Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Десять самих популярних офшорних зон світу




Територія Кількість офшорних компанійу2003 році
Британські Віргінські острови
Панама
Кайманові острови
Беліз
Багамські острови
Гібралтар
Сейшельські острови
Самоа
Бермуди 1,322
Сент-Вінсент і Гренадіни

Запитання:

1. Охарактеризуйте привабливість офшорних зон для міжнародних компаній.

2. Чому багато офшорних зон входить у чорні списки ФАТФ і ОЕСР.

 

Ситуація 2.

За підсумками 2005 р. британський підрозділ глобальної мережі кав'ярень Starbucks, як прогнозують у компанії, вперше у своїй історії стане прибутковим. Американська Starbucks прийшла в Британію ще в 1998 p., але вийти на окупність удалося лише тепер. Багато в чому це відбулося через те, що в останні роки британці п'ють усе менше пива, віддаючи перевагу каві. Ще п'ять років тому аналітики думали, що британський ринок кави насичений і не має потенціалу росту.

І проте всі ці роки сектор ріс майже на 10 % щорічно - тільки мережні кав'ярні збільшили продаж кави з 4,5 до 6,25 млн. чашок у тиждень. Очікується, що до кінця 2008 року продажі зростуть до 7,5 млн. чашок кави щотижня. Це означає, що середній британець, включаючи грудних дітей, буде щотижня випивати 6,5 чашки кави.

Ріст споживання кави вже привів до помітних зрушень у британській культурі. Якщо раніше традиційними місцями зустрічей були паби, де головними напоями є пиво і сидр, то тепер усе більше британців, особливо молодих, вибирають як місця спілкування кав'ярні. Паби вже зіштовхнулися з падінням продажів (особливо продажів пива й особливо в денні години) і змушені продовжувати години роботи - щоб увечері подавати клієнтам пиво й алкогольні напої, а ранком і вдень пропонувати їм каву і сніданки.

Наприкінці 1960-х кав'ярні в Британії були місцем проживання богеми, що у такий спосіб намагалася дистанціюватися від простонародних пабів. Більшість кав'ярень належали французам і італійцям, які тут живуть, і концентрувалися вони в Сохо і Ковент-Гардені - ближче до театрів. За межами центрального Лондона кав'ярень практично не було, а в більшості закладів суспільного харчування під кавою розумівся розчинний напій.

Відповідно до дослідження британської консалтингової компанії Allegra Strategies, у найближчі три роки число кав'ярень буде збільшуватися зі швидкістю 8,9% у рік. Якщо в минулому році продажі кави через мережні кав'ярні (Starbucks, Costa Coffee, Caffe Nero і Caffe Ritazza) перевищили 2 млрд. доларів, то до кінця 2008 р. їхній сумарний оборот досягне 2,6 млрд. доларів.

Особливо популярні кав'ярні стали серед жінок, що відповідно до опитувань складають близько 60 % відвідувачів мережних кав'ярень. “Традиційним місцем зустрічей у Британії були паби, але не обов'язково ввечері. Тепер усе більше людей воліють зустрічатися в кав'ярнях, де більш приємна атмосфера, сучасний дизайн і спокійна музика. Кав'ярні особливо популярні серед молоді і серед жінок, оскільки вони безпечніше. У пабах же завжди є ризик наткнутися на людей у нетверезому стані, з підвищеним рівнем агресії - відзначає викладач соціології лондонського City University Люсі Пал мер. У результаті паби поступово перетворюються у вечірньо - нічні заклади”.

З 1997 року продажі пива в Британії скоротилися на 18%, а продажі в пабах і того сильніше - на 23 %. Усе більше людей стали купувати пиво в магазинах і пити його вдома. Щоб захистити свої позиції, паби пролобіювали зміни в британському законі про ліцензування (з 1914 року у Великобританії діяли строгі правила, що обмежували ліцензії на продаж алкоголю після 23.00 і до 8.00). За новими правилами, що вступили в силу з листопада 2005 року, питні заклади можуть продавати алкоголь хоч цілодобово.

Уже до середини січня 2006 року близько 1200 барів і пабів одержали ліцензії на цілодобову роботу, а багато з них продовжили години роботи (як вечірні, так і денні). У денний час паби стали позиціонувати себе як заклади, аналогічні кав'ярням, пропонуючи відвідувачам каву, закуски і десерти. Показово, що компанія Mitchells & Butlers, що володіє мережею барів All Bar One, на початку грудня заявила, що продажі кави в її барах ростуть у три рази швидше, ніж продажі пива. Однак основний елемент стратегії пабів - більш тривала робота ввечері, щоб компенсувати падіння продажів алкогольних напоїв у денний час.

Від кавового бума в Британії більше всього виграють мережі кав'ярень. Частка ринку незалежних кав'ярень повільно, але вірно скорочується. Якщо в 2001 році мережні кав'ярні займали 25,8% ринку, то сьогодні на них приходиться більш 30%. Більш того, мережам уже належить 70 % торговельних пунктів. “Мережні кав'ярні частіше відкриваються в жвавих місцях - у станцій метро і залізниці, відділень банків. Часто на одному перехресті розміщаються дві-три кав'ярні. Як це часто буває з закладами харчування, така тактика веде не до росту конкуренції, а до ефекту агломерації - разом вони притягають значно більше відвідувачів, ніж розрізнені кав'ярні”, - підкреслює Джон Сіммонс, британський бізнес-консультант і автор книги про міжнародну експансію Starbucks. Згідно з прогнозом Allegra Strategies, до кінця 2008 року на мережні кав'ярні буде приходитися вже 35 % усіх продажів кави в країні.

Не дивно, що восени 2005 року європейське видання журналу BusinessWeek назвало британську мережу Caffe Nero однією з 30 швидкозростаючих компаній Європи. Прибуток компанії за останній рік подвоївся. Капіталізація виросла з 0,78 долара на акцію на початку 2003 року до 4,42 долари на початку 2006-го. Ця мережа, що у даний час працює тільки на британському ринку, у найближчі кілька років планує вихід на іноземні ринки, насамперед у Північну Європу (Швеція, Німеччина, Нідерланди) і на Близький Схід (ОАЕ, Катар, Бахрейн, Кувейт). Інша британська мережа, Costa Coffee, що є підрозділом компанії Whitbread, теж почала розширюватися за межі свого основного ринку. Ця мережа уже відкрила кав'ярні в Ірландії, на Кіпрі і на Близькому Сході, а в серпні минулого року вийшла на ринок Індії. Але в той же час вона не має наміру забувати і про британський ринок.

Найбільшою мережею кав'ярень у Британії залишається американська Starbucks - їй належать 466 кав'ярень і 24,3 % ринку. Starbucks змогла обійти конкурентів завдяки винятково агресивній стратегії розширення. Американці скуповували для своїх кав'ярень найзручніше розташовані приміщення. Starbucks також удалося укласти угоди з багатьма британськими корпораціями - наприклад, її кав'ярні розташовані усередині головних офісів багатьох банків у лондонському Сіті, кав'ярня Starbucks знаходиться поруч з їдальнею в штаб-квартирі британської аптечної мережі Boots у пригороді Ноттингема.

Запитання:

1. Яким чином зміна смаків британців вплине па компанії що роблять пиво?

2. Перелічіть фактори середовища, що впливають на ринок напоїв у Великобританії.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты