Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Режим роботи наконечників для эндодонтии.




Існує три групи режимів роботи :

· 1-я група низькошвидкісної ( з редукцією оборотів до 300-800 про/хв.) Зниження швидкості досягається за рахунок вбудованого редуктора або мікромотора і редуктора. Маркировка-зеленое кільце;

· 2- я група із зворотно-поступальними рухами ( за годинниковою стрілкою і проти годинникової стрілки) на 900. Маркировка-желтое кільце.

· 3- я група із зворотно-поступальними рухами на 900 і рухами вгору-вниз з ампулитудой 0,3-1,0 мм.

До 1-ої групи можна віднести наконечники Dentalwerk : 1:1, 8 (LT Incolight Excalibur) і 4:1 (LT Incolight Endo Cursor), наконечник Endo - Lift M4 ( Kerr) 4:1, мікромотор ММ324 (Tulsa deuxal, Франція) і эндодонтический наконечник ММ 10Е (Франція) з редукцією швидкості 6:1.

До 2-ої групи відноситься мікромотор ММ 324 (Tulsa deuxal, Франція) і эндодонтический наконечник W8H (Австрія) з редукцією швидкості 4:1.

Третя група включає наконечники, працюючі за системою Canal Leader : Canal Leader T - 1 "Титан" (Siemens) і Canal - leader 2000 (SET, Німеччина).

Вібраційні системи для обробки кореневого каналу включає наконечники для звукової (з частотою коливань 1500-6500Гц) і ультразвукової ( з частотою 20000-30000 Гц) обробки кореневих каналів. Передача коливальних рухів в каналі здійснюється на всіх напрямках. викликаючи ефект кавітації. Потрібні постійна подача іригатора (NaOCl), охолодження. Перед роботою проводять ручне розширення каналу ло розміру 20. Інструмент для подальшої ультразвукової обробки вибирають на розмір менше в цілях забезпечення його вільного коливання в каналі. У прямій частині каналу можна використовувати файл з алмазним напиленням і безпечною верхівкою. Розроблені спеціальні інструменти для ультразвукового наконечника - Rispi - Sonic (за формою нагадує рашпіль), Shaper Sonic (подібний пульпэкстрактору), Trio Sonic (трьохспіральний Н-файл).

При эндодонтической роботі широко використовуються також інші інструменти і акссесуары. До них відносяться паперові штифти абсорбції стандартних розмірів, эндодонтические пінцети з подовжніми жолобками на щічках для утримування голок і штифтів, безпечні ланцюжки з кільцями і страхувальні нитки для фіксації інструментів за палець лікаря, обмежувачі (стоппери) для эндодонтических інструментів - силіконові або сталеві з пружиною усередині і виїмкою або без виїмки по контуру. При підготовці інструменту виїмка стоппера має бути спрямована у бік вигину. Существуеют конструкції диспенсерів для надягання обмежувачів і їх фіксації на певному растоянии від верхівки інструменту, а також численні пристосування для виміру і встановлення робочої довжини інструменту- від лінійок, що стерилізуються, і рулеток з міліметровими діленнями до спеціальних багатофункціональних эндоблоков. Розроблені вимірювальні конструкції, що фіксуються на пальці лікаря. Существуеют пристосування для попереднього вигину інструментів, промивання і аспірації утримуваного кореневого каналу, зберігання і стерилізації інструментів.


Матеріали для самоконтролю:

1. Який інструмент зображений на цьому малюнку?

A. Рашпіль

B. Хедстрем файл

C. Пульпоекстрактор

D. К-файл

 

2. Який інструмент зображений на цьому малюнку?

A. Рашпіль

B. Хедстрем файл

C. Пульпоекстрактор

D. К-файл

 

3.Цифрою 2 на малюнку позначений символ інструменту по ІSO:

 

4. Який інструмент зображений на цьому малюнку?

A. Рашпіль

B. Хедстрем файл

C. Пульпоекстрактор

D. К-файл

 

Література.

Основна:

1.Лекції , що читаються на кафедрі стоматології дитячого віку.

2. Л. О. Хоменко, О. І. Остапко, О. Ф. Конанович, та ін. Терапевтична стоматологія дитячого віку.- Видавництво "Книга плюс", 1999

3.Боровський Г.В., Барішева Ю.Д., Максимов К. М. и др. Терапевтическая стоматология. — М.: Медицина, 1997.

4.Магид И.А., Мухін А.П. Фантомний курс терапевтической стоматологии.: Атлас. М.: Медицина, 1996.

Додаткова:

1.Данілевський М.Ф., Грохольський А.П., Політун А.М. та ін. Практикум з терапевтичної стоматології (фантомний курс) - Львів: 1993.

2.Справочник по стоматологии / Мод ред. А.И.Рибакова —М.: Медицина, 1993.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты