Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Редагування довідника




Додавання рядка

¨ виберіть групу, у якій буде знаходиться створюваний рядок, виберіть пункт ”Новий” з меню „Дії” чи контекстного меню, натисніть кнопку на панелі кнопок;

Uml; клавіатурний еквівалент: Ins.

Після редагування параметрів нового об’єкта натискайте Enter.

Додавання групи

¨ виберіть групу, у якій буде знаходиться створювана група, виберіть пункт ”Нова група” з меню „Дії” чи контекстного меню, натисніть кнопку на панелі кнопок;

¨ Клавіатурний еквівалент: Ctrl+F9.

Після редагування параметрів нового об’єкта натискайте Enter.

Копіювання рядка

¨ виберіть рядок, що копіюється, виберіть пункт „Копіювати” з меню „Дії” чи з контекстного меню, натисніть кнопку на панелі кнопок;

У довіднику буде створений новий рядок, що є копією обраної за винятком коду. Код автоматично створюється програмою і може бути відредагований користувачем.

¨ Клавіатурний еквівалент: F9.

Видалення рядка

¨ виберіть рядок, що видаляється, виберіть пункт „Видалити” з меню „Дії” чи з контекстного меню, натисніть кнопку на панелі кнопок;

¨ Клавіатурний еквівалент: Del.

Зміна рядка

¨ виберіть змінюваний рядок, натисніть Enter, у випадку редагування довідника Shift+Enter, якщо довідник був викликаний для вибору з нього інформації.

Пошук елемента групи в дереві

Виберіть пункт „Знайти в дереві” з меню „Дії” головного меню програми, натисніть кнопку на панелі інструментів.

Перенос елемента з групи в групу

У таблиці виберіть елемент групи, що потрібно перенести / в дереві виберіть групу, куди потрібно перенести / виберіть пункт „Перенести в іншу групу” з меню „Дії” головного меню програми або натисніть кнопку на панелі інструментів.

Клавіатурний еквівалент: Ctrl-F5

Сортування довідника

Довідник може бути відсортований по будь-якому стовпчику. Для вибору порядку сортування необхідно вибрати пункт „Сортування” з меню „Дії” чи контекстного меню і потім вибрати потрібний пункт із підменю.

 

ПЛАН РАХУНКІВ

 

План рахунків відкривається при виборі в головному меню „Операції” пункту „План рахунків” ("План счетов"). У конкретній конфігурації можуть бути передбачені й інші способи доступу до плану рахунків (пункти меню, кнопки панелей інструментів). Крім того, вікно плану рахунків використовується в різний режимах програми для вибору рахунка зі списку. Наприклад, при введенні проводок рахунка проводки можуть вводитися з клавіатури, а можуть бути обрані з плану рахунків.

План рахунків являє собою таблицю, кожен рядок якої відображає визначений рахунок, субрахунок бухгалтерського обліку.

Якщо при конфігуруванні системи було призначено кілька планів рахунків, то у верхній частині таблиці будуть присутні закладки з назвами планів рахунків. Таким чином, звернувшись до однієї з закладок, можна вибрати той чи інший план рахунків. Назва поточного плану рахунків виводиться в заголовку таблиці, наприклад, „Основний”.

У списку рахунків виводяться стовпчики, що відображають різні дані рахунка:

„Піктограма” - самий лівий стовпчик плану рахунків. Є службовою і віддображає стан рахунка (чи є він групою, чи власне рахунком, заведений він у конфігурації в інформаційній базі, позначений рахунок на видалення чи ні).

Код” — повний код рахунка, що включає всі коди вищестоящих рахунків.

Найменування” — найменування рахунка (субрахунки) — рядок, що відображає призначення рахунка.

Вал.” — ознака ведення валютного обліку, використовується, якщо в конфігурації установлене ведення валютного обліку. Якщо по рахунку або субрахунку ведеться валютний облік, то в графі „Вал.” ставиться „+”.

Кіл.” — ознака ведення кількісного обліку. Якщо по рахунку або субрахунку ведеться кількісний облік, то в графі „Кіл.” ставиться „+”.

„Заб.” — ознака позабалансового рахунка. Якщо рахунок є поза балансовим, то в графі „Заб.” ставиться „+”. Позабалансові рахунки не можуть листуватися з балансовими рахунками. З іншої сторони по позабалансових рахунках не контролюється принцип подвійного запису.

„Акт.” — ознака активності рахунка. Дана ознака може мати значення: „А” — активний, „П” — пасивний, „АП” — активно-пасивний.

Активність рахунка визначає відображення залишків по рахунку. Активний рахунок має завжди дебетовий залишок. Якщо кредитовий оборот перевищить дебетовий, то дебетовий залишок буде негативним. Пасивний рахунок має завжди кредитовий залишок. Якщо дебетовий оборот перевищить кредитовий, то кредитовий залишок буде негативним. Активно-пасивний рахунок може мати будь-який залишок, тобто залишок буде дебетовим чи кредитовим, але завжди позитивним. За замовчуванням рахунок вважається активно-пасивним.

„Субконто1”, ... „Субконто5” — Види субконто рахунка. Кількість цих стовпчиків визначається у конфігурації максимальною кількістю субконто рахунків. Значення стовпчиків визначають ведення аналітичного обліку по даному рахунку по зазначених видах субконто. Наприклад, вказівка в колонку „Субконто1” виду субконто „Матеріали” буде визначає ведення обліку по даному рахунку в розрізі матеріалів. Вид вікна плану рахунків залежить від конфігурації і може мати різний склад стовпчиків і додаткових елементів інтерфейсу.(Рис. 3.)

 

Рис.3. План рахунків

 

Наприклад, у вікні плану рахунків може розташовуватися кнопка <Печатка>, що дозволяє роздрукувати поточний план рахунків.

Крім того, при виклику з головного меню і для вибору рахунка в різних режимах можуть викликатися вікна плану рахунків, що мають різний склад колонок і додаткові елементи інтерфейсу.

План рахунків має багаторівневу структуру. На верхньому рівні знаходяться рахунки, на нижньому — підлеглі їм субрахунки. Як правило, план рахунків має два рівні вкладеності, що відповідають схемі рахунок-субрахунок. При перегляді плану рахунків можна переглядати рахунки відповідно до їхнього рівня підпорядкування, тобто у вікно перегляду можна вивести тільки рахунки, не показуючи при цьому підлеглих їм субрахунків. Для цього в головному меню „Дії” треба вибрати режим „Ієрархічний список”.

Для перегляду субрахунків, що є в якого-небудь рахунка, досить виконати одне з наступних дій:

¨ натиснути клавіші Ctrl + (стрілка вниз), вибрати пункт „Наступний рівень” у меню „Дії” головного меню програми.

Для того, щоб повернутися назад, на більш верхній рівень, у даному випадку, до рахунків, потрібно проробити зворотні дії, а саме:

¨ натиснути клавіші Ctrl + (стрілка вверх), вибрати пункт „Попередній рівень” у меню „Дії” головного меню програми.

Якщо ж режим „Ієрархічний список” відключений, то у вікно перегляду плану рахунків будуть виведені всі наявні рахунки і підлеглі їм субрахунки в одному списку.

Редагування плану рахунків

Як уже зазначалося вище, план рахунків містить частину рахунків і субрахунків, введених на етапі конфігурування системи. Такі рахунки практично недоступні для редагування в процесі роботи користувача. Ці рахунки відіграють важливу роль у цілісній роботі всієї системи бухгалтерського обліку на підприємстві. У таких рахунків можна редагувати тільки додаткові реквізити, якщо такі є в плані рахунків.

Введення рахунків (субрахунків)

Для введення нового рахунка або субрахунка, досить, знаходячись у плані рахунків, виконати наступні дії:

o натиснути кнопку на панелі інструментів вікна плану рахунків;

o натиснути клавішу Ins;

o у головному меню програми відкрити меню „Дії”, у цьому меню вибрати пункт „Новий”.

Якщо для плану рахунків була задана установка „Редагувати в діалозі” (див. головне меню „Дії”), то на екрані з’явиться вікно діалогу, що дозволяє ввести всі необхідні реквізити рахунка. У іншому випадку новий рахунок або субрахунок буде вводитися в списку, тобто безпосередньо у вікні плану рахунків. Можливість редагування рахунка в списку і в окремому вікні визначається в конфігурації.

План рахунків має ієрархічну структуру, найбільш розповсюдженим планом рахунків є дворівневий. При цьому рахунок верхнього рівня це безпосередньо сам рахунок (група), а рахунок нижнього рівня — це субрахунок.

При введенні нового рахунка програма ставить запитання, чи будуть у рахунка субрахунки? Якщо відповісти так, то рахунок при записі стає групою, тобто рахунком верхнього рівня, і надалі може мати субрахунки. Рахунок-група не може бути використаний у проводках, у них можуть бути використані тільки його субрахунки.

Якщо ж при введенні рахунка відповісти, що рахунок не буде мати субрахунків, то такий рахунок не буде групою.

Рахунок, що не є групою використовується в проводках. Якщо надалі для такого рахунка буде потрібно ввести субрахунки, то це можна буде зробити.

При введенні першого ж субрахунка даного рахунка в плані рахунків буде автоматично створена група з тим же кодом, якого мав даний рахунок, а до коду самого рахунка буде доданий код субрахунки „0”. Тобто, фактично, що існував раніше рахунок стане субрахунком створеної групи, при цьому група буде мати той же код, що і був у рахунка. На створеному субрахункові будуть відбиті всі підсумки, що були на рахунку. Наприклад, якщо був рахунок „20”, що не має субрахунків, а потім ввели субрахунок „20.1”, то рахунок „20” буде перейменований у „20.0”, і буде створений рахунок „20”, що є групою для субрахунків „20.1” і „20.0”. Такий механізм дозволяє зберігати існуючі підсумки по рахунку без субрахунків, на створеному автоматично субрахункові.

Введення субрахунка принципово не відрізняється від введення рахунка. Якщо вводиться новий субрахунок для рахунка, що не був введений раніше, те в план рахунків автоматично додається і сам рахунок.

 

Зауваження. Програма не дозволяє вводити субрахунки для рахунків, що не редагуються, тобто тих, котрі були введені на етапі конфігурування.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты