Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Для розкриття каріозних порожнин використовують бори




МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені М.І.Пирогова

 

"Затверджено"

на методичній нараді

кафедри стоматології дитячого віку

Завідувач кафедри

доц. Філімонов Ю.В.____________

 

"______ "_____________ 20 р.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

 

Навчальна дисципліна Пропедевтика стоматології дитячого віку
Модуль № 1
Змістовний модуль № 1
Тема заняття Організація роботи і оснащення стоматологічного кабінету. Універсальна стоматологічна установка, стоматологічні наконечники. Основний стоматологічний інструментарій для терапевтичного прийома: види, призначення
Курс 2
Факультет стоматологічний

 

 

Вінниця 2010

 

1. Актуальність теми:Знання основ організації стоматологічної служби, вивчення різноманітності інструментарію що використовується для терапевтичного прийому в стоматології, його класифікації, функцій, стандартизованих підходів до виготовлення дасть змогу правильно і раціонально організувати роботу лікаря стоматолога в майбутньому.

 

2. Конкретні цілі: вивчити мету і завдання фантомного курсу, ознайомитись з обладнанням кабінету та стоматологічним інструментарієм, засвоїти правила користування стоматологічним інструментарієм.

 

3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін Отримані навики
1. Гігієна Описувати загальні гігієнічні норми, що висуваються до обладнання стоматологічного кабінету терапевтичного профілю. Розраховувати площу, освітлення, детальні розміри кабінету виходячи з загальногігієнічних норм.
2. Пропедевтика терапевтичної стоматології Вміти застосовувати основний стоматологічний інструментарій в залежності від призначення. Класифікувати та ідентифікувати кожен інструмент.
3. Пропедевтика ортопедичної стоматології Класифікувати та ідентифікувати кожен інструмент, що використовується в ортопедичній стоматології. Вміти застосовувати основний стоматологічний інструментарій в залежності від призначення.

 

Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Універсальна стоматологічна установка змонтована в одному агрегаті, це - комплекс апаратів і пристосувань, необхідних для надання хворим висококваліфікованої спеціалізованої стоматологічної допомоги.
Стоматологічні накінцівники Пристрої, що служать для закріплення всіх обертових інструментів при терапевтичних і ортопедичних роботах.
Стоматологічні бори Обертові інструменти за допомогою яких проводять препарування твердих тканин зубів. Приводяться в рух за допомогою стоматологічних накінцівників.
Основний стоматологічний інструментарій Основні інструменти, що знаходяться в лотку лікаря-стоматолога. До них відносять: стоматологічний зонд, пінцет, дзеркало, екскаватор, штопфер, гладилка.

 

4.2. Теоретичні питання до заняття:

1. Знати організацію стоматологічного кабінету.

2. Перелічити та охарактеризувати види стоматологічних крісел.

3. Знати види бормашин, їхню будову, принцип роботи.

4. Знати типи стоматологічних наконечників, їхню будову і призначення.

5. Знати види борів, їхнє призначення.

6. Перелічити та охарактеризувати групи стоматологічного інструментарію.

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

1. Вміти ідентифікувати запропонований викладачем стоматологічний інструмент, що знаходиться в лотку лікаря стоматолога.

2.Класифікувати стоматологічні накінцівники в залежності від призначення.

3.Ідентифікувати та визначити функцію борів, що наглядно демонструються викладачами.

План і організаційна структура навчального заняття з дисципліни.

 

Етапи заняття Розподіл часу Види контролю Засоби навчання
1. Підготовчий етап 15хв практичні завдання,ситуаційні задачі, усне опи­тування за стан­дартизованими переліками питань. під­ручники, посібни­ки, методичні рекомендації.
1.11.1 О Організаційні питання.      
1.2 Формування мотивації.      
1.3 Контроль початкового рівня підготовки .      
2. Основний етап. 55хв    
3. Заключний етап 20 хв тестові завдання  
3.1. Контроль кінцевого рівня підготовки.      
3.2. Загальна оцінка навчальної діяльності студента.      
3.3 Інформування студентів про тему наступного заняття.      

 

Зміст теми:

Для організації стоматологічного кабінету на одне робоче місце мусить бути виділено простре приміщення з добрим природним освітленням, площею не менше 14 метрів квадратних. На кожне додаткове крісло додається площа не менше 7 метрів квадратних. Крісла бажано розташовувати в один ряд, біля вікон. Кабінет мусить бути забезпечений приточно-витяжною вентиляцією і штучним освітленням. Стіни доцільно пофарбувати олійними фарбами м'яких тонів, а підлогу застелити лінолеумом.

Устаткування кабінету:

-Крісло стоматологічне.

-Стілець зі "спинкою" для лікаря - пересувний, краще на колесах. і

-Установка стоматологічна з бормашинами, світильником, плювальницею, діатермокоагулятором, електродіагностичним приладом, престосованим для гідротерапії.

-Білякрісловий столик лікаря.

-Канцелярський стіл для записування лікарем у бланках історій хвороб і ведення іншої звітної документації.

-Письмовий стіл, яким користується допоміжний персонал.

-Стільці.

-Раковина для миття рук.

-Раковина з тумбочкою або пристінною поличкою для миття використаного інструментарію.

-Витяжна шафа із стерилізатором (бажано електричним).

-Тумбочка, столик або поличка для амальгамо змішувача.

-Стіл з комплектом стерильних інструментів, матеріалу, шприців тощо.

-Стілець гвинтовий до робочого столу медсестри.

-Столик для медикаментів, пломбувальних та інших матеріалів (робоче місце медичної сестри).

-Шафа багатоярусна з багатьма відділеннями для зберігання медикаментів, інструментарію, перев'язних, пломбувальних матеріалів та ін.

-Стіл діагностичної та лікувальної апаратури.

-Електросушарка.

Доцільно, щоб ліва половина кабінету знаходилась у розпорядженні лікаря, права полонина для допоміжною персоналу.

Крісла стоматологічні призначені для фіксації хворого сидячи або лежачи; вони забезпечують певні зручності хворому, належне положення його голови, а це поліпшує лікареві доступ до операційної ділянки. У лікарській практиці можуть застосовуватись крісла різної конструкції:

1.крісло з ручним гвинтовим підйомом;

2.крісло з ножним пневматичним насосом,

3.крісло з гідравлічним педальним підіймачем;

4.крісло з електричним механізованим підіймачем.

Стоматологічне крісло з масло-гідравлічним підйомом має такі основні частини: металева основа з резервуаром для олії та вмонтованим у середині основи механізмом підйому - масляним насосом з педаллю і одним-двома телескопічними пристроями; рами з сидінням, спинки з пристосуванням для регулювання її висоти, підголовник з регулятором висоти і глибини, підлокітники з регулюючими їх фіксаторами; підніжки з механізмом для нахилу крісла.

Підняття сидіння крісла здійснюється за допомогою педалі або електричного механізованого гідравлічного привода.

Крісло стоматологічне ВКЗ.-2 має масивну металеву основу, на якій розташовано підйомник. Сидіння закріплене на рамі підйомника. Спинка крісла фіксується на потрібній висоті й глибині за допомогою спеціальних гвинтів. Підйомник має шарнірні регулятори глибини та висоти положення, підлокітники крісла рухомі. Недоліками крісла є значна маса, застаріла форма, ножний масляний підіймач, ручне керування положення спинки.

Крісло стоматологічне ВКЗ.-7 зручне в експлуатації. Підлокітники крісла синхронно змінюють своє положення відповідно до нахилу спинки. Управління кріслом електрифіковане - відхилення спинки в межах до 90 градусів від вертикалі здійснюється за допомогою кнопок, розташованих збоку на спинці крісла, підіймання крісла регулюється ножною педаллю.

У кріслі КІС-9 сидіння переміщується гідропідіймачем за допомогою ножної педалі, в кріслі КС-10 - електрогідравлічним підіймачем.

Крісло КС РД-1 призначене для стоматологічною обслуговування дітей. Це крісло може бути в комплексі з обладнанням пересувних стоматологічних кабінетів. Стілець для стоматолога має колеса, а тому легко переміщується. Висота стільця регулюється обертами (навколо вертикальної вісі). Рухома спинка стільця утворює зручну опору для спинки, що полегшує роботу.

У терапевтичній стоматології використовують бормашини різних типів: а) стоячі ножні нерозбірні; б) стоячі ножні розбірні, складні, в) комбіновані ножні та з мотором, г) стоячі зелектромотором (стаціонарні), є) портативні, ж) турбінні; з)універсальні стоматологічні установки.

Стоячі ножні бормашини складаються з металевої триноги (підставки), на широкому боці якої закріплено стойку. Па вузькому боці стойки закріплюється педаль. Під педаллю вмонтовано пружину, що утримує педаль в горизонтальному положенні. Збірна ножна бормашина відрізняється від стоячої ножної бормашини лише тим, що всі вузли та окремі деталі бормашини легко розібрати і скласти у валізу.Стояча бормашина з електромотором приводиться в дію електроенергією. Мала вага і невеликі розміри цих бормашин полегшують їх переміщення з одною місця на друге та в зручне для роботи положення.

Стаціонарні електробормашини бувають різних моделей, вона складається з таких основних частин. 1) основи, 2) стойки; 3) поворотнього столика з рухомим кронштейном; 4) освітлювача операційного поля, 5) бормашини з розсувною штангою;

Поворотний столик, закріплений на кронштейні, має висувні ящики для інструментів та обойму для флаконів. Освітлювач складається з корпусу, обойми з об'єктивом, конденсатора та електролампи. Основною частиною бормашини є електродвигун, закріплений на кронштейні, що приводить у рух бор через приводний шнур і гнучкий рукав. Двигун робить 1200+200 об/хв., а на борі - до 4000 + 200 об/хв. Пускорегулювальний пристрій призначений для зміни потужностей двигуна бормашини.

Висячі настінні електробормашини застосовують у терапевтичних стоматологічних відділеннях і кабінетах у тих ситуаціях, коли утруднено використання бормашин інших моделей через умови приміщення, освітлення робочого місця лікаря. Настінна електробормашина складається з таких основних частин. 1) настінного розсувного кронштейна; 2) електродвигуна з поворотним кронштейном; 3) розсувної штанги і пускорегулювального пристрою.

Портативні електробормашини призначені для надання спеціалізованої стоматологічної допомоги поза кабінетом - біля ліжка тяжкохворого, у домашніх умовах. Бормашина електрична портативна безрукавна укомплектована мініатюрним електроприводом зі змінними наконечниками для закріплення борів, частота обертання борів 3000 - 10000 об/хв.

Бормашина пневматична із вмонтованим компресором. Турбінна бормашина завдяки частоті обертання бора 100000...З00000 об/хв дає змогу скоріше препарувати тканини зуба і значно зменшує больові відчуття.

Універсальна стоматологічна установка змонтована в одному агрегаті, це -комплекс апаратів і пристосувань, необхідних для надання хворим висококваліфікованої спеціалізованої стоматологічної допомоги. Оснащена швидкісним електромотором і пускорегулювальним пристроєм, що дає змогу одержати і регулювати частоту обертання бора від 1000 до 30000 об/хв.

Установки стоматологічні пневматичні УСП-30/300 або УСП-30/500 , що пересувається на трьох колесах.

Обертові рухи від бормашини до наконечника і бора передаються за допомогою гнучкого і жорсткого рукавів. Гнучкий рукав під час роботи може згинатись у всіх напрямках, рухи жорстким рукавом дещо обмежені.

Стоматологічні наконечники служать для закріплення всіх обертових інструментів при терапевтичних і ортопедичних роботах. Випускаються наконечники кількох типів, прямий з автоматичним затискувачем, кутоподібннй та кутоподібний з поворотною головкою. Випускаються наконечники для ущільнення амальгами та ендодонтичної обробки кореневих каналів.

Прямі та кутоподібні наконечники мають частоту обертання до 10000 об/хв і до 30000 об/хв. Турбінні наконечники мають частоту обертання 150000 об/хв. і 300000 об/хв, зуботехнічний наконечник до 160000 об/хв.

Прямий та кутоподібний наконечник складається з обертових (основних) і нерухомих (фіксуючих) частин. До обертових частин у прямому наконечнику належать шпиндель з розташованою в ньому нішою, натискною втулкою, натискною кнопкою з прокладками (шайбами), з затискним важелем (коромислом), ковзною обоймою (повзунок). До нерухомих частин прямого наконечника належать корпусна, захисна та ковзна , зовнішня ковзна втулка, храпова гайка, фіксатор, контргайка, внутрішня ковзна втулка, шайба.

Вставляти бор у цей наконечник слід у такий спосіб: правою рукою взятись за ковзне з'єднання, а лівою натиснути на корпус наконечника і перевести його у крайнє положення. Потім великим і вказівним пальцями правої руки зафіксувати корпус наконечника у поперечному положенні, лівою рукою вставити в отвір наконечника бор.

Кутоподібний наконечник, як і прямий призначений для передавання обертального руху від бормашини через гнучкий рукав на бор. Цей наконечник складається з основних (обертових) і допоміжних (фіксуючих) частин. Обертові частини, зубчастий патрон, шестерня мала ведучої вісі, ведуча вісь і поводок. Фіксуючі частини: головка, підшипник, комбінована защіпка бора, рифлена (корпусна) гільза, з'єднувальна ковзна гільза.

У кутоподібному наконечнику з поворотною головкою є ще поворотна гільза, защіпка поворотної гільзи, шестерня мала, проміжна вісь, підшипник проміжної вісі, верхня і нижня букси. Змащувати зуболікарські наконечники слід двічі на тижденьза допомогою спеціального масла та після змащування зберігати в ємкості, опустивши головкою вниз.

Матеріали для самоконтролю:

А.Завдання для самоконтролю (приклад)

1. На даному малюнку зображено:

 

А.* Спеціальний аплікатор (пістолет) для внесення матеріалу в каріозну порожнину з капсули;

В. Шприц для інтралігаментарної анестезії;

З. Інструмент для пломбування кореневих каналів;

D. Амальгамтрегер;

Е. Карпульний шприц.

 

 

Для розкриття каріозних порожнин використовують бори

А. *Кулясті та фісурні

В. Фісурні та конусоподібні (оберненоконусні)

С. Конусоподібні (прямо- та оберненоконусні)

D. Колесовидні та кулясті.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты