Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПОСУДИН, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ПІД ТИСКОМ




Обслуговування посудин може бути доручено особам, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження, навчання за відповідною програмою, атестовані і мають посвідчення на право обслуговування посудин.

На підприємстві (у військовій частині) повинна бути розроблена і затверджена у відповідному порядку інструкція з режиму роботи і безпечного обслуговування посудин. Для посудин (автоклавів) в указаній інструкції має бути відображений порядок зберігання і застосування ключа-марки.

Інструкція повинна знаходитись на робочому місці і видаватись під розписку обслуговуючому персоналу.

Схеми включення посудин повинні бути вивішені на робочих місцях.

Якщо при обстеженні посудин, які знаходяться в експлуатації і працюють під тиском, будуть виявлені дефекти або порушення правил, що загрожують безпеці, а також якщо минув термін експлуатації, строк чергового освідчення чи відсутні особи, відповідальні за справний стан і безпечну дію посудини, особи, відповідальні за нагляд за технічним станом та експлуатацією посудини, або несправна автоматика безпеки, аварійна сигналізація, то експлуатація посудини повинна бути заборонена.

Експлуатація, зберігання і транспортування балонів на підприємстві (у військовій частині) повинні здійснюватись відповідно до вимог інструкції, затвердженої в установленому порядку.

Особи, які обслуговують балони, мають бути навчені і проінструктовані.

При експлуатації балонів забороняється повністю виробляти газ, який в них знаходиться. Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менш 0,05 МПа (0,5 кгс/см2).

Наповнення балонів газами повинно здійснюватись за інструкцією, розробленою і затвердженою в установленому порядку з урахуванням властивостей газу, місцевих умов і вимог інструкції по наповненню балонів газами.

Забороняєтьсянаповнювати газом балони, в яких:

- вийшов строк назначеного освідчення (періодичність технічних освідчень балонів, наповнених газами, що викликають руйнування і фізико-хімічне перетворення металу зі швидкістю 0,1 мм/рік — 5 років);

- вийшов строк перевірки пористої маси;

- пошкоджений корпус балона;

- несправні вентилі;

- відсутні належні пофарбування або надписи;

- відсутній надлишковий тиск газу;

- відсутні встановлені клейма.

Наповнення балонів, в яких відсутній надлишковий тиск газів, здійснюється після попередньої їх перевірки відповідно до інструкції підприємства-наповнювача (наповнювальної станції).

Пересадку башмаків і кілець для ковпаків, заміну вентилів необхідно здійснювати на пунктах освідчення балонів, вентиль після ремонту, пов'язаного з розбиранням, повинен бути перевірений на щільність при робочому тиску.

Здійснювати насадку башмаків на балони дозволяється тільки після випускання газу, викручування вентилів і відповідної дегазації балонів.

Очистка та пофарбування наповнених газом балонів, а також закріплення кілець на їх горловині забороняється.

Переміщення балонів у пунктах наповнення і споживання газів необхідно здійснювати на спеціально пристосованих для цього візках або за допомогою інших пристроїв.

Перевезення наповнених газом балонів необхідно здійснювати на ресорному транспорті або на автокарах у горизонтальному положенні, обов'язково з прокладками між балонами. Для прокладок можуть застосовуватись дерев'яні бруси з вирізаними гніздами для балонів, а також мотузяні або гумові кільця товщиною не менш 25 мм (по два кільця на балон), або інші прокладки, які захищають балони від ударів один об одного. Всі балони під час перевезення треба укладати вентилями в один бік.

Дозволяється перевезення балонів у спеціальних контейнерах, а також без контейнерів у вертикальному положенні обов'язково з прокладками між ними і загорожею від можливого падіння.

5.11. ПРИ ЗА СТОСУВАННІПАЛЬНО-МА СТИЛЬНИХ МА ТЕРІАЛІВ (ПММ), ОТРУЙНИХ ТЕХНІЧНИХ РІДИН (ОТР)

Особовий склад, пов'язаний з транспортуванням, прийомом, зберіганням, охороною, видачею і застосуванням отруйних технічних рідин, повинен бути ознайомлений під розпис з властивостями цих рідин, заходами безпеки при поводженні з ними, а також добре володіти прийомами надання першої допомоги при ураженні ними.

Пари більшості марок палива та спеціальних рідин важчі за повітря, тому вони, як правило, нагромаджуються в нижній частині приміщення, каналів, колодязів та інших споруд. В певних співвідношеннях з повітрям ці пари створюють вибухонебезпечні суміші, вибух яких може статися від відкритого полум'я, іскри. Тому при проведенні робіт у вибухонебезпечному середовищі працюючі повинні бути у взутті, яке не має сталевих гвіздків та підківок, а інструмент застосовувати лише з кольорового металу, який не дає іскри при ударі.

Пари палива та спеціальних технічних рідин при вдиханні можуть викликати отруєння, а попадання їх на шкіру - хворобу. Гострі отруєння парами палива або спеціальних рідин, а також попадання їх в середину організму та несвоєчасне надання медичної допомоги постраждалому може призвести до смертельного випадку.

В усіх випадках виконання робіт у середовищі з наявністю пар палива та спеціальних технічних рідин, необхідно користуватися шланговими або ізолюючими протигазами. Для захисту шкіряного покриття від шкідливого впливу палива працюючі на складі забезпечуються спецодягом.

Перед заправленням машини пальним та мастилом необхідно зупинити двигун. Заправляти машину тільки зі справних автопаливних заправників, агрегатів.

Отруйні технічні рідини зберігаються та перевозяться тільки в опломбованій тарі, передбаченій відповідними стандартами, технічними умовами. При перевезенні їх в кузові автомобіля бочки та бідони встановлюються пробками догори та надійно закріплюються. На тарі, в якій зберігаються та перевозяться отруйні технічні рідини, також на порожній тарі з-під цих рідин повинен бути надпис "Отрута, смертельно!" та поставлено знак, встановлений для отруйних речовин.

Видача отруйних технічних рідин із сховища проводиться обмеженому колу осіб, визначених наказом по частині (з'єднанню), які пройшли інструктаж та здатні забезпечити збереження цих рідин.

Видача отруйних технічних рідин проводиться лише з письмового дозволу командира частини.

Після роботи з отруйними рідинами необхідно мити руки теплою водою з милом.

Забороняється:

- переносити та зберігати паливо та мастильні матеріали в тарі, що не має щільно закритих кришок або пробок;

- виготовляти їх в умовах частини;

- застосовувати етилований бензин для миття деталей, чищення одягу, миття рук;

- приймати їжу, палити в приміщеннях, де проводяться роботи з етилованим бензином, етиленгліколем, пропиленгліколем, антифризом та розчином трикомпонентної присадки;

- тримати в житлових приміщеннях спецодяг, в якому проводилась робота з етилованим бензином;

- всмоктувати паливо та спеціальні рідини ротом через шланг для створення сифону при їх переливанні у відра, каністри та інші ємності;

- виливати антифриз, розчин трикомпонентної присадки та інші рідини на землю;

- перевозити отруйні технічні рідини в салонах та в кабінах легкових автомобілів, а також разом з їжею та особовим складом;

- переносити пляшки з рідинами на спині або в руках перед собою;

- використовувати тару з-під отруйних технічних рідин для перевезення та зберігання харчових продуктів та води;

- палити та приймати їжу під час роботи з рідинами.

Чистку резервуарів провадити з використанням шлангового протигазу ПШ-1, ПШ-2, спеціального поясу з мотузкою, комбінезону, гумових чобіт і брезентових рукавиць.

Необхідно створювати повну герметизацію апаратури, в яку залиті рідини.

Всі роботи, пов'язані з нагріванням рідин, провадити у витяжній шафі, не допускаючи попадання їх парів і особливо продуктів технічного розпаду в повітря виробничих приміщень.

Роботу з чотирихлористим вуглецем і дихлоретаном при концентрації парів вище граничне допустимої провадити в загальновійськовому фільтруючому протигазі.

В приміщеннях, де систематично провадяться роботи з чинниками, повинна бути обладнана загальна або місцева примусова вентиляція з ніжнім та верхнім від смоктуванням повітря.

Забороняється ремонтувати мастилосистеми під тиском і при нагрітому двигуні.

Після закінчення робіт з отруйними технічними рідинами необхідно ретельно помити руки теплою водою з милом, прийняти теплий душ.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 229; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты