Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Цілі і завдання інженерної розвідки.Вимоги що ставляться до неї.




Заняття 1. Організація,завдання,способи і засоби ведення інженерної розвідки.

 

Цілі і завдання інженерної розвідки.Вимоги що ставляться до неї.

Динамічні зміни в способах ведення бойових дій військ (сил) у ході збройних конфліктів, миротворчих операцій висувають нові, більш високі вимоги до виконання завдань інженерного забезпечення, розширюють їх зміст, вимагають удосконалення способів і прийомів їх виконання, а також розширюють та ускладнюють роботу командира підрозділу інженерних військ щодо прийняття рішення на бойове застосування наявних сил і засобів для виконання завдань інженерного забезпечення.

Інженерна розвідка в сучасному бою полягає у проведенні комплексу заходів щодо добування, збору, обробки і доведення до органів управління та військ інженерно-розвідувальних відомостей про сили і засоби противника, проведених ним інженерних заходів, про місцевість та об’єкти.

Інженерна розвідка проводиться з метою добування відомостей про інженерні заходи противника і місцевість, які необхідні загальновійськовому командиру та НІС для прийняття рішення та організації виконання завдань інженерного забезпечення бою. Інженерне забезпечення є одним із видів бойового забезпечення та включає комплекс заходів щодо інженерної підготовки частин (підрозділів) (далі – військ), об’єктів та місцевості, які здійснюються з метою своєчасного та прихованого розгортання військ, проведення ними маневру, створення необхідних умов для успішного виконання поставлених завдань, підвищення рівня захисту військ та об’єктів від засобів ураження противника, завдання противнику втрат і ускладнення його дій.

Інженерне забезпечення включає теорію і практику підготовки та виконання комплексу інженерних заходів і завдань, які здійснюються на основі рішення загальновійськового командира.

 

Іженерна розвідка організується командирами підрозділів ІВ на основі вказівок НІС.

Завдання інженерної розвідки залежать від характеру бойових дій військ, конкретних умов обстановки і випливають з бойового завдання частини (підрозділу), рішення командира на бій, району майбутніх бойових дій, наявних даних про противника та завдань поставлених частинам (підрозділам) ІВ.

Інженерна розвідка в бою повинна встановити:

характер і ступінь інженерного обладнання оборонних позицій і районів розташування військ противника;

наявність, склад, оснащення і характер дій ІВ противника;

систему інженерних загороджень;

прохідність місцевості для бойової техніки та транспортних засобів, стан дорожньої мережі, мостів на напрямках дій військ;

характер водних перешкод, переправ, гідротехнічних споруд, місць, зручних для форсування та обладнання переправ;

місцезнаходження та стан джерел води;

захисні властивості місцевості, наявність і стан промислових і місцевих будівельних матеріалів, а також засобів, що можуть бути використані для інженерного забезпечення;

місця і характер руйнувань, пожеж, загороджень та інших перешкод, що утворилися внаслідок застосування противником боєприпасів, і напрямки їхнього подолання або обходу.

Завданнями інженерного забезпечення бойових дій військ є: інженерна розвідка; фортифікаційне обладнання районів, позицій військ (сил); улаштування і утримання інженерних загороджень та здійснення руйнувань; підготовка й утримання шляхів руху військ (сил); подолання загороджень і руйнувань та влаштування переходів через перешкоди; улаштування і утримання переправ; експлуатація та технічне прикриття військово-автомобільних доріг; розмінування місцевості та об’єктів; маскування військ (сил) і об’єктів; електропостачання військ (сил) та об’єктів; добування і очищення води та обладнання пунктів водопостачання; технічний супровід виконання інженерних завдань.

Інженерна розвідка ведеться інженерно-розвідувальними та іншими підрозділами ІВ як самостійно, так і у складі розвідувальних органів загальновійськових частин з метою своєчасного добування розвідувальних даних про підрозділи ІВ противника, завдання інженерного забезпечення і заходів, які ними виконуються, місцевість та об’єкти.

Інженерна розвідка організовується в інтересах військових частин і підрозділів, у тому числі ІВ.

Основними завданнями інженерної розвідки є:

виявлення характеру і ступеня інженерного обладнання позицій та районів розташування противника;

визначення системи інженерних загороджень противника;

визначення прохідності місцевості для бойової техніки і транспортних засобів, стану доріг та мостів;

визначення місць і характеру руйнувань, пожеж, затоплень, інших перешкод, які утворились в результаті наслідків вогневого ураження, та напрямків їх подолання або обходу;

визначення характеру водних перешкод та умов їх форсування;

визначення місць знаходження та стану джерел води, наявності місцевих матеріалів, а також засобів, які можуть бути використані для виконання завдань інженерного забезпечення;

визначення маскувальних та захисних властивостей місцевості.

Інженерна розвідка повинна бути: безперервною, активною, цілеспрямованою, своєчасною та оперативною, прихованою, а розвідувальні відомості, що добуваються, – достовірними, з точним визначенням координат об’єктів, які розвідуються.

Безперервність інженерної розвідки полягає в постійному її веденні, як у ході бойових дій вдень і вночі за будь-яких умов місцевості та погоди, так і в мирний час.

Своєчасність та оперативність інженерної розвідки полягає у своєчасному добуванні розвідувальних відомостей та доведенні їх до вищих інстанцій.

Активність інженерної розвідки полягає у прагненні начальника інженерної служби (НІС), командирів та штабів військових частин ІВ, що організують розвідку, а також підрозділів, які ведуть розвідку, добути необхідні розвідувальні відомості всіма засобами та способами за будь-яких умов.

Цілеспрямованість інженерної розвідки полягає у застосуванні основних сил та засобів інженерної розвідки на головному напрямку для вирішення найважливіших завдань інженерного забезпечення.

Прихованість інженерної розвідки полягає у збереженні в таємниці всіх заходів щодо розвідки, дезінформації противника відносно характеру дій її сил та напрямку зосередження основних зусиль.

Достовірність інженерної розвідки полягає у точній відповідності відомостям розвідки дійсному положенню, недопущенні здогадок замість фактично добутих відомостей.

Інженерні розвідувальні відомості про противника, місцевість добуваються наземним та повітряним спостереженням і фотографуванням, безпосереднім оглядом, пошуком, а також вивченням захоплених документів і зразків ЗІО, опитуванням місцевих жителів, допитом перебіжчиків та полонених. Крім того, інженерні розвідувальні відомості можуть бути отримані від вищого штабу, НІС, сусідніх загальновійськових частин, начальників розвідки загальновійськових частин, розвідки родів військ, спеціальних військ і служб, а також у результаті вивчення воєнно-географічних описів, довідників та інших документів.

Інженерна розвідка спостереженням застосовується тоді, коли об’єкт (місцевість), що розвідується, проглядається, але противник не дозволяє до нього наблизитися. Вона ведеться в усіх видах бойової діяльності військ безперервно. Особливо широко розвідка спостереженням застосовується в обороні та при підготовці до наступу.

Інженерна розвідка фотографуванням застосовується для отримання або уточнення відомостей, а також для фіксації даних, які виявлені спостереженням або безпосереднім оглядом. Вона ведеться в усіх видах бойової діяльності військ.

Інженерна розвідка безпосереднім оглядом застосовується тоді, коли є можливість наблизитися до об’єкта розвідки, докладніше обстежити його, провести необхідні виміри.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 290; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты