Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інвестиційні та інноваційні позиції регіонів є також виміром їх конкурентоспроможності.




Регіональна соціальна ситуація – це перш за все рівень і якість життя населення.

Рівень життя – це забезпеченість населення необхідними матеріальними благами та послугами, досягнутий рівень їх споживання і ступінь задоволення раціональних потреб. Деякі дослідники враховують також умови життя (умови праці, побуту тощо), стан здоров’я, рівень освіти, стан навколишнього середовища та інші чинники, що характеризують широке коло проблем життєдіяльності людини. Такий підхід дає можливість всебічно оцінити становище людини в суспільстві, а також порівняти регіональні стандарти рівня життя з середньоукраінськими показниками.

Одне з центральних місць у вивченні рівня життя населення посідають показники доходів і витрат. Доходи – основне джерело задоволення особистих потреб населення в товарах і послугах та підвищення рівня добробуту певної родини або домашнього господарства.

Бідність, малозабезпеченість має декілька рівнів і характеризується такими показниками:

1) прожитковим мінімумом;

2) гарантованим прожитковим мінімумом;

3) мінімальним споживчим бюджетом.

Розрізняють прожитковий мінімум фізіологічний і соціальний.

Фізіологічний розрахований на задоволення тільки головних найелементарніших потреб і послуг.

Соціальний - окрім мінімальних норм задоволення фізичних потреб, включає витрати на мінімальні духовні і соціальні запити.

Гарантований прожитковий мінімум - це офіційно затверджений рівень мінімальної заробітної плати, пенсії, допомоги. Він не може бути нижчим за фізіологічний прожитковий мінімум.

Для оцінки рівня життя населення важливе значення має аналіз різниці між грошовими витратами і грошовими доходами. Цей показник характеризує тіньові доходи населення. Майже третина грошової маси перебуває в тіньовому секторі економіки. По областях України цей показник коливається від 19 до 39% при цьому найнижчі рівні тіньових доходів спостерігаються у Волинській, Запорізькій і Черкаській областях, а найвищі – у Рівненській, Одеській та Житомирській областях.

У сукупних витратах українських сімей у всіх регіонах дуже низька питома вага витрат на непродовольчі товари (10,9%) та послуги (11,8%). За такої структури споживання у населення відсутні засоби не тільки для створення заощаджень, а й для оплати за послуги культури та відпочинку, медичного обслуговування, навчання та ін. В наслідок цього значна частина населення стає ізольованою від суспільства і почуває певний дискомфорт.

Рівень життя населення тісно пов’язаний з рівнем добробуту, який вимірюється за допомогою коефіцієнтів диференціації, найпоширенішим з яких є коефіцієнт Джині. Рівень бідностів Україні становить 26,4% .

Причому, бідність не має чітко окреслених територіальних меж. Поширення бідності спостерігається в різних регіонах країни.

Держава регулює процеси зайнятості населення. Створена і функціонує державна служба зайнятості населення. Розробляються програми сприяння зайнятості населення у галузевому і територіальному розрізах. Вони містять систему заходів, спрямованих на попередження масового безробіття, створення нових додаткових робочих місць, соціальний захист найбільш вразливих верств населення.

На ринку праці існують різні форми безробіття. Основними з них є: фрикційне, сезонне, структурне і циклічне безробіття.

Структурне безробіття виникає під впливом структурних зрушень в економіці, спричинених запровадженням досягнень науково-технічного прогресу, вдосконаленням територіально-галузевих пропорцій господарства, змінами в структурі споживчого попиту. Структурне безробіття — виникає в результаті зміни структури економіки, наприклад, внаслідок технологічної революції

Циклічне (кон'юнктурне) безробіття виникає внаслідок коливань економіки. В фазі рецесії підприємства звільняють робочих та наймають на роботу в разі економічного підйому. Вважається, що кон'юнктурне безробіття зникає через 2-3 роки.

Сезонне безробіття — результат природних коливань кліматичних умов протягом року або коливань попиту. Зникає протягом року.

Фрикційне безробіття зумовлено пошуком або очікуванням роботи.Фрикційне безробіття виникає, коли робочі тимчасово знаходяться без роботи в результаті зміни місця праці. Цей вид безробіття виникає в короткостроковому вимірі.

Нині в Україні реєструється щорічно близько 1 млн. безробітних, серед них жінки становлять близько 60%, а молодь у віці до 28 років – понад 30%.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты