Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теория трилисника, чи лізинг персонала




Теория трилисника — це спосіб найефективніше використовувати людський капітал. Лізинг персоналу спочатку виник із невідповідності наявності трудових ресурсів немає і потреби у них, за потребою організацій різнопланових фахівцях на різні сроки.

Дмитрий Анатолійович Аширов, професор, доктор економічних наук, проректор Московського університету економіки, статисти та інформатики зв'язків із общественностью.

Реакцией бізнесу на тенденцію подорожчання робочої сили в стала поява нових організацій, які Ч. Хэнди визначив як организации-трилистники. Трилисник — це спосіб найефективніше використовувати людський капитал.

Первый листок, по Хэнди, — це основні працівники нової організації. Усі вони професіонали, технічні фахівці, висококваліфіковані робітники і управляючі, вкрай необхідні майбутньої організації, оскільки є носіями тих знань, які відрізняють цю організацію від усіх інших. Але вони високі заробітки (за умов Росії — тисячі USD), додаткові пільги. Часто стимулювання цих співробітників грунтується на співучасті прибутків, в власності в управлінні. Корпорація передбачає, такі співробітники гарувати по 70 години на тиждень й цілком віддавати себе роботі. Їх мета — кар'єру й просування службовими східцями. Професіоналів трохи, вони надзвичайно цінні, і це добре платять, хоча істотна частину цієї оплати (можливо, до 40%) поставлено залежність від ефективності роботи групи і (чи) компанії. Постійна основа організації мала і принаймні у допомозі, звідси — другий листок трилистника.

Второй листок — зовнішні підрядчики. Це консультанти, підрядники і інші фахівці, наймані ззовні до роботи над конкретними проектами, або заради роботи, не має виняткової ваги в організацію (т. е. не складової частина тих експертних знань, які має основний персонал), або заради виконання рутинних обов'язків, хто хоче брати він професіонали. Часто ці люди працюють з урахуванням лізингу персоналу. У цю категорію потрапляють, і співробітники інших фірм, які працюють за договорами професіонали чи технічні фахівці. Найчастіше це колишні постійні працівники компанії, із якими вона нині підтримує договірні відносини. Їм платять результатами роботи, а чи не за часом, витраченому для досягнення цих результатів, і організація мало контролює їхнє повсякденне діяльність. Хэнди зазначає, що з менеджерів з'являється спокуса експлуатувати таких працівників, виплачуючи їм мінімальні винагороди за максимальні обсяги будівельно-монтажних робіт, і рекомендує компаніям недопущення этого.

Третий листок — часові й частково зайняті працівники. Цей листок трилисника, по Хэнди, є гнучку частина робочої сили в компанії — працівників, яких запрошують у тому, щоб забезпечити постійне, цілодобове і щоденне функціонування підприємства чи виконання пікових обсягів роботи. «Наприклад, — пише Хэнди, — вони утворюють ринок робочої сили в, який роботодавці виходять в разі потреби і тоді, коли захочуть, платячи цих людей якнайменше». Деякі колектив з працівників цієї категорії бажають з такий упряжки якомога швидше і знайти собі постійну роботу — як або штатних працівників, або зайнятих повний робочого дня контрактників. Інші просто хочуть підробити. Деякі їх працюють за кілька годин на кількох місцях й дуже заробляють собі життя. Хтось використовує таку можливість свого роду учнівство під час до майбутньої постійної работе.

Хэнди зазначає, що більшість гнучкою робочої сили в, певне, будь-коли виявляє тієї цілеспрямованості та (чи) тих амбіцій, властивих зайнятим на основі професіоналам, але, стверджує наш гуру, залежить від того, як до них відносяться: «Якщо серед цієї людності звертаються як із випадкової робочої силою, вони відповідають таке ставлення до недбалістю. Якщо гнучка робоча сила має стати цінної частиною організації, то організація мусить бути готова інвестувати у цих працівників, забезпечувати свою професійну підготовку, причому таку, що дозволить їм вдалося отримати кваліфікацію, необхідну працевлаштування інших. Слід дати таким працівникам певного статусу й відомі привілеї (включаючи оплачувані відпустки право отримання посібників з хвороби). У цьому лише цього разі організація отримає ту допомогу підприємству від тимчасових і лише частково зайнятих працівників, в якої вона потребує, і ще рівня, що їй требуется».


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты