Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Міжнародні транспортні послуги




Міжнародний транспорт - це послуги всіх видів транспорту з переміщення предмета транспортної операції, що надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни. Спектр транспортних послуг широкий. Послуги класифікуються залежно від:

§ виду транспорту: водний (морський, річковий); наземний (залізничний, автомобільний); повітряний (авіаційний); космічний; трубопровідний;

§ предмета транспортної операції (вантаж, пасажир, багаж);

§ транспортної характеристики товару: сухий (вугілля), насипний (зерно), штучний, наливний (нафта);

§ періодичності перевезення (регулярні і нерегулярні);

§ порядку проходження кордону (перевантажувальні і без перевантажувальні);

§ виду транспортно-технологічної системи (контейнерна, поромна, ліхтерна й ін.);

§ виду повідомлення (пряме, непряме та ін.);

§ географічних районів перевезення (міждержавні, міжконтинентальні) [55, с. 106].

Транспортні послуги розрізняються за такими категоріями:

§ пасажирські перевезення;

§ вантажні перевезення;

§ послуги з оренди суден (морських, річкових), наземного транспорту з командою та оператором;

§ послуги з лагодження та ремонту транспорту;

§ маневрові послуги (для залізничного транспорту);

§ послуги щодо спуску на воду та буксирування (для морського та річкового транспорту);

§ допоміжні послуги (послуги з оброблення вантажів, зі зберігання, упаковки/розпаковки, навігації).

На обсяги міжнародної торгівлі можуть істотно впливати транспортні витрати. Транспортні витрати бувають настільки великими, що роблять експорт і імпорт товарів невигідними, тобто перетворюють товари з "ринкових" у "нерин-кові". Це призводить до зниження обсягів торгівлі, рівня спеціалізації країн, розмірів виграшу від торгівлі.

Транспортні витрати можуть впливати на територіальний поділ праці. Так, у видобувних галузях транспортні витрати на перевезення готових виробів є нижчими, ніж на перевезення сировини, з якої вони виготовлені. Оскільки кінцева продукція цих галузей значно легша і дорожча від сировини, переробні підприємства намагаються розташовуватись поблизу джерел видобутку сировини. В обробних галузях транспортні витрати на перевезення готової продукції вищі, ніж на перевезення складових частин, з яких вона виготовлена. Ринок морських перевезень класифікують:

§ за типами фрахтованих суден (перевезення танкерами, суховантажниками, лісовозами та ін.);

§ за формами організації перевезень (ринки лінійного чи регулярного, трампового тоннажу);

§ за видами суден (рейсові, орендовані);

§ за географією (північноєвропейський, середземноморський, далекосхідний та ін.).

Найбільший торговельний флот у світі - в Японії. Тоннаж країн Східної і Центральної Європи становить 4% загального світового торгівельного тоннажу, країн, що розвиваються, -19,7%.

Ринок морських перевезень регулюється Брюссельською конвенцією про уніфікацію деяких правил про коносамент (1924 р.) зі змінами відповідно до Брюссельського протоколу 1968 p., що визначає взаємини учасників договору морського перевезення і правовий статус коносамента , відповідальність морського перевізника за вантаж. Морські перевезення пасажирів і багажу регулюються Афінською конвенцією про морські перевезення пасажирів, багажу, транспортних засобів і ручної поклажі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты