Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Податки з юридичних осіб.




ПОДАТОК НА ПРИБУТОК – обов’язковий платіж до бюджету, який сплачують усі підприємства, незалежно від форм власності. Стягнення податку здійснюється відповідно до Податкового кодексу України..

Об’єктом оподаткування є, прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду, визначеного згідно з п.4.3. цього Закону, на: суму валових витрат платника податку, визначених ст.5 Закону; суму амортизаційних відрахувань, нарахованих згідно з ст.ст. 8,9 цього закону.

Валовий доход - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами. Валові витрати виробництва та обігу - сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності. Амортизація – (від лат. amortisatio – погашення, сплата боргів) – процес поступового перенесення вартості засобів праці в міру їх зношування на виготовлену продукцію і використання цієї вартості для відтворення зношених засобів праці.

Платниками податку є:

¨ З числа резидентів – суб’єкти підприємницької діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку, як на території України, так і за її межами.

¨ З числа нерезидентів – фізичні та юридичні особи, створені у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи за джерелом їх походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законом.

За ставкою в 25 % до об’єкта оподаткування, оподатковується: прибуток платників податку, включаючи підприємства, засновані на власності окремої фізичної особи; виграш особи в лотерею, у казино, в інших гральних місцях (домах); (Норми цього пункту не поширюються на державні грошові лотереї. Під державними грошовими лотереями слід розуміти лотереї, які провадяться за дозволом Міністерства фінансів України та умови яких мають передбачати наявність призового фонду в розмірах не менших 50 відсотків від суми отриманих доходів, а також відрахувань до Державного бюджету України у розмірі не менше 25 відсотків доходів, що залишаються після виплат призового фонду);

- доходи нерезидентів, одержані від підприємницької діяльності в Україні;

- доходи нерезидентів у вигляді страхових внесків, страхових платежів або страхових премій від страхування ризиків на території України, а також у вигляді надання рекламних послуг на території України та ін.;

- суми доходів нерезидентів, отриманих у вигляді дивідендів, нарахованих за корпоративні права (право власності на частку (пай) у статутному фонді юридичної особи), емітовані резидентами України, у джерела їх виплати за рахунок таких виплат;

- у разі неможливості шляхом прямого підрахування визначити прибуток, одержаний нерезидентами від діяльності в Україні, він визначається податковим органом на підставі валового доходу або проведених затрат виходячи з норми рентабельності 30 відсотків.

Тобто, податок з нерезидента має бути утримано не в момент репатріації прибутків за межі України, а у момент виплати належного нерезиденту доходу, що дасть можливість запобігти уникненню нерезидентами оподаткування.

За ставкою 15%оподатковуються валові доходи нерезидентів, що не проводять підприємницької діяльності в Україні через постійне представництво, отримані з джерел на території України (включаючи постійні представництва таких нерезидентів) (п.13.1.).

За ставкою 10% доходи нерезидентів від операцій перестрахування ризиків на території України у джерела їх виплати за рахунок таких виплат.

За ставкою 6% оподатковуються суми доходів нерезидентів, які сплачуються резидентами як оплата вартості фрахту транспортних засобів у джерела їх виплати за рахунок таких виплат.

За ставкою 3% оподатковуються валові доходи від страхової діяльності страховиків-резидентів (крім страхування життя). Для цілей оподаткування страхової діяльності під валовим доходом від страхової діяльності слід розуміти суму страхових внесків, страхових платежів або страхових премій, накопичених страховиками протягом звітного періоду по договорах страхування і перестрахування ризиків на території України або за її межами.

Згідно Податкового кодексу Україниподаток сплачується до бюджету не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Платники податку не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний квартал, розраховану наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року. Платники податку не пізніше 15 лютого року, що настає за звітним, подають податковому органу річний бухгалтерський звіт, який у випадках, передбачених законодавством, повинен бути підтверджений висновками аудиту. Підприємства-виробники сільськогосподарської продукції подають податкову декларацію про прибуток, розрахунок податку на прибуток та сплачують податок одночасно з поданням річного бухгалтерського звіту.

Платники податку, що мають філії, відділення та інші відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, можуть сплачувати консолідований податок з урахуванням сум податку, сплаченого відокремленими підрозділами у порядку, встановленому центральним податковим органом. Заява про перехід до сплати консолідованого податку подається платником податкового органу до 1 липня року, що передує року, з початку якого платник податку переходить до сплати консолідованого податку.

Від оподаткування податком на прибуток звільняються неприбуткові установи і організації, якими є:

а) органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи і організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів;

б) благодійні фонди і благодійні організації;

в) пенсійні фонди;

г) спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб, створених для представлення інтересів засновників, що утримуються лише за рахунок внесків таких засновників та не здійснюють підприємницької діяльності, за винятком отримання пасивних доходів;

д) релігійні організації;

є) інші юридичні особи, діяльність яких не передбачає одержання прибутку згідно з нормами відповідних законів.

Звільняється від оподаткування прибуток підприємств, що засновані всеукраїнськими громадськими організаціями інвалідів та є їх повною власністю, отриманий від реалізації товарів (робіт, послуг) власного виробництва (за винятком підакцизних товарів, посередницької діяльності, грального бізнесу), за умови, якщо кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менше 50% загальної чисельності працюючих та фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менше 25% суми загальних витрат на оплату праці.

Звільняється від оподаткування прибуток підприємств, отриманий від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва та зменшення роздрібних цін таких продуктів, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 42; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты