Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття про радіаційні режими захисту населення і порядок їх використання




 

З метою виключення масових радіаційних втрат і переопромінення населення, робітників і службовців, формувань ЦО понад встановлених доз, їх дії в умовах радіоактивного зараження суворо регламентуються і підпорядковуються режиму радіаційного захисту.

 

Режими радіаційного захисту це порядок дій людей, застосування засобів і способів захисту в зонах радіоактивного зараження, що передбачає максимальне зменшення можливих доз опромінення.

 

Додержання режимів радіаційного захисту виключає радіаційне ураження і опромінення людей понад встановлених доз опромінення.

 

Режими радіаційного захисту населення включають три основних етапи:

- укриття населення в захисних спорудах;- етап наступне укриття населення в будинках і ПРУ;- проживання населення в будинках з обмеженим перебуванням на відкритій місцевості протягом 12 годин на добу.

 

Режим радіаційного захисту робітників і службовців на об’єктах господарської діяльності включає три основних етапи:

 

- тривалість припинення роботи об’єктами (термін неперервного перебування людей у захисній споруді);- тривалість роботи об’єктами з використанням для відпочинку працюючого персоналу в захисних спорудах;- тривалість роботи об’єктами з обмеженням перебування робітників і службовців на відкритій місцевості.

 

Режими радіаційного захисту населення, робітників і службовців при вахтовому методі роботи на місцевості, що заражена радіоактивними продуктами від АЕС, включають два основних етапи:

 

а) режими радіаційного захисту населення:- укриття в загерметизованих приміщеннях на термін не менше 4 годин;

 

- тривалість проживання населення з обмеженим перебуванням на відкритій місцевості до 12 годин на добу;

 

б) режими радіаційного захисту робітників і службовців:- укриття в загерметизованих приміщеннях на термін не менше 4 годин;- час роботи об'єкту вахтовим методом.

 

Режими радіаційного захисту населення вводяться в дію рішенням НЦО міст, районів та інших населених пунктів.

 

На території населеного пункту або об'єкті народного господарства режим вибирається:

 

- по максимальному рівню радіації;- по найменшому значенню Кпосл. захисної споруди.

 

Тривалість додержання режиму радіаційного захисту і час припинення його дії встановлюється начальником ЦО населеного пункту з урахуванням конкретної радіаційної обстановки. Для вибору режиму радіаційного захисту необхідно знати:

рівні радіації на території населеного пункту на 1 год. після ядерного вибуху (аварії на радіаційно небезпечному об'єкті);

 

коефіцієнти послаблення житлових приміщень, в яких проживає населення: дерев'яні одноповерхові будинки, кам'яні (блочні) одноповерхові будинки, багатоповерхові кам'яні (блочні) будинки;

 

коефіцієнти послаблення ЗС, підвали одноповерхових дерев'яних кам'яних і блочних будинків, підвали багатоповерхових кам'яних і блочних будинків, сховища.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты