневим аналізом фактичних звітних даних, статистичної інформації, відсутністю практичних навичок застосування статистичних та економіко-математичних методів, обчислювальної, комп’ютерної техніки та недостатнім зв’язком аналітичних даних з пропозиціями, що розробляються.

Уникнути зазначених недоліків можна, проілюструвавши всі викладені положення регулятивних та інструктивно-нормативних документів реальними прикладами за результатами досліджень під час практики, вивчивши загальні показники діяльності аналогічних об`єктів за ряд років, визначивши їх динаміку, тенденції та перспективи, виконавши логічний аналіз дослідженого матеріалу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты