Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Индивидуальный противохимический пакет ИПП-8




Индивидуальный противохимический пакет ИПП-8 предназначен для обеззараживания капельно-жидких ОВ, попавших на открытые участки тела, одежду, обувь и индивидуальные средства защиты. Пакет состоит из стеклянного флакона с дегазирующим раствором и четырех ватно-марлевых тампонов. Важно бережно хранить пакет, чтобы не повредить стеклянный флакон с жидкостью. Необходимо, тампоны смачивают жидкостью из флакона и протирают зараженные участки. В первую очередь обеззараживаются открытые участки кожи, а затем края воротника и манжетов, средства индивидуальной защиты и снаряжение. Жидкость пакета ядовита – она не должна попасть в глаза. Если пи обработке жидкостью появляется жжение, то нет необходимости волноваться: оно быстро исчезнет и не повлияет на самочувствие.

Дегазирующая жидкость способна убивать и микробов, т.е. обладает дезинфицирующими свойствами. Пакет может использоваться при заражении бактериальными средствами. Однако целевое назначение индивидуального противохимического пакета – это проведение частичной санитарной обработки при заражении отравляющими веществами.

При отсутствии ИПП-8 капельно-жидкие ОВ обезвреживаются раствором, приготовленным из одного литра 3 %-ного раствора перекиси водорода и 30 г едкого натра. Едкий натр можно заменить силикатным клеем (150 г клея на 1 литр 3 %-ной перекиси водорода). Способ применения раствора такой же, как и жидкости из ИПП-8. При обращении с сухим едким натром нужно следить, чтобы он не попал в глаза и на кожу.

При пользовании ИПП-8 надо иметь в виду, что жидкость из него можно применять для обеззараживания ОВ, попавших на кожу, только у детей от 7 лет и старше; для обработки кожи у детей от1,5 до 7 лет следует использовать щелочно-перекисную рецептуру.

 

Индивидуальный перевязочный пакет

Индивидуальный перевязочный пакет состоит из бинта шириной 10 см и длиной 7 м и двух ватно-марлевых подушек размером 17,5х32 см. Одна из подушек пришита около начала бинта неподвижно, а другую можно передвигать по бинту для удобства наложения повязки. Свернутые подушки и бинт завернуты в вощеную бумагу и вложены в герметичный чехол из прорезиненной ткани, целлофана или пергаментной бумаги. В пакете имеется булавка, на чехле указаны правила пользования пакетом. При вскрытии пакета нельзя нарушать стерильность поверхности подушечки, которой она прикладывается к ране или месту ожога. Руками можно трогать только поверхность подушечки, прошитую цветными нитками.

 

Планирование мероприятий гражданской защиты на объектах хозяйсьвенной деятельности в случае ЧС. План гражданской защиты: на мирное время и особый период.

 

В соответствии с законом Украины «о ГО» граждане Украины имеют право на защиту своей жизни и здоровья от посдледствий аварий, катастроф, больших пожаров, стихийных бедствий и тебовать от Правительства Украины, других органов управления, администраций предприятий, учреждений и организаций, независимо от форм собственности и ъхозяйствования гарантий для обеспечения еего реализации.

Гарантом такого права государство котороесоздакет систему Гражданской безопасности с целью защиты насаеления от опасных поседствий аварий, катастроф техногоенного, экономического, природного и военного характера.

В системе защиты населения и территоии особое значение имеет подготовка органов управления и обучения всех категорий населения

Планування заходів ГО на промислових та с/г об’ектах економіки ОЄ.

На всіхОЄзабезпечується завчасна підготовка до захисту людей при ЧС мирного і воєнного часу; розробляються міри для зниження втрат і забезпечення функціонування ОЄ, а також своєчасного проведення рятувальних робіт. Зразкова схема організації ГО ОЄ приведена на мал.1. Цивільна оборона на ОЄ повинна забезпечити безупинне керування службами і формуваннями ОЄ, готовність систем оповіщення і зв'язки; створення, оснащення, підготовку сил ГО ОЄ, підтримка їх у постійній готовності; навчання персоналу методам захисту; захист продовольства і джерел водопостачання від заражень. Повну відповідальність за організацію ГО ОЄ і її готовності до виконання поставлених перед нею задач несе начальник цивільної оборони об'єкта, тобто керівник підприємства будь-якої форми власності. Він підкоряється вищої інстанції (відомству, чи концерну будь-якій іншій організації виробництва), у підпорядкуванні якої знаходиться, а в оперативному відношенні — вищестоящому штабу ГОЧС території, на якій цей об'єкт розташований. Для керівництва конкретними ділянками робіт призначаються заступники начальника ГО 0Є.

Заступник начальника ГО 0Є по розосередженню персоналу ОЄ керує розробкою плану розосередження, організує підготовку місць для прийому людей; керує службою охорони суспільного порядку; організує перевезення персоналу до місця робіт і назад.

Заступник начальника ГО ОЄ по інженерно-технічній частині (головний інженер) керує розробкою плану перекладу 0Є на особливий режим роботи; забезпечує виконання ИТМ ГО по підвищенню стійкості ОНХ, керує службами протипожежних, аварійно-технічної, притулків і укриттів. Він здійснює технічне керівництво Сиднр у вогнищах поразки.

Заступник начальника ГО 03 по матеріально-технічному постачанню забезпечує нагромадження і збереження спеціального майна, техніки, інструментів, транспорту і засобів захисту; матеріально-технічне постачання будівництва ЗС ГО, заходів щодо РЗН, проведення Сиднр. Він організує розосередження запасів і резервів, унікального і коштовного устаткування.

Органом керування ГО об'єкта є штаб під керівництвом начальника ГО ОЄ. Штаб комплектується штатними і позаштатними працівниками 0Є (начальник штабу, його заступники, помічники по конкретних питаннях: оперативно-розвідувальній роботі, бойовій підготовці — і інші обличчя, у залежності від конкретних умов). Штаб організує розробку Плану ГО 0Є; узгодження цього плану з територіальним і відомчим штабами ГОЧС і його твердження начальником ГО 0Є, забезпечує своєчасне коректування плану.

План ГО ОЄ для мирного часу розробляється на всіх об'єктах, в установах, організаціях сільського господарства, навчальних закладах. Він визначає заходи, які треба провести при виникненні чи погрози при раптовому розвитку ЧС: нападі, погрозі нападу, диверсії, аварії, стихійному лиху. На 0Є, що продовжують роботу у воєнний час, відпрацьовується план ГО ОЄ на воєнний час, що визначає організацію і порядок перекладу 0Є на роботу в умовах воєнного часу з забезпеченням випуску продукції в запланованому обсязі і номенклатурі. У ньому повинні бути відбиті заходи виробничого плану об'єкта, питання захисту робітників та службовців, підтримки виробничої діяльності 03 і усі види матеріального забезпечення (постачання), даний розрахунок сил і засобів для ліквідації наслідків ЧС, для забезпечення засобами колективного й індивідуального захисту. При плануванні заходів ГО використовуються необхідна вихідна дані, документація і довідкові матеріали. Начальник цивільної оборони території (республіки в складі Російської Федерації, краю, області, міста) визначає задачі об'єкту, кількість і види формувань ГО, що ОЄ повинний мати для виконання

Сидир на своєму ОЄ і на території, терміни виконання заходів ГОЧС. Вимоги, пропоновані до Плану ГО ОЄ:

- повнота і стислість викладу;

- строгий облік часу на виконання кожного захід ГО;

- реальність і лаконічність усіх положень Плану ГО;

- наявність у ньому тільки ретельно перевірених даних;

- чіткість, ясність, наочність рішення конкретних задач зручність для використання: наявність графіків, таблиць, циклограм, схем.

При відпрацьовуванні Плану наносити обстановку, використовуючи умовні позначки ГО і скорочення, дозволені керівними документами.

Усі документи Плану повинні бути погоджені між собою з Планами ГО території і відомства, якому підкоряєте даний ОЄ.

 

 

Планування заходів та підготовка населення з ЦО

Планування заходів ЦО на об’єктах господарської діяльності (ОГД) у випадку надзвичайних ситуацій (НС)

Найбільш повне та організоване виконання заходів ЦО на об'єкті досягається завчасною розробкою плану заходів, які необхідно проводити при загрозі або виникненні НС.

План дій органів управління і сил ЦО (міністерств, відомств, областей, районів, міст, підприємств, установ і організацій) із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій розробляється на підставі законодавчих, директивних і нормативних документів і призначений для координації і діяльності

центральних і місцевих органів виконавчої влади, керівництва ОГД, а також оперативності їх реагування на загрозу і виникнення НС, відвернення або зниження можливої загибелі людей, мінімізація матеріальних збитків і витрат та організацію задоволення першочергових потреб населення, яке постраждало. План визначає порядок дій і відповідальність керівництва відповідних органів управління підприємств, установ і організацій, а також основні заходи щодо організації і проведення робіт із і ліквідації НС техногенного і природного походження, узгодження термінів їх виконання,фінансові, матеріальні та інші ресурси, які необхідні для цих заходів і робіт. У план дій

включаються заходи щодо захисту робітників і службовців, підтримування виробничої діяльності та інші з урахуванням обстановки після виникнення НС, передбачаються необхідна кількість сил і засобів для ліквідації наслідків НС.

При плануванні використовуються необхідні вихідні дані та довідкові матеріали з урахуванням специфіки роботи та особливостей щодо відомчої та регіональної діяльності підприємства, організації чи установи.

Основними вихідними даними при розробці плану дій на об'єкті є рішення та указівки вищого штабу ЦО (управління, відділу з НС), розпоряджень начальника ЦО об'єкта, документів, що характеризують об'єкт (комунально-енергетичні мережі, стан будівель і споруд, вододжерела, дані

прогнозування за можливими НС та ін.). План дій розробляється на підставі наказу начальника ЦО об’єкта. До розробки документів плану залучається керівний склад і спеціалісти об'єкта.

Начальник штабу ЦО складає графік розробки окремих документів (розділів) і контролює його виконання.

План дій розробляється в двох (при необхідності і більше) примірниках. Підписується план дій начальником штабу ЦО об'єкта, погоджується з територіальними управліннями (відділами) з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і затверджується начальником ЦО об'єкта (підприємства, організації, установи, належно від форм власності і підпорядкування). Після затвердження зміст плану дій доводитися до виконавців.

Щорічно, станом на перше січня, план коригується і вносяться відповідні зміни. Реальність плану перевіряється підчас командно-штабних, комплексних об'єктових навчань та об'єктових тренувань Цивільної оборони.

План дій органів управління і сил ЦО із запобігання програма здійснення запобіжних та захисних заходів. Він дозволяє цілеспрямовано та організовано вирішувати завдання ЦО в умовах НС та воєнної години. Основу плану складають заходи щодо захисту робітників, службовців їх сімей. При визначенні цих заходів враховується важливість та виробничої діяльності об'єкта, основні завдання органів управління та сил ЦО щодо запобігання і ліквідації НС.

План дій органів управління та сил ЦО на мирний час складається із п'яти розділів текстової частини і додатків до них. Текстова частина плану включає:

Висновки із оцінки обстановки на території об'єкта

У цьому розділі викладається загальна характеристика території, енергетичного та промислового комплексу, комунальних комунікацій, під'їзних шляхів та транспортних доріг на об'єкті, вірогідних надзвичайних ситуацій техногенного та природного походження, їх масштаби і наслідки, які визначаються на підставі експертної оцінки, чи прогнозу результату модельних експериментів, проведених кваліфікованими експертами.

 

1. Приведение в готовность органов управления (штабов) ГО.
к


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты