Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


КОНСПЕКТ




Вступна частина ( 5 хв ).

1. Шикування, рапорт, привітання ( 1 хв ).

2.,Перевірка готовності учнів до уроку ( 1 хв ),

3. Тренування 2-3 стройових прийомів ( 3 хв ).

11. Основна частина (35 хв)..

1. Доведення теми, мети уроку,

порядку та способів відпрацювання навчальних питань ( 3хв )

2. Розгляд навчальних питань, їх протяжність ( хв ):

   
 
 
 
 
 
 
 

 

 


3 Висновки по темі. Досягнення мети уроку( 2 хв )

Заключна частина (5 хв).

1..Закріплення вивченого матеріалу (3 хв):

- дати визначення ЦЗ;

- назвати осн. нормативно-правові акти ЦО (ЦЗ).

2.Завдання додому (1 хв):

вивчити матеріал конспекту та стор. 230-231 підр. “ Захист Вітчизни “, 2006;

ознайомитися з матеріалом на стор.11-13, 22-23 підр “Цивільна оборона”, 2004.

ЗВ

розділ V1

Т1 у1

.

КОНСПЕКТ

 

1. Женевські конвенції про Цивільну оборону ( 5 хв )

10 міжн. Конференція з ЦЗ прийняла Універсальну декларацію з ЦЗ, в якій закликала уряди розглядати концепцію і визначення “ЦО” більш широко, ане тільки в рамках воєнних конфліктів. Термін “ЦЗ” має використовуватись для визначення всіх гуманітарних заходів, спрямованих на захист життя людей, власності і навколишнього середовища від усіх катастроф та НС природного або техногенного характеру. У ст. 61 Четвертої Конвенції є визначення і сфера застосування ЦО.

ЦО є виконання гуманітарних завдань, спрямованих на захист цивільного населення від небезпеки і допомогу в усуненні безпосередніх наслідків воєнних дій або лиха, а також створення умов, необхідних для його виживання”. Такими завданнями є:

- оповіщення, евакуація, надання сховищ, світомаскування, рятувальні роботи, медичне обслуговування (в тому числі і перша допомога ), боротьба з пожежами, виявлення небезпечних районів, знезараження, термінове надання житла і допомоги у встановленні порядку в районах лиха, допомога у збереженні об’єктів необхідних для виживання, термінове поховання трупів.

Міжнародний знак ЦО – блакитний трикутник на оранжевому фоні. Міжн. спец. знак для обладнання споруд, які несуть в собі небезпечні сили – три кола яскраво-оранжевого кольору.

 

2. Нормативно-правова база ЦО України (5 хв)

ЦО України організується і функціонує на підставі ЗУ “Про ЦО У”, законів з питань оборони і державної безпеки, воєнної доктрини України, Положення про ЦО У, інших державних нормативних актів про органи управління ЦО та Положення міжнародного гуманітарного права з проблем захисту людей.

2.1 Конституція України.Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначається в Україні найвищою соціальною цінністю” , - визначає ст.3 КУ.

2.2 ЗУ “Про ЦО України”. Закон проголошує, що кожен громадянин має право на захист свого життя і здоров’я від наслідків аварій, катастроф, пожеж, стихійного лиха та має право на надання гарантій забезпечення реалізації цього права від КМУ, міністерств та інших органів центральної влади, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, керівництва підприємств, установ і організацій незхалежно від форм власності й підпорядкування. Держава як гарант цього права створює систему ЦО, яка має на меті захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного і воєнного характеру.

Із зазначеного випливає, що ЦО України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюються для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру (ст.1).

Завдання ЦО (ст.2):

1. Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного походження й вжиття заходів для зменшення збитків та втрат у разі аварій, катастроф, вибухів, великих пожеж і стихійних лих.

2. Оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій у мирний і воєнний час та постійне інформування його про наявну обстановку.

3. Захист населення від наслідків стихійних лих, аварій, катастроф, великих пожеж і застосування засобів ураження.

4. Організація життєзабезпечення населення під час аварій, катастроф, стихійного лиха та у воєнний час.

5. Організація та проведення рятувальних та інших невідкладних робіт у районах лиха та в осередках ураження.

6. Створення систем аналізу і прогнозування управління, оповіщення і зв’язку, спостереження і контролю за радіоактивним забрудненням, хімічним і біологічним зараженням, підтримання їх готовності для сталого функціонування у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу.

7.Підготовка і перепідготовка керівного складу ЦО, її органів управління та сил; навчання вмінню населення застосовувати засоби індивідуального захисту і діяти у надзвичайних ситуаціях.

2.3. Положення про ЦО України.

-положенням визначаються організація створення служб ЦО та евакуаційних

органів , їх завдання, функції і повноваження; структура та штатна чисельність

невоєнізованих формувань, їх комплектування ; визачається організація

створення служб ЦО, їх завдання, функції і повноваження.

 

3 Організаційна структура ЦО України (15 хв).

Систему ЦО утворюють:

- центральний орган виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій (МНС) та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

- органи виконавчої влади всіх рівнів, до компетенції яких віднесено функції, пов’язані з безпекою і захистом населення, попередженням, реагуванням і діями у надзвичайних ситуаціях;

- органи повсякденного управління процесами захисту населення у складі міністерств, місцевих державних адміністрацій, керівництва підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності;

- сили і засоби, призначені для виконання завдань ЦО;

- фонди фінансових, медичних та матеріально-технічнох ресурсів, передбачені на випадок надзвичайних ситуацій;

- системи зв’язку, оповіщення та інформаційного забезпечення;

- курси та навчальні заклади підготовки і перепідготовки фахівців та населення з питань ЦО;

- служби ЦО

Відповідно до побудови керівництво Цивільною обороною здійснює КМУ, міністерства, місцеві державні адміністрації, керівники підприємств, установ та організацій.

Органи управління: Центральний орган виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків… є Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Ч. катастрофи. В обласних держадміністраціях – управління з питань надзв. Ситуацій та цивільного захисту населення.

У районних – відділи з питань надзв. ситуацій та цив. Захисту населення. Це – структурні підрозділи обл. районних держ. адміністрацій.

Начальником ЦО України є Прем’єр-міністр України, його застулник – Міністр МНС. Згідно з адм.-тер. поділом голови держ. адміністрацій є начальниками ЦО. Начальник управління є заступником начальника ЦО області, а начальник відділу – району. Вони відповідають за стан ЦО в межах області (району). На підприємствах, в установах і організаціях органами управління з питань надзв. ситуацій та ЦЗ є штаби ЦО та надзвичайних ситуацій (далі-штаб ЦО).

Основні завдання органів управління:

- забезпечення створення і сталого фунціонування місцевих данок територіальних підсистем Єдиної деожавної підсистеми запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру в Україні (далі-Єдина державна система);

- реалізація державної політики у сфері ЦО;

- розробка та реалізація заходів щодо підвищення готовності сил ЦО ;

- координація діяльності місцевих органів державної влади з питань ЦЗ населення;

- визначення основних напрямків роботи у сфері ЦО;

- здійснення інформаційного забезпечення у сфері ЦО;

- організація підготовки та перепідготовки кадрів органів управління та сил ЦО.

КМУ: забезпечує здійснення заходів щодо попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків; створює резерви засобів індивідуального захисту; вживає заходів для заьезпечення готовності органів управління у справах ЦО; створює єдину систему підготовки органів управління у справах ЦО; визначає порядок створення спеціалізованих та невоєнізованих пошуково-рчтувальних формуваньзадовольняє мобілізаційні потреби військ, органів управління у справах ЦО.

Центральний орган виконавчої влади з питань надзв. ситуацій (МНС):забезпечує здійснення державної політики у сфері ЦО; організує розробку і здійснення відповідних заходів з ЦО; керує діяльністю підпорядкованих йому органів управління та спеціалізованих формувань, військами ЦО; здійснює контроль за виконанням вимог ЦО, станом готовності сил і засобів ЦО; координує діяльність центральних органів виконавчої влади щодо ліквідації наслідків надзв. ситуацій; здійснює оповіщення населення про загрозу виникнення надзв. ситуацій; проводить навчання населення з питань ЦО; організує фінансове і мат.-техн. забезпечення військ ЦО та інших підпорядкованих йому формувань.

Примітка: війська ЦО – реформовані.

Міністерства, місцеві держ. адміністрації, виконавчі органи сільських рад єабезпечують вирішення питань ЦО, здійснення заходів захисту населення і місцевостей під час надзв. ситуацій.

Керівництво підприємств, установ і організацій забезпечує своїх працівників засобами інд. та колективного захисту, організовує здійснення евакозаходів, створює сили для ліквідації наслідків надзв. ситуацій та забезпечує їх готовність до практичних дій, несе пов’язані з цим матепіальні затрати.

Власники потенційно небезпечних об’єктів відповідають за захист населення , що проживає в зонах можливого ураження, від наслідків аварій на цих об’єктах.

Силами ЦО є державна професійна спеціальна аварійно-рятувальна служба, спеціалізовані та невоєнізовані формування. Служба підпорядкована МНС, перед нею поставлені завдання захисту населення від наслідків аварій, катастроф, стихійних лихі в осередках ураження, проведення рятувальних та інших невідкладних робіт. Для виконання специфічних робіт, пов’язаних з радіаційною та хімічною нбезпекою, значними руйнуваннями внаслідок землетрусу, аварійних ситуацій, проведення профілактичних та відновлювальних робіт створюються спеціалізовані формування

це організаційно оформлені підрозділи, створені для проведення рятувальних

та інших невідкладних робіт, що потребують спеціальної кваліфікації о/с і застосування спеціальних технічних засобів.

Є три рівні їх підпорядкування: центральний, територіальний (не нижче міста) та об’єктовий. Отже, є формування центрального підпорядкування- створюється Кабміном; територіального – створюється місцевою держ. адміністрацією; об’єктового – створюється адміністрацією підприємства. С. Ф. безпосередньо підпорядковуються органу-засновнику, а оперативно – для застосування в разі надзв. ситуації – відповідному органу управління у справах ЦО.

На С. Ф. покладаються:

- рятувальні та евакуаційні роботи в осередку ураження, надання медичної допомоги потерпілим на місці робіт або на шляхах евакуації;

- профілактична робота для запобігання аваріям і катастрофам;

- виробництво, ремонт та технічне обслуговування дихальних апаратів, контрольних приладів, засобів аварійного зв’язку.

Для виконання цих завдань с. ф. мають у своєму складі оперативні, допоміжні підрозділи, науково-дослідні організації та виробничі підприємства.

Невоєнізовані формування ЦО – це група людей, об’єднаних у загони, команди, дружини, ланки, групи, оснащені спеціальною технікою і майном, та підготовлених до дій у надзв. ситуаціях.

Н. ф. створюються в областях, районах, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності. Штатну чисельність н. ф. визначає керівник підприємства на підставі вимог Полрження про ЦО, вони створюються завчасно і комплектуються в обов’язковому порядку, визначеному ЗУ “Про ЦО У” і Положенням. Базою створення н. ф. є підприємства, установи та організації, їх працівники, матеріальні та технічні засоби. Адміністрація рідприємств несе відповідальність за створення, оснащення і підготовку н. ф.

Служби ЦО. Для забезпечення заходів ЦО, захисту населення і територій від наслідків надзв. ситуацій, проведення спеціальних робіт у міністерствах, органах держ. влади, на підприємствах створюються спеціалізовані служби ЦО:

захисту сільськогосподарських тварин і рослин, інженерні, енергетики, медичні,

оповіщення і зв’язку,комунально-технічні, матеріального забезпечення,

протипожежні, торгівлі та харчування, технічні, транспортного забезпечення та ін.

Для проведення евакуаційних заходів в умовах надзв. заходів на базі держ. адміністрацій, підприємств створюються евакуаційні комісії.

ЦО сільськогосподарського об’єкта і села. Начальником ЦО об’єкта з його керівник, органом управління у справах ЦО є Штаб ЦО у складі 3-5 чоловік, який формується з числа працівників адм. апарату і спеціалістів. Начальники і штаби організують захист населення у надзв.ситуаціях згідно з планом ЦО, проводять підготовку формувань і навчання населення правил поведінки і способів захисту, надання долікарської допомоги, організують оповіщення населення та формуваньЦО за сигналами ЦО при загрозі або виникненні стихійних лих, аварій і осередків ураження, організовують рятувальні та інші невідкладні роботи.

З метою забезпечення своєчасного запобігання і реагування на надзв. ситуації (НС) техногенного і природного характеру 3 серпня 1998р. КМУ прийняв постанову № 1198 “Про єдину державну систему запобігання в Україні» (СЗРНС). СЗРНС складається з органів управління, сил і засобів попередження та реагування на НС, а також систем забезпечення у складі міністерств, держ. адміністрацій, підприємств, до компетенції яких віднесено функції захисту населення і територій, попередження та ліквідації НС. Осн. Завданнями СЗРНС є: розробка нормативно-правових актів, державних технічних норм та стандартів з питань забезпечення захисту населення і територій від наслідків НС. Сили та засоби СЗРНС – це сили і засоби реагування на НС міністерств, інших органів влади, сили і засоби всіх рівнів функціональних і територіальних підсистем. Для виконання робіт попередження і ліквідації НС залучаються також державні (добровільні) рятувальні формування, військові підрозділи, спеціалізовані та інші аварійно-рятувальні формування.

Для координації діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо безпеки та захисту населення і територій, реагування на НС, створюються постійно діючі Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру під час НС (ТЕБ та НС). Комісії створюються при виконавчих органах влади на державному, регіональному і районному (міському) рівнях, а також на об’єктах. Осн. завдання комісії:

- координація діяльності центральних і місцевих органів вик. влади, пов’язаних зі створенням та функціонуванням Національної системи запобігання і пеагування на аварії, катастрофи та інші НС;

- участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері ТЕБ;

- організація та керівниутво проведенням робіт при ліквідації наслідків НС.

Обов’язки комісії у звичайних умовах:

- підготовка до дій у НС, подання пропозицій щодо прав і обов’язків з питань ТЕБ та НС органів вик. влади та об’єктів

Робота комісії під час НС.

- керівництво ліквідацією НС;

- вивчення обстановки та причин виникнення НС , підготовка інфориації про вжиті заходи реагування на НС;

- організація робіт з питань евакуації населення та надання допомоги потерпілим;

- залучення до ліквідації наслідків НС наявних сил і засобів;

- взаємодія з вілпов. організаціями сусідніх регіонів;

- визначення розмірів (масштабів) збитків, що зазнали об’єкти і населення від НС.

Контроль за дотриманням вимог законодавства з питань ЦО покладається на МНС.

Відповідальність за порушення законодавства з питань ЦО несуть посадові особи і громадяни згідно із законодавством України (ЗУ “Про ЦО У”, ст.15).

 

4 Цивільний захист (10 хв).

З 2003 року проводиться рефориування ЦО У. Сутність реформування: перетворення військ ЦО і держ. пож. jхорони в невійськову службу, об’єднання органів управління і сил ЦО, пожежної охорони, авар.-рят. cил і мат.-техн. ресурсів у єдину державну систему ЦЗ.

Для врегулювання питань захисту населення і нац. економіки, мат. і культурних цінностей від НС техног. і прир. походження, мінімізації наслідків прийнятий ЗУ “Про правові засади ЦЗ”. Він визначає правові та орг-ні засади ЦЗ і територій техногенного, природного та воєнного характеру, порядок створення і застосування сил, порядок проходження служби, гарантії соц. і прав. захисту о/с підрозділів ЦЗ. Цим законом створена єдина державна система ЦЗ населення і територій (ЄСЗ) – це сукупність органів управління, сил і засобів органів вик. влади, органів місц. Самовр. , які реалізують державну політику у сфері ЦЗ.

ЦЗ – це система орг-х, інж.-техн., сан-гіг, протиепідемічних та інших заходів, які здійснюються органами вик. влади, орг. місц. самовр. , підпор. їм силами і засобами, підприємствами, установами та орг-ми незалежно від форм власності, добр. рят. формуваннями, що забезпечують виконання цих заходів з метою запобігання та ліквідації наслідків НС, які загрожують життю та здоров’ю людей, завдають мат-х збитків у мирний час і в особливий період.

Правова основа ЦЗ:

- ЗУ “Про правові засади ЦЗ”, “Про ЦО У”, “Про захист населення і територій від НС техног. та прир. хар-ру», «Про правовий режим НС» «Про авар-рятувальні служби» - Міжн. договори України - Конституція України.

Мета ЦЗ: реалізація держ. політики у сфері ЦЗ; проведення заходів безпеки та захисту населення, територій і об’єктів від негативних наслідків НС; участь у подоланні наслідків НС.

Завдання ЦЗ:

-розвиток нац. економіки у напрямках, які виключають можливість виникнення НС; -збирання та аналіт. Опрацювання інформації про НС; -прогнозування та оцінка соц-екон наслідків НС, визначення на основі прогнозу потреби в силах і засобах, необхідних для запобігання їм та ліквідації їх; здійснення нагляду і контролю у сфері ЦЗ; -розробка законодавчих актів; -розробка планів запобіжних заходів у сфері ЦЗ; -створення ресурсів для запобігання НС; -оповіщення населення про загрозу НС, інформування населення про обстановку і вжиті заходи; -організація захисту населення і територій, орг-я психол. Та мед. допомоги потерпілим від НС; -проведення невідкладних робіт для ліквідації наслідків НС та орг-я життєзабезпечення постраждалого населення; -забезпечення готовності сил і засобів ЦЗ до запобігання НС -надання оперативної допомоги населенню з використання засобів ЦЗ при виникненні НС; - навчання населення та організація тренувань способам захисту при виникненні НС; - міжнар. співроб-во у сфері ЦЗ.

 

Для виконання завдань ЦЗ органи влади, підприємства, сили і засоби ЦЗ здійснюють оповіщення та ыіформування, спостереження і лабор. Контроль, укриття у захисних спорудах, евакуацію, інженерний, медичний, психологічний, біологічний, економічний, радіаційний та хімічний захист.

Режими функціонування ЄСЗ:

1. повсякденної діяльності; 2. підвищеної готовності; 3. надзвичайної ситуації; 4. yадзвичайного стану; 5. воєнного стану.

Структура ЄСЗ:

 

-центр. та місцеві органи вик. влади; -органи місц. самоврядування; -функціональні та та територіальні системи єдиної системи ЦЗ

Функціональні підсистеми створюються центральними органами вик. влади на регіональному, місцевому рівні для організації роботи, пов’язаної із запобіганням НС та захистом населення і територій у разі їх виникнення.

Територіальні – це тер-ні органи управління спеціально уповноваженого центрального органу вик. влади у сфері ЦЗ та комісії з НС.

Управління ЄС ЦЗ здійснює КМУ. Безпосереднє керівництво діяльністю ЄС ЦЗ здійснює МНС.

Сили ЦЗ:

-оперативно-рятувальна служба ЦЗ; спеціальні (воєнізовані) і спеціалізовані аварійно-рятувальні формування; -аварійно-відновлювальні формування -спеціальні служби; -формування особливого певіоду; -авіаційні та піротехнічні підрозділи; технічні служби та їх підрозділи; -підрозділи забезпечення та матеріальних резервів.

5. Обов’язки учнів щодо вивчення основ цивільного захисту (ЦЗ).

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты