Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ведення стартового журналу




Вступ

 

Основним завданням метеорологічної служби є метеорологічне забезпечення польотів літаків і вертольотів і забезпечення їх безпеки в метеорологічному і орнітологічному відношенні. Складні завдання метеорологічного забезпечення польотів вимагають від фахівців метеослужби чіткої і строгої організації роботи, постійної готовності метеопідрозділу до метеорологічного забезпечення польотів і перельотів. Важливу роль у вирішенні цих питань виконує метеорологічна документація. Грамотне і наочне її оформлення і ведення сприяє правильній оцінці метеорологічних умов, дотриманню юридичних норм організації роботи і виконання посадовцями своїх функціональних обов'язків, розробці заходів, спрямованих на ефективне використання технічних засобів метеослужби.

 

1. Призначення і зміст метеорологічної документації

 

Відповідно до вимоги наказу МОУ № 367 в метеорологічних підрозділах ведеться інформаційно-прогностична, робоча, облікова експлуатаційна і технічна документація. Вона призначена для ведення організаційної і прогностичної роботи, обліку майна, витратного матеріалу, спеціальної літератури, стану технічних засобів, представлення командування, штабу, розрахункам командного пункту метеорологічної інформації, необхідної для організації і проведення польотів, їх метеорологічного забезпечення.

 

а) Інформаційно-прогностична документація

До цього виду документації відносяться усі види карт, що розробляються і приймаються в метеорологічному підрозділі, діаграми, графіки, прогнози погоди і орнітологічної обстановки. Фотомонтажі супутникової метеорологічної інформації, карти-схеми, графіки за даними розвідки погоди і орнітологічної обстановки, вертикальні розрізи погоди. Штормові сповіщення і попередження, авіаційно-кліматичні описи, довідки і таблиці, які використовуються для прогнозування метеорологічних елементів і явищ, карти-схеми орнітологічної обстановки в районі базування і польотів.

Об'єм інформаційно-прогностичної документації для кожного метеопідрозділу визначається начальником метеослужби об'єднання щорічно перед початком навчального року з урахуванням штатної чисельності особового складу метеослужби, характеру виконуваних завдань, і особливостей базування метеопідрозділу.

 

б) Робоча документація

До робочої документації відносяться:

1 об'єм роботи метеопідрозділу;

2 інструкція черговому розрахунку метеопідрозділу ;

3 інструкція і схема по штормовому сповіщенню і попередженню;

4 схеми орієнтирів видимості;

5 бланки штормових попереджень (форма АВ- 4);

6 щоденник погоди (форма АВ- 6, АВ- 24);

7 бюлетень погоди (форма АВ- 12, 12Д, АВ- 30, АМ- 5, АМ- 6, АМ- 14);

8 журнал вхідних (форма АВ- 1) і початкових (АВ- 2) авіа- і штормтелеграмм;

9 стартовий журнал (форма АВ- 10);

10 робочий журнал чергового інженера (форма АВ- 11);

11 журнал розвідки погоди (форма АВ- 17);

12 журнал розборів прогнозів погоди штормових попереджень (форма АВ- 21);

13 журнал прийому і здачі чергувань;

14 журнал для запису довгострокових і оперативних прогнозів погоди і уточнень до них;

15 журнал для запису прогнозів погоди по розрахункових методах (форма АВ- 13);

16 графіки таблиці для виконання спостережень, часу сходу і заходу Сонця і місяця, настання світанку і темряви;

17 розклад передач радіометеорологічних центрів;

18 журнал спостережень радіолокацій за птахами (форма АВ- 18);

19 журнал спостережень за птахами на БПРМ, ДПРМ (форма АВ- 19);

20 журнал орнітологічних спостережень (форма АВ- 20).

Усі журнали, книги мають бути прошнуровані, пронумеровані і завірені друком "Для пакетів" у кінці книги має бути засвідчувальний підпис:

 

У справжній книзі прошнуровано і пронумеровано____ "листів". Начальник метеопідрозділу __________(підпис).

На титульному аркуші робиться запис про дату початку і закінчення ведення журналу.

в) Облікова документація

До облікової документації відносяться:

1 журнал "Обліку оправдываемости прогнозів погоди, розроблених в метеоподразделении" (форма АВ- 16);

2 книга обліку реєстрації спеціальної літератури і реєстрації облікових документів;

3 журнал обліку роботи метеорологічного підрозділу (форма АВ- 15);

4 журнал обліку АП і АИ (ведеться в з'єднанні, об'єднання);

5 журнал обліку добового ходу і перевірки годинника (форма АВ- 22);

6 журнал для запису вказівок осіб, перевіряючих роботу метеопідрозділу;

7 звіти про роботу метеослужби;

8 журнал обліку зіткнень літаків (вертольотів) з птахами.

 

г) Експлуатаційна і технічна документація

Ця документація включає документи, пов'язані з експлуатацією, ремонтом, прийомом і здачею технічних засобів метеослужби. До них відносяться:

1 робочий журнал метеорологічної станції радіолокації;

2 журнал перевірки знання правил експлуатації ТЗМ і техніка безпеки;

3 журнал обліку перевірки вимірювальних засобів метеослужби;

4 акт технічного стану;

5 дефектационная відомість і відомість комплектації;

6 рекламаційний акт;

7 журнал обліку технічних засобів метеослужби;

8 акт технічного стану ТЗМ; що підлягають списанню;

9 план відходу ТЗМ в ремонт;

10 графік проведення регламентних робіт на технічних засобах метеослужби;

11 схеми розміщення технічних засобів метеослужби на аеродромі і в приміщенні метеослужби.

У метеорологічних документах, які не виходять за межі частини, поряд з місцевим часом в дужках вказується київський (декретне) час.

Уся документація ведеться акуратно, чітко чорнилом (пастою, тушшю). У тексті метеорологічних документів не має бути виправленнями (особливо в АВ- 4, АВ- 10, АВ- 12). Виправлення (якщо такі необхідні) рекомендується робити таким чином: неправильне слово (цифру) закреслюють з таким розрахунком, щоб закреслюване можна було прочитати, і поруч (чи згори) пишеться виправлене слово (цифра).

У документах, які вимагають засвідчувального розпису в їх отриманні, має бути розпис з вказівкою часу отримання і чітко вказати прізвище пидписавшtго. Розпис в отриманні документу робиться на усіх екземплярах. Копії без підпису вважаються не дійсними.

Пункт документу вважається виконаним, якщо про це є відмітка з вказівкою часу виконання, кому передана (доповість) інформація або які заходи прийняті.

Рекомендації по веденню документації дані у вказівках по її заповненню. Більш повно вони відображені в Керівництві по практичних роботах метеорологічних підрозділів авіації ЗС.

Уся розглянута метеорологічна документація ведеться в метеорологічному підрозділі. Крім того, на КДП, на робочих місцях осіб групи керівництва польотами мають бути:

1 наказ МОУ № 367;

2 бюлетень погоди на період польотів;

3 дані про фактичну погоду на своєму і запасні аеродроми;

4 дані розвідки радіолокації погоди;

5 таблиці критичних значень метеорологічних елементів і умов, при яких польоти обмежуються або припиняються;

6 таблиці максимально допустимої швидкості вітру при зльоті і посадці по типах літаків, а також графік для визначення бічної складової вітру;

7 схема орієнтирів для визначення дальності горизонтальної видимості з КДП (СКП) вдень і вночі;

8 таблиця природного освітлення.

Таким чином, метеорологічна документація призначена для контролю дотримання юридичних норм при організації роботи і виконання посадовцями своїх функціональних обов'язків при метеорологічному забезпеченні польотів і перельотів.

 

Ведення стартового журналу

 

Стартовий журнал (форма АВ- 10) є основним видом робочої документації, який ведеться начальником метеослужби (черговим інженером-синоптиком на КДП) під час польотів і перельотів.

Стартовий журнал ведеться в строгій відповідності з його формою і вказівками по його заповненню.

У стартовий журнал записуються військові звання і прізвища керівника польотів і чергового інженера-синоптика. Фактичне, а не заплановане, час повітряної і радіолокації розвідки погоди, фактичний час початку і закінчення польотів. Найбільший і найменший мінімуми погода, узята з планової таблиці. Вітер по висотах (до висоти запланованих польотів), відомості про фактичну погоду свого і запасних аеродромів, аеродромів маневру, полігонів (за наявності).

Фактична погода в стартовий журнал записується: в ПМУ - щогодини, в СМУ і при різко змінній метеорологічній обстановці - через 30 хвилин, а при метеоминимуме II категорії - через 15 хвилин. Відомості про погоду записуються умовними знаками синоптичного коду або словами і цифрами. Фактична погода докладається командирові, керівникові польотів, про що робиться відмітка в стартовому журналі з вказівкою прізвища і часу доповіді.

У стартовий журнал, в графу "Зміст" записуються:

· дані повітряної і радіолокації розвідки (доразведки) погоди;

· прогнози погоди запасних аеродромів;

· доповіді, консультації, рекомендації командирові, керівникові польотів по метеорологічному забезпеченню польотів і заходам безпеки в метеорологічному відношенні;

· донесення екіпажів літаків про стан і зміну погоди і орнітологічної обстановки;

· штормові сповіщення і попередження, отримані в період польотів;

· уточнення до прогнозів погоди;

· доповіді про небезпечні явища погоди, що спостерігаються і очікуються і рекомендації по заходах безпеки;

· результати усіх метеорологічних наземних спостережень і вимірів, які проводяться на аеродромі в основні і проміжні терміни;

· розпорядження керівника польотів, начальника метеопідрозділу під час польотів і інша інформація, необхідна для забезпечення польотів і їх безпеки.

Зміст прогнозів погоди на ВРП і польоти, штормових попереджень, що докладаються посадовцям і вписаних в бюлетень погоди і в бланк АВ- 4 в стартовий журнал не записується, а робиться тільки відмітка про доповідь і вручення бюлетеня погоди і штормового попередження.

Записи в стартовому журналі ведуться чітко і обов'язково відзначається від кого і коли вона доповіла (передана), з ким велися переговори, коли виконані вказівки і розпорядження посадовців при забезпеченні польотів.

У кінці польотів керівник польотів оцінює (про що робить запис в стартовому журналі) оправдываемость прогнозу погоди на польоти штормові попередження, виставляє загальну оцінку за метеорологічне забезпечення польотів.

Таким чином, стартовий журнал є одним з основних документів, в якому відображений алгоритм безпосереднього метеорологічного забезпечення польотів і перельотів.

 

3. Призначення бюлетеня погоди, правила його оформлення і вручення

 

Бюлетень погоди відноситься до робочої документації.

Прогноз погоди записаний в бюлетень погоди, є основним документом для прийняття командиром рішення на проведення повітряної розвідки погоди і польотів.

Бюлетень погоди оформляється на спеціальних бланках АВ- 12, АВ-12Д, АВ- 30 (З, Ц, В), АМ- 5, АМ- 6, АМ- 14.

Бюлетень форми АВ-12Д, АВ- 30, АМ- 5, АМ- 6, АМ- 14 складаються в метеопідрозділух далекий авіації, авіації ВМФ і ВТ. АВ- 12 - в усіх інших видах авіації.

 

а) Правила оформлення бюлетеня погоди

Оформлення бюлетеня погоди проводиться начальником метеослужби (черговим інженером-синоптиком), який здійснює метеорологічне забезпечення польотів (перельотів).

У бюлетень погода включається:

· відомості про фактичну погоду в пункті вильоту, на запасних аеродромах і в пункті посадки;

· фактичний (прогностичний) вітер на висотах польотів (маршруті);

· прогнози метеорологічної і орнітологічної обстановки по маршруту (району) польотів і в пункті посадки;

· фактичний стан погоди за даними екіпажів і наземних спостережень в районі польотів і на маршрутах.

При заповненні бюлетеня погоди слід керуватися наступним:

· нумерація бланків поновлюється щомісячно;

· у рядку "в/ч ________" вказується номер військової частини, в метеопідрозділу якій оформляється бюлетень погоди;

· у рядку "по маршруту (району)" при маршрутних польотах і перельотах вказуються найменування аеродрому вильоту, посадки, а при необхідності декілька проміжних аеродромів (пунктів), розташованих на маршруті. При аеродромних польотах в цьому рядку записується позивний аеродрому;

· у рядку "бюлетень дійсний для польотів (вильоту) ", після слова "до" - вказується час, що перевищує запланований початок польотів (вильоту) на 1 годину;

· у пункт 1 - записується атмосферний тиск на рівні ВПП в мм рт. ст. При польотах на малих і гранично малих висотах - мінімальний тиск по маршруту, приведений до рівня моря в мм рт ст.;

· у пункт 2 - включаються відомості про фактичну погоду в пунктах вильоту, посадки і запасних аеродромах. Заповнюються відповідно до встановлених граф. У графі "кількість", окрім кількості хмарності скороченими латинськими символами проставляється її форма. Для аеродрому вильоту записуються дані у момент складання бюлетеня, для аеродрому посадки і запасних аеродромів - дані з давністю (до моменту вручення бюлетеня) не більше 1 години при районних польотах (польоти в межах повітряного простору одного району ОрВД районного центру ОрВД), не більше 1.5 годин - при зональних (польоти в межах повітряного простору двох і більше районів РЦ ЄС ОрВД однієї зони ОрВД), не більше 2 годин - при міжзональних польотах (польоти в межах повітряного простору двох зон ОрВД);

· пункт 3 - заповнюється за даними радіозондування або шаропилотным даним. Напрям вказується в градусах, швидкість в км/ч. Вітер записується до тих висот, до яких проводяться польоти;

· у пункт 4 - записується прогноз погоди по району польотів - аеродромних польотах, по маршруту - при маршрутних польотах, по маршруту перельоту - при перельотах. Час прогнозу дається з перекриттям на 1 годину від запланованого часу закінчення польотів (перельотів), якщо їх тривалість не перевищує 3 години і дві години при тривалості польотів (перельотів) більше 3 годин. Прогноз погоди повинен містити коротку характеристику аеросиноптичної обстановки, яка обумовлює погоду. Усі відомості про хмарність (кількість, форма, висота нижньої межі і верхньої межі), явища погоди, ОЯП, видимості, обмерзанні і бовтанки, струминних течіях. При необхідності може вказуватися висота нульової ізотерми, позитивне відхилення температури від стандартних значень, прогноз вітру по висотах, висота тропопаузи і температура тропопаузи. Слід мати на увазі, що при аеродромних польотах вказується прогноз напряму і швидкості вітру, як правило, на основних ізобарних поверхнях. При маршрутних польотах і перельотах дається прогноз вітру тільки на ешелонах польоту (перельоту). Вітер і температура біля землі в цьому прогнозі вказується тільки при польотах на малих і гранично-малих висотах.

У прогноз погоди за певних умов додатково вказуються дані, які визначені наказом МОУ №367.

Прогноз погоди, вписаний в пункт 4 має бути узгоджений з метеоподразделением вищестоящого штабу.

· у пункт 5 - записується прогноз орнітологічної обстановки по маршруту (району) польотів на той же термін, що і прогноз в пункті 4;

· у пункт 6 - час прогнозу в пункті посадки при аеродромних польотах і польотах по маршруту з посадкою на своєму аеродромі проставляється так само як і в пункті 4.

При польотах прогноз погоди в пункті посадки дається на 2 години - плюс-мінус 1 година від розрахункового часу посадки. Він повинен включати відомості про хмарність, явища погоди, видимість, напрям і швидкість вітру і температури біля землі.

· пункт 7 - оформляється аналогічно пункту 5;

· пункт 8 - при заповненні пункту 8 будується вертикальний розріз прогнозу погоди, записаного в пункті 4.

Розрізняють два види вертикальних розрізів :

· вартовий - складається через певні інтервали часу в одному пункті. Будується, як правило, при аеродромних польотах. У графі "пункти (годинник)" вказується у вибраному інтервалі час дії прогнозу погоди.

· просторово-часовий: будується при маршрутних польотах і перельотах. У графі "пункти (годинник)" вказуються аеродроми зльоту і посадки, проміжні пункти маршруту.

Червоним кольором з урахуванням напряму і профілю наноситься маршрут польоту. Слід мати на увазі, що якщо маршрутний політ (переліт) відбувається із заходу на схід, з півдня на північ або з півночі на південь, то пункт вильоту наноситься в лівій частині розрізу, а пункт посадки в правій. При польотах (перельотах) зі сходу на захід пункт вильоту відноситься в правій частині, а пункт посадки в лівій частині розрізу.

На вертикальні розрізи наносяться усі прогностичні значення метеоелементов і явища погоди відповідно до вертикального і горизонтального масштабами бланка.

Метеорологічні елементи і явища погоди зображаються на розрізі відповідно до прийнятих позначень в синоптичній метеорології:

· атмосферні фронти наносяться з урахуванням нахилу фронтальної поверхні відповідним кольором;

· хмари зображаються синім кольором. Обкреслюється нижня і верхня межа. Масив хмарності злегка затушовується. Вказується кількість балів, скороченими латинськими символами проставляється форма хмарності;

· зони опадів зображаються зеленими вертикальними штрихами. Усередині цієї зони умовними значками зеленого кольору проставляється вид опадів з вказівкою видимості в них;

· туман, серпанок зображаються біля поверхні землі умовними значками жовтого кольору. Тут же вказується видимість в них;

· гроза, завірюха, пилові бурі, обмерзання, бовтанка зображаються червоним кольором умовними знаками. При нанесенні бовтанки і обмерзання червоним кольором вказується верхня і нижня межа шару. Значок грози проставляється на нижній межі купчасто-дощових хмар;

· напрям і швидкість вітру зображається на відповідних висотах (у лівій частині розрізу) або на ешелоні польоту. Швидкість відбивається в км/ч (велике пір'я 20 км/ч, мале 10 км/ч). напрям вітру при маршрутних польотах і перельотах наносяться відносно маршруту;

· струминні течії відбиваються червоними стрілами на відповідній висоті і проставляється швидкість в км/ч;

· тропопауза відбивається плавною коричневою лінією по прогнозованій висоті і підписується простим олівцем "тропопауза". Вказується висота і температура тропопаузи;

· позитивне відхилення температури від стандартних значень вказується у відповідному шарі (чи на висоті польоту) і підписується червоним олівцем (+20 С0);

· положення ізотерм 0, - 10, - 20 - відбиваються на відповідних висотах тонкими пунктирними лініями і підписуються.

· пункти 9, 10 - зворотна сторона бюлетеня заповнюється в строгій відповідності наявних граф :

· при перельотах - екіпажем літака;

· при аеродромних польотах - керівником польотів або за його вказівкою черговим інженером-синоптиком на КДП (СКП);

· пункт 11 - ув'язнення про погоду робить командир частини (прості метеоумови, складні метеоумови і т. д.).

Висновок посадовців про погоду без штампу метеорологічної служби частини не дійсний.

Скрізь, поряд з розписами посадовців (чергового інженера-синоптика, РП, командира екіпажа, командира частини) повинне розбірливо вказуватися їх прізвище.

Правила заповнення бюлетеня погоди форми АВ-12Д в основному такиеже як і АВ- 12. Відмінності в заповненні бюлетеня АВ-12Д наступні:

· у пункті 2 дається не фактичний вітер по висотах, а прогноз вітру по висотах, тиску на рівні моря температури повітря біля землі;

· заповнюється астрономічна довідка;

· текстуальний прогноз погоди робиться по ділянках маршруту з однотипною погодою. На підставі цих прогнозів оформляється графічний прогноз. Масштаб вертикалі вибирається особою, що виписує бюлетень погоди.

При забезпеченні маршруту польотів великої протяжності (більше 7000 км) відпрацьовується бюлетень погоди форми АВ-30-З, АВ-30-Ц і АВ-30-В. У цих бюлетенях прогноз погоди по маршруту оформляється у вигляді прогностичних карт. Прогнози погоди по запасних аеродромах і аеродромі посадки відображуються у вигляді тексту.

Положення баричних систем, атмосферних фронтів на прогностичну карту наносяться на середину періоду польоту.

Графічний прогноз погоди по маршруту на період польоту оформляється з дотриманням викладених вище за вимоги.

 

б) Правила вручення бюлетеня погоди

Бюлетень погоди вручається не раніше, ніж за 1 годину і не пізніше, ніж за 30 хвилин до початку польотів (вильоту).

Врученню бюлетеня погоди на польоти і перельоти передує усна доповідь метеорологічної і орнітологічної обстановки і прогнозу погоди на період майбутніх польотів і перельотів.

Після усної доповіді бюлетень погоди вручається:

· керівникові польотів - при аеродромних і маршрутних польотах (перельотах) і виконанні (ВРП);

· командирам поодиноких екіпажів і старшим груп літаків при польотах і перельотах по маршруту;

· командирові екіпажа-розвідника погоди - при виконанні повітряної розвідки погоди;

· командирові частини або керівникові польотів - при негайному зльоті частини (окремих екіпажів);

· командирам чергових авіаційних підрозділів і черговому по прийому і випуску літаків - кожні 6 годин, а при необхідності - частіше.

При перенесенні терміну початку польотів (перельотів) більш ніж на 1 годину начальник метеорологічної служби (черговий інженер) докладає командирові (РП) пропозиції після проведення повторної розвідки погоди, уточнює прогноз погоди, погоджує його з метеорологічним підрозділом вищестоящого штабу, розробляє і вручає новий бюлетень погоди.

Бюлетень погоди оформляється під копіювальний папір і вручається під розписку з вказівкою часу вручення.

Копія бюлетеня погоди залишається в метеорологічному підрозділі і бережеться 3 року.

Таким чином, бюлетень погоди є основним юридичним документом, на підставі якого приймається рішення на польоти, підтверджується рівень підготовки льотного складу, метеоумови (СМУ, ПМУ, УМП) і правильність заповнення льотної книжки кожного льотчика упродовж п'яти років.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты