Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ 3. Пожежна тактика




Керівні документи пожежогасіння.

Поняття про пожежу та її стадії, основні параметри пожежі.

Розрахунок основних параметрів пожежі та основні способи і прийоми гасіння пожежі.

Газообмін на пожежі та способи керування ним на пожежі.

Способи зниження температури та оптичної густини продуктів горіння під час пожеж у закритих приміщеннях.

Поняття про площу гасіння, витрату та інтенсивність подавання вогнегасних речовин на гасіння пожежі.

Періоди гасіння пожежі: локалізація та ліквідація.

Основні умови локалізації та ліквідації пожежі та характер робіт, що виконуються в ці періоди.

Методика розрахунку сил і засобів при гасінні пожеж водою.

Методика розрахунку сил і засобів при гасінні пожеж повітряно-механічною піною.

Види пожежних підрозділів та тактичні можливості пожежних підрозділів на основних пожежних автомобілях без встановлення їх на вододжерело.

Тактичні можливості пожежних підрозділів на основних пожежних автомобілях з встановленням їх на вододжерело.

Тактичні можливості пожежних підрозділів на основних пожежних автомобілях цільового призначення. Тактичні можливості караулу.

Види, зміст і сутність оперативних дій пожежних підрозділів. Виїзд і прямування до місця виклику.

Оперативне розгортання: етапи, раціональні схеми оперативного розгортання; особливості оперативного розгортання при несприятливих умовах.

Розвідка пожежі: мета і задачі розвідки пожежі; склад розвідки, способи і правила її проведення.

Визначення вирішального напрямку оперативних дій на пожежі.

Рятування людей на пожежі: поняття про рятування та евакуацію людей на пожежі.

Послідовність рятування в залежності від небезпеки, порядок та способи рятування і пошуку людей в задимлених приміщеннях.

Управління силами і засобами на пожежі. Керівник гасіння пожежі: права і обов’язки, схема діяльності та принципи керівництва силами і засобами на пожежі.

Оперативні дільниці на пожежі: необхідність та принципи їх створення; начальник оперативної дільниці, його права та обов’язки.

Оперативні сектори на пожежі: мета, задачі, принципи створення.

Оперативний штаб пожежогасіння як орган КГП по керівництву силами і засобами на пожежі та оперативні документи пожежогасіння, що заповнюються штабом.

Тил на пожежі: його призначення і задачі. Обов’язки начальника тилу по організації підвезення та перекачування води на пожежі; розрахунок сил і засобів.

Гарнізонна служба МНС України.

Оперативні документи, що планують діяльність гарнізону та його взаємодію зі спеціальними службами міста.

Порядок створення та поновлення планів та карток пожежогасіння.

Особливості гасіння пожеж при несприятливих умовах.

Організація гасіння пожеж в у районах сільської місцевості.

Оперативно-тактична характеристика будівель підвищеної поверховості, та підвальних приміщень: планування будівель, горюче навантаження, протидимний захист, водопостачання.

Особливості розвитку пожеж у будівлях підвищеної поверховості, підвальних приміщеннях та на горищах

Організація гасіння пожеж на поверхах та у підвальних приміщеннях будівель підвищеної поверховості: дії першого КГП, способи подачі вогнегасних речовин на висоти.

Оперативно-тактична характеристика новобудов та особливості розвитку пожеж на новобудовах.

Організація гасіння пожеж на новобудовах.

Оперативно-тактична характеристика спортивних споруд стадіонів та особливості розвитку пожеж на спортивних спорудах стадіонів.

Організація гасіння пожеж, проведення евакуації та рятувальних робіт на спортивних спорудах стадіонів.

Оперативно-тактична характеристика дитячих, навчальних закладів, лікувальних установ.

Особливості організації розвідки пожежі, гасіння пожеж та проведення евакуації та рятувальних робіт у дитячих, навчальних закладах, лікувальних установах.

Оперативно-тактична характеристика музеїв, бібліотек та виставок. Особливості організації гасіння пожеж у музеях, бібліотеках та на виставках. Проведення оперативних дій по захисту та рятуванню матеріальних цінностей.

Оперативно-тактична характеристика виробничих будівель, закритих та відкритих складів волокнистих матеріалів: планування приміщень, різновидність та величина горючого навантаження.

Розвиток пожеж у виробничих будівлях, закритих та відкритих складах волокнистих матеріалів: шляхи і швидкість розповсюдження горіння, особливості газообміну, зона та густина задимлення.

Гасіння пожежі у виробничих будівлях та складах: особливості розвідки пожежі, організація, види і задачі оперативних дільниць, заходи з вилучення диму з приміщень, припиненню розповсюдження горіння та захисту будівельних конструкцій; типи стволів, що застосовуються для гасіння різних видів горючих матеріалів, розбір штабелів і бунтів.

Оперативно-тактична характеристика лісових масивів.

Види лісових пожеж і особливості їх розвитку.

Гасіння пожежу лісових масивах: організація та способи ведення розвідки, способи гасіння, технічні засоби, що використовуються при гасінні.

Оперативно-тактична характеристика холодильників, торговельних та складських приміщень.

Особливості розвитку пожеж у холодильниках, торговельних та складських приміщеннях.

Гасіння пожеж у холодильниках, торговельних та складських приміщеннях: організація розвідки, захист особового складу від сильнодіючих отруйних речовин, евакуація людей та матеріальних цінностей.

Вогнегасні речовини, що використовуються під час гасіння пожеж у холодильниках, торговельних та складських приміщеннях.

Оперативно-тактична характеристика тваринницьких комплексів.

Особливості розвитку пожеж у тваринницьких комплексах.

Гасіння пожеж у тваринницьких комплексах: організація розвідки, подача вогнегасних речовин, евакуація, рятування та захист худоби від небезпечних факторів пожежі.

Оперативно-тактична характеристика та особливості розвитку пожеж на хлібних полях і в степу.

Гасіння пожеж на хлібних полях і в степу: організація та способи ведення розвідки, способи гасіння, технічні засоби та вогнегасні речовини що використовуються при гасінні.

Оперативно-тактична характеристика сільських населених пунктів.

Гасіння пожеж у сільській місцевості: організація, способи ведення розвідки, способи і методи гасіння на об’єктах агропромислового комплексу.

Оперативно-тактична характеристика елеваторів та млинів: особливості планування приміщень, поверховість, горюче завантаження, специфіка виробничого та транспортного обладнання.

Розвиток пожежі у робочій башті та силосному корпусі елеватора, технологічних відділеннях млина; шляхи і швидкість розповсюдження горіння.

Гасіння пожеж на елеваторах, млинах, комбікормових заводах: дії обслуговуючого персоналу; особливості розвідки пожежі, оперативних дій по організації гасіння пожежі в приміщеннях різного призначення.

Оперативно-тактична характеристика складів отрутохімікатів та добрив.

Особливості розвитку пожеж на складах отрутохімікатів і добрив.

Організація гасіння пожеж, на складах отрутохімікатів і добрив, захист особового складу від токсичних продуктів горіння.

Оперативно-тактична характеристика електростанцій та підстанцій.

Особливості розвитку пожеж на об’єктах з наявністю електроустановок та обладнання під високою напругою.

Організація розвідки пожежі на об’єктах з наявністю електроустановок та обладнання під високою напругою, дій обслуговуючого персоналу та оперативних дій підрозділів пожежної охорони по гасінню пожеж в приміщеннях різного призначення та взаємодії з адміністрацією і спеціальними службами об’єкту.

Особливості гасіння пожеж на атомних електростанціях: дії особового складу в умовах підвищених рівнів радіації.

Оперативно-тактична характеристика торфопідприємств та особливості розвитку пожеж на торфопідприємствах.

Гасіння пожеж на торфопідприємствах: організація та способи ведення розвідки, способи гасіння, технічні засоби та вогнегасні речовини, що використовуються при гасінні.

Оперативно-тактична характеристика об’єктів машинобудівної та металургійної промисловості: особливості планування приміщень, поверховість, горюче завантаження, специфіка виробничого та транспортного обладнання.

Розвиток пожежі на об’єктах машинобудівної та металургійної промисловості; шляхи і швидкість розповсюдження горіння.

Гасіння пожежі на об’єктах машинобудівної та металургійної промисловості: дії обслуговуючого персоналу; особливості розвідки пожежі, оперативних дій по організації гасіння пожежі на об’єктах машинобудівної та металургійної промисловості.

Гасіння пожеж в гаражах, трамвайних і тролейбусних парках: оперативно-тактична характеристика, особливості розвитку пожеж.

Гасіння пожеж на залізничному транспорті та в метрополітенах: оперативно-тактична характеристика, особливості розвитку пожеж; гасіння пожеж: організація розвідки та евакуації транспорту, організація оперативних дій, вогнегасні речовини, що використовуються при гасінні пожеж.

Гасіння пожеж на морському та річковому транспорті: оперативно-тактична характеристика, особливості розвитку пожеж; гасіння пожеж: організація розвідки, організація оперативних дій, вогнегасні речовини, що використовуються при гасінні пожеж.

Особливості гасіння пожеж на літальних апаратах на землі: коротка характеристика, особливості рятування людей та оперативних дій під час гасіння пожеж, нормативні документи.

Оперативно-тактична характеристика культурно-видовищних закладів.

Особливості розвитку пожеж в сценічному та глядацькому комплексах. Обстановка на пожежі при наявності глядачів.

Особливості організації гасіння пожеж у культурно-видовищних закладах. Особливості дій КГП під час евакуації глядачів.

Характеристика складів лісоматеріалів: планування, водопостачання, шляхи евакуації, горюче навантаження.

Розвиток пожежі на об’єктах зберігання деревини: шляхи та швидкість розповсюдження горіння; вплив метеорологічних умов на утворення конвективних потоків на розвиток пожежі.

Гасіння пожежі на об’єктах зберігання деревини: особливості розвідки пожежі та оперативного розгортання на складах; вогнегасні речовини, інтенсивність їх подачі; захист штабелів, будівель і споруд від спалаху, організація постів і дозорів, використання техніки різного призначення; види і задачі оперативних ділянок.

Характеристика об’єктів переробки деревини: планування, поверховість; горюче завантаження окремих приміщень і цехів.

Розвиток пожеж на об’єктах переробки деревини: шляхи та швидкість розповсюдження горіння в різних цехах, зона та густина задимлення, температурний режим.

Гасіння пожеж на об’єктах переробки деревини: особливості розвідки пожежі та оперативного розгортання; прийоми гасіння пожеж; заходи щодо вилучення диму та обмеження розповсюдження горіння за площею та різними комунікаціями у виробничих цехах.

Характеристика пожеж на об’єктах добування, горючих рідин і газів. Нафтові і газові фонтани.Види фонтанів.

Дії пожежно-рятувальних підрозділів при проведенні робіт з ліквідації відкритого фонтанування свердловини.

Організація гасіння пожеж на об’єктах добування, горючих рідин і газів: заходи, що проводяться у початковий період гасіння (захист обладнання, що збереглося, сусідніх об’єктів, створення огороджень, які перешкоджають розтіканню нафти та інші); проведення підготовчих робіт (розчистка гирла свердловини від металоконструкцій, створення запасів води, зосередження необхідної кількості сил і засобів гасіння, вибір прийому гасіння, підготовка техніки та особового складу до гасіння пожежі); дії підрозділів в період безпосереднього гасіння та після гасіння пожежі.

Прийоми гасіння газових і нафтових фонтанів: методи закачування води в свердловину, гасіння компактними струменями води, автомобілями газового та порошкового гасіння, методи гасіння з використанням вибухових речовин.

Основні показники розрахунку сил і засобів, що визначає довідникова література.

Резервуарні парки по зберіганню нафти, нафтопродуктів і спиртів.Оперативно-тактична характеристика парків підземних залізобетонних та наземних вертикальних резервуарів.

Розвиток пожежі в резервуарних парках: види пожеж; фактори, які впливають на розвиток пожеж. Умови та зовнішні ознаки скіпання нафтопродукту та його викиду, визначення часу викиду.

Гасіння пожеж: особливості розвідки, роботи штабу і тилу; оперативні дії, що проводяться у початковий період, при підготовці до гасіння, безпосередньому гасінні та після гасіння пожежі.

Особливості розвитку та гасіння пожеж в резервуарах зі спиртами.

Оперативні дії при пожежі в декількох резервуарах, одночасному горінні розлитої рідини та рідини в резервуарі; можливому скипанні та викиду нафтопродукту; частковому руйнуванні покрівлі та ін. Розрахунок сил і засобів для гасіння пожеж в резервуарних парках по зберіганню нафти, нафтопродуктів і спиртів. Нормативні дані для розрахунку сил і засобів, порядок розрахунку їх на гасіння та охолодження резервуарів.

Оперативно-тактична характеристика підприємств хімічної, нафтохімічної та нафтопереробної промисловості.

Особливості розвитку пожеж на технологічних установках підприємств хімічної, нафтохімічної та нафтопереробної промисловості. Обстановка на пожежі.

Особливості організації гасіння пожеж на технологічних установках підприємств хімічної, нафтохімічної та нафтопереробної промисловості.

Оперативно-тактична характеристика складів балонів з газами. Особливості розвитку пожеж у складах балонів з газами. Обстановка на пожежі. Особливості організації гасіння пожеж у складах балонів з газами.

Оперативно-тактична характеристика резервуарних парків зріджених вуглеводневих газів та нестабільного бензину.

Особливості розвитку пожеж у резервуарних парках зріджених вуглеводневих газів та нестабільного бензину. Обстановка на пожежі.

Організація гасіння пожеж у резервуарних парках зріджених вуглеводневих газів та нестабільного бензину.

Пожежна небезпека ЛЗР та ГР під час тарного зберігання та у процесі транспортування.

Особливості розвитку пожеж ЛЗР та ГР під час тарного зберігання та у процесі транспортування. Обстановка на пожежі.

Організація Гасіння пожеж ЛЗР та ГР під час тарного зберігання та у процесі транспортування.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 240; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты